Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας

Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας από τη Μαρία Ζαφειράτου. Εύκολη συνταγή για ριζότο με λαχταριστές καραβίδες και πλούσιο άρωμα κολοκύθας.

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Μερίδες: 4

Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας

Εκτέλεση

Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το σαφράν με το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. 

Αρχικά, ρίχνουμε τον ζωμό από την κολοκυθόσουπα και μετά συμπληρώνουμε με εκείνον από τις καραβίδες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για περίπου 10-12 λεπτά, με ανακάτεμα και συμπλήρωμα ζωμού. Στα μέσα του μαγειρέματος ρίχνουμε τις καραβίδες και 5-6 δαγκάνες για την γεύση (και το ντεκόρ). Στο τελευταίο συμπλήρωμα ζωμού, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε το ριζότο για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί» (ε, τόση ώρα βράσε-βράσε, κουράστηκε!).

Σερβίρουμε το ριζότο με δύο δαγκάνες από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις

*Βράσιμο καραβίδας: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις καραβίδες και τις αφήνω για 8-10 λεπτά (αν είναι μεγάλες) ή 5-7 λεπτά (αν είναι μικρότερες). Σουρώνω και κρατάω στην άκρη τον ζωμό.

**Σε περίπτωση που (κακώς) δεν έχετε κάνει τη σούπα και δεν έχετε τον ζωμό που λέμε παραπάνω, χρησιμοποιήστε τον ζωμό από τις καραβίδες. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε με ζεστό νερό.

***Μην σας φαίνεται περίεργη η προσθήκη τυριού σε ένα πιάτο με θαλασσινά. Η συμβολή του τυριού (εκτός από τη νοστιμιά) είναι στην υφή του πιάτου.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο blog της Μαρίας Ζαφειράτου Mummy Loves Foodball