Πασχαλινά έθιμα του κόσμου

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί βδομάδα κατάνυξης που κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα καλώντας σε ανάταση ψυχής τους απανταχούς χριστιανούς. Τα έθιμα ποικίλλουν ανά τον κόσμο, όπως και τα πασχαλινά εδέσματα που συμβαδίζουν με τη γαστριμαργική τους κουλτούρα.

Το πασχαλινό αρνί έχει την τιμητική του στις περισσότερες χώρες και κυρίως σε αυτές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην Πολωνία το αρνί παρασκευάζεται από βούτυρο και συνοδεύεται με λαχανικά, λουκάνικα, ζαμπόν και ψητόμοσχάρι. Στην Αγγλία συνηθίζουν να τρώνε ραπανάκια και καπνιστή ρέγγα πάνω σε καλαμπόκι και σε οριεσμένες περιοχές μοιράζουν τις λεγόμενες Εκκλησιαστικές Μπύρες. Την Κυριακή του Πάσχα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σαλαμάνκα, τρώνε Hornazo,  πίτα με χοιρινό κρέας, λουκάνικα chorizo και αυγά. Στη Νότια Γαλλία, ετοιμάζουν αρνί στο φούρνο με ελιές, αγκινάρες κι αρωματικά βότανα και στη  Κορσική αρνίσια παϊδάκια. 

 Στη Ρωσία παρασκευάζουν το “πάσκα”, ψωμί με ξερές σταφίδες και τυρί και στην Ιταλία τη λεγόμενη “τσιαμπέλα”, κέικ με ελαιόλαδο που προορίζεται για τα μικρά παιδιά, ενώ στους υπόλοιπους μοιράζεται το Colomba Pasquale, κέικ με φρούτα κι αμύγδαλα σε σχήμα σταυρού. Στη μακρινή Αυστραλία προσφέρουν στα παιδιά κέικ σε σχήμα φωλιάς γεμισμένο με αυγά.

Τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά είναι η λιχουδιά που απαντάται σε όλες τις χώρες, αν και σε ορισμένες όπως στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βρετανία στην αρχή είχαν την πρωτοκαθεδρία τα πασχαλινά κουνελάκια, κάταλοιπο αρχαίων δοξασιών. 

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.