ΑρχικήΆρθραΤελικά η παστιτσάδα από την Κέρκυρα είναι ελληνική;

Τελικά η παστιτσάδα από την Κέρκυρα είναι ελληνική;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά των Επτανήσων. Με έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, κληρονομιά από την πολυετή ενετοκρατία του Μεσαίωνα, αλλά και με έντονες αγγλικές και γαλλικές επιρροές, η Κέρκυρα είναι αναμφισβήτητα ένα κοσμοπολίτικο νησί με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα, η οποία αποτυπώνεται και στην τοπική κουζίνα.

Το πιο εμβληματικό πιάτο της Κέρκυρας είναι αναμφίβολα η παστιτσάδα. Μια πολύπαθη, ταλαιπωρημένη συνταγή, αλλά πάντα μεγαλειώδης. Ούτε οι ίδιοι οι Κερκυραίοι συμφωνούν μεταξύ τους για τα υλικά και την εκτέλεσή της. Σε αυτήν την χαμένη στο βάθος των αιώνων αναζήτηση του “πιστοποιητικού γεννήσεώς” της προστίθεται και το γεγονός ότι το αντίστοιχο πιάτο στη Βερόνα της Ιταλίας αποκαλείται παστισάντα (pastissada), και αν δεχτούμε ότι οι Ενετοί έδωσαν στοιχεία στην κερκυραϊκή κοινότητα, ίσως η παστιτσάδα να είναι ιταλικής εμπνεύσεως. Πάντως, προς υπεράσπιση της ελληνικότητας της παστιτσάδας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Βερόνα η pastissada de caval φτιάχνεται με βοδινό κρέας, κρασί και όχι ντομάτα και σερβίρεται με πολέντα αντί για μακαρόνια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε Κερκυραία νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για παστιτσάδα. Οι διαφορές τους βρίσκονται στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν αλλά και στο κρέας, αφού άλλες μαγείρισσες προτιμούν μπούτι από μοσχάρι και άλλες κόκορα ή κότα. Όλες πάντως χρησιμοποιούν τα μακριά χοντρά μακαρόνια που δένουν άψογα με αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι. 

Δείτε τη συνταγή για αυθεντική παστιτσάδα Κέρκυρας με ένα κλικ εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ καρότο με επικάλυψη κρέμας τυριού

Πολύ γευστικό και υγιεινό κέικ με απίθανη επικάλυψη από τυρί κρέμα. Συγκλονιστική συνταγή, πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη.

Μακαρονάδα με σύγκλινο, λαχανικά και φέτα

Γευστική μακαρονάδα με σύγκλινο Μάνης, σάλτσα ντομάτας, λαχανικά και φέτα. Ένα πλούσιο γεύμα με μοναδικά ελληνικά προϊόντα.

Κατσικίσιο ρολό με πέστο

Συνταγή για ρολό από κατσικίσιο μπούτι στη λαδόκολλα με πέστο από θυμάρι.

Περισσότερα άρθρα

To μενού του Δεκαπενταύγουστου

Πλούσιες συνταγές για το μενού του Δεκαπενταύγουστου. Παραδοσιακά φαγητά για να ετοιμάσετε ένα αξέχαστο τραπέζι με πεντανόστιμες σπιτικές δημιουργίες για τον Δεκαπενταύγουστο!

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

Το μενού της εβδομάδας (17/6 – 21/6)

Μενού εβδομάδας, έφτασε η ώρα σου! Ετοιμάσαμε για εσένα τις καλύτερες συνταγές για κάθε ημέρα, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου! Αυτό το μενού της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ