Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η μαγειρική σόδα είναι από τα προϊόντα μαγειρικής που, αν κι έχει παρεξηγηθεί αφού συχνά αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται για να εντείνεται το αίσθημα του κορεσμού, μας εξυπηρετεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε. Εμείς σας αποκαλύπτουμε μικρά μυστικά για το πού μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.
1. Καραμελωμένα κρεμμύδια
Κατά τη διάρκεια του καραμελώματος, προσθέστε ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για να επισπεύσετε η διαδικασία. Αν και τα καραμελωμένα κρεμμύδια έχουν μια υπέροχη και γλυκιά γεύση, αργούν πολύ να ετοιμαστούν.
2. Μπισκότα
Για πιο αφράτα και μαλακά μπισκότα, ρίξτε μια πρέζα στο μείγμα για τα μπισκότα σας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η μαγειρική σόδα θα τα βοηθήσει να φουσκώσουν κι όχι να ανοίξουν, διατηρώντας έτσι την αφράτη υφή τους.
3. Αυγά
Για να ξεφλουδίσετε τα βραστά αυγά πολύ γρήγορα κι εύκολα, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα στο νερό που θα τα βράσετε.
4. Φρούτα και λαχανικά
Καθώς πλένετε τα φρούτα και λαχανικά, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στα χέρια σας και τρίψτε τα. Η σόδα βοηθά στο να καθαριστούν πιο αποτελεσματικά.
5. Κρέας
Αν θέλετε το κρέας να είναι μαλακό, πασπαλίστε το με σόδα και αφήστε το στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες πριν το μαγειρέψετε.
6. Όσπρια
Προσθέτοντας λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας στο νερό που θα τα μουλιάσετε, τα όσπρια γίνονται πιο εύπεπτα και μειώνεται η πιθανότητα να αισθανθούμε φούσκωμα μετά την κατανάλωσή τους.
7. Στομάχι
Αν νιώθετε το στομάχι σας βαρύ, ρίξτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό και πιείτε το. Η μαγειρική σόδα έχει και χωνευτικές ιδιότητες.