ΑρχικήΣυνταγέςΠολύσπορο ψωμί
Πολύσπορο ψωμί Συνταγή
Εκτύπωση

Πολύσπορο ψωμί

Η καλύτερη συνταγη για πολυσπορο ψωμι. Εύκολα και γρήγορα
Πιάτο Ορεκτικά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Πολύσπορο ψωμί
Προετοιμασία 15 λεπτά
Εκτέλεση 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος 45 λεπτά
Μερίδες 8
Θερμίδες 421θερμίδες

Υλικά

  • για 1 μεγάλη φραντζόλα

  • 300 γρ. 1¼ φλιτζανιού κρύο νερό
  • 20 γρ. 2 κουταλιές σουσάμι
  • 20 γρ. 2 κουταλιές λιναρόσπορο
  • 20 γρ. 2 κουταλιές κόκκους φαγόπυρο ή καβουρδισμένο φαγόπυρο
  • 20 γρ. 2 κουταλιές ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισμένους (προαιρετικά)
  • 500 γρ. 4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 10 γρ. 2 κουταλάκια αλάτι
  • 8 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. 1¼ κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 80 γρ. ⅓ φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • φόρμα ψωμιού του κιλού αλειμμένη με φυτικό λάδι

Εκτέλεση

  • Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε μπωλ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό μείγμα. Το σκεπάζετε ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπωλ. Το αφήνετε σε δροσερό σημείο αποβραδίς.
  • Την επόμενη μέρα, βγάζετε το υγρό μείγμα από το ψυγείο. Χρησιμοποιείτε το μικρότερο μπωλ για να αναμείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
  • Ρίχνετε την μαγιά σε μικρό μπωλ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
  • Αναμειγνύετε το μείγμα μαγιάς με το υγρό μείγμα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το μικρότερο μπωλ όπου ετοιμάσατε το ξηρό μείγμα. Το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
  • Μετά από 10 λεπτά, ζύμη είναι έτοιμη για ζύμωμα. Αφήνοντάς την στο μπωλ, τραβάτε την ζύμη από την άκρη και την διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπωλ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνετε 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10 δευτερόλεπτα και η ζύμη θα αρχίσει να σφίγγει.
  • Ξανασκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
  • Επαναλαμβάνετε τα Βήματα 5 και 6 δύο φορές, μετά ξανά το Βήμα 5. Σκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Χτυπάτε την ζύμη με τις γροθιές.
  • Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την ζύμη στην επιφάνεια. Διπλώνετε την μία άκρη της ζύμης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο.
  • Τώρα τυλίγετε την ζύμη σε ρολό περίπου δύο φορές το μήκος του ταψιού.
  • Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισμένο «υ». 
  • Πλέκετε τα 2 κορδόνια μαζί, μετά τοποθετείτε την ζύμη στο προετοιμασμένο ταψί. 
  • Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο —περίπου για 45 λεπτά.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
  • Τοποθετείτε το φουσκωμένο ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο. Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.

Συνταγή για πετυχημένο κλασσικό κέικ

Και Το μενού της εβδομάδας με εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατένια μπολ

Συνταγή για απίθανα σοκολατένια μπολ!

Κορμός με γέμιση κρέμας μασκαρπόνε

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με γέμιση από κρέμα μασκαρπόνε.

Περισσότερα άρθρα

10 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ; Μυστικά και συμβουλές για να ψωνίσετε σωστά και να επωφεληθείτε από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο;

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο βοηθά στο να παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ