Τελικά η παστιτσάδα από την Κέρκυρα είναι ελληνική;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά των Επτανήσων. Με έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, κληρονομιά από την πολυετή ενετοκρατία του Μεσαίωνα, αλλά και με έντονες αγγλικές και γαλλικές επιρροές, η Κέρκυρα είναι αναμφισβήτητα ένα κοσμοπολίτικο νησί με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα, η οποία αποτυπώνεται και στην τοπική κουζίνα.

Το πιο εμβληματικό πιάτο της Κέρκυρας είναι αναμφίβολα η παστιτσάδα. Μια πολύπαθη, ταλαιπωρημένη συνταγή, αλλά πάντα μεγαλειώδης. Ούτε οι ίδιοι οι Κερκυραίοι συμφωνούν μεταξύ τους για τα υλικά και την εκτέλεσή της. Σε αυτήν την χαμένη στο βάθος των αιώνων αναζήτηση του “πιστοποιητικού γεννήσεώς” της προστίθεται και το γεγονός ότι το αντίστοιχο πιάτο στη Βερόνα της Ιταλίας αποκαλείται παστισάντα (pastissada), και αν δεχτούμε ότι οι Ενετοί έδωσαν στοιχεία στην κερκυραϊκή κοινότητα, ίσως η παστιτσάδα να είναι ιταλικής εμπνεύσεως. Πάντως, προς υπεράσπιση της ελληνικότητας της παστιτσάδας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Βερόνα η pastissada de caval φτιάχνεται με βοδινό κρέας, κρασί και όχι ντομάτα και σερβίρεται με πολέντα αντί για μακαρόνια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε Κερκυραία νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για παστιτσάδα. Οι διαφορές τους βρίσκονται στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν αλλά και στο κρέας, αφού άλλες μαγείρισσες προτιμούν μπούτι από μοσχάρι και άλλες κόκορα ή κότα. Όλες πάντως χρησιμοποιούν τα μακριά χοντρά μακαρόνια που δένουν άψογα με αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι. 

Δείτε τη συνταγή για αυθεντική παστιτσάδα Κέρκυρας με ένα κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.