ΑρχικήΆρθραΌταν υποδεχόμαστε ξένους

Όταν υποδεχόμαστε ξένους

Από τον Χρήστο Ζαμπούνη

 

Ένας από τους πυλώνες της καλής συμπεριφοράς είναι ότι φερόμεθα όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Το ανωτέρω αξίωμα, φευ, λησμονείται συστηματικώς όσον αφορά στους ξένους. Η έννοια άλλωστε της φιλοξενίας, εν τω συνόλω της, έχει μεταβληθεί, χάνοντας τον ιερό χαρακτήρα που είχε στην αρχαιότητα. Η σκηνή της υποδοχής του ναυαγού Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων, αλλά και ακόμη προσφάτως η φιλοξενία στα χωριά, όπως την βλέπουμε στις ταινίες της δεκαετίας του ’60, φαντάζουν σαν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας. Είναι μία πραγματικότητα ότι ο εγωισμός και η επιθυμία γα προσωπική άνεση έχουν αντικαταστήσει τις ανοιχτές πόρτες στους ξένους και έχουν περιορίσει τον σύγχρονο Έλληνα στο Σαββατοκύριακο στην εξοχή.

Ξένος, βεβαίως, δεν νοείται μόνον ο συνεργάτης μας από το εξωτερικό που ήλθε τρεις ημέρες για δουλειές. Είναι ο τουρίστας που μας ζητά τη διεύθυνση του δρόμου, ο οικονομικός μετανάστης που δουλεύει για μας, η παλιά συμφοιτήτρια που ήλθε επίσκεψη στη χώρα μας.

Παρευρέθην τις προάλλες σε ένα τραπέζι στο Cappana, όπου συμμετείχε και μία κοπέλα από την Ιρλανδία, συγκάτοικος στο Λονδίνο μιας κοινής φίλης. Πέρα των συστάσεων που έγιναν στην αγγλική, κανείς δεν της απηύθυνε το λόγο κατά τη διάρκεια της βραδιάς κι όταν ο γράφων ερώτησε το λόγο, η απάντηση ήταν: «Είχαμε να πούμε τα δικά μας. Θα ήταν κουραστικό να είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε εξηγήσεις για το τι λέμε».

Η φιλοξενία δεν είναι υποχρέωση, αλλά τιμή. Εκεί όπου γίνονται τα μεγαλύτερα παραστρατήματα είναι με τους οικονομικούς μετανάστες. Η φιλοξενία για ορισμένους σταματά εκεί όπου αρχίζει ο ρατσισμός. Κι όμως, στους μετανάστες είναι που χρειάζεται να δείξουμε τα φιλόξενα αισθήματά μας. Ας σκεφθούμε ότι θα μπορούσαμε να είμεθα στη θέση τους, όπως ήταν, επί παραδείγματι, χιλιάδες συμπατριωτών μας πριν από σαράντα χρόνια στη Γερμανία ή πριν από ογδόντα στην Αμερική.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ραβανί του Τάσου (ρεβανί)

Το πιο νόστιμο, αφράτο και εύκολο ραβανί! Σιροπιάστε το ζεστό ραβανί με κρύο σιρόπι ή το ανάποδο για να πετύχετε το τέλειο γλυκό.

Παστίτσιο στο τηγάνι

Συνταγή για παστίτσιο σε 20 λεπτά!

Μύδια σαγανάκι

Υπέροχη συνταγή για μύδια σαγανάκι. Η κρεμώδης σάλτσα με την φέτα και τη μουστάρδα δίνουν το πιο νόστιμο σαγανάκι θαλασσινών. Συνοδεύστε με λευκό κρασί.

Περισσότερα άρθρα

8 tips για να συντηρούμε φρέσκα τα τυριά στο ψυγείο

Πώς συντηρούμε φρέσκα τα τυριά και τη φέτα αν δεν έχουμε άλμη; Μάθετε πώς θα διατηρήσετε φρέσκο το τυρί για μέρες.

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

16 νηστίσιμες συνταγές που θα σε ξετρελάνουν!

Εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές για όλη την οικογένεια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και κάθε νηστείας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ