Ρόδι: ο καρπός της καλοτυχίας στη κουζίνα μας

Ρόδι: ο καρπός της καλοτυχίας στη κουζίνα μας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Σύμβολο καλής τύχης, ευζωίας και γονιμότητας, το ρόδι θεωρείται μια από τις τροφές που φέρνουν γούρι. Έχοντας ως επίσημη ονομασία τον όρο Punica granatum, η ροδιά είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά και σε γραπτές πηγές σημειώνεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσοποταμία το 4.000 π.Χ. και πως, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Ιστάρ, θεά της γονιμότητας, προσέφερε το ρόδι στους ανθρώπους.

Η αρχαιοελληνική μυθολογία καθιστά το ρόδι ως σύμβολο αναγέννησης και γονιμότητας. Είναι σε όλους γνωστός ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, όπου σύμφωνα με αυτόν ο θεός του Κάτω Κόσμου προσέφερε την Περσεφόνη επτά σπόρους ροδιού, ώστε να μην μπορέσει να επιστρέψει επ' αόριστον στη γη και στη θεά Δήμητρα και να διαμένει έξι μήνες κοντά του. Το ρόδι, λοιπόν, συνδέθηκε με τον ερχομό της Άνοιξης κι ήταν απαραίτητο στοιχείο στα τελετουργικά των Ελευσινίων Μυστηρίων, μια μυστηριακή τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. 

Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι σε όλους τους πολιτισμούς καις το πέρασμα των χρόνων το ρόδι έχει την ίδια συμβολική σημασία. Στην αρχαία Ελλάδα, μαγείρευαν τα πολυσπόρια, δηλαδή  έβραζαν στάρι μαζί με σπόρους ροδιού και ζάχαρη  κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών που σχετίζονταν με τη γονιμότητα, ενώ κατά τα Θεσμοφόρια οι Αθηναίες  έτρωγαν ρόδια για να είναι γόνιμες. Στη Ρώμη, η νύφη φορούσε στα μαλλιά ένα στεφάνι στολισμένο με σπόρους ροδιού για να έχει έναν ευτυχισμένο και γόνιμο γάμο και στη Κίνα προσέφεραν ως γαμήλιο δώρο ένα ρόδι κεραμεικό.  Στην Αίγυπτο, τοποθετούσαν ρόδια μέσα στις σαρκοφάγους για να συνοδεύουν τους νεκρούς στο αιώνιο ταξίδι τους, ενώ  στην Περσία οι στρατιώτες κρατούσαν δόρατα χαραγμένα με απεικονίσεις χρυσών  ροδιών, πιστεύοντας ότι έτσι εξασφάλιζαν την ασφαλή επιστροφή τους από τον πόλεμο. Στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, το ρόδι ήταν ένα από τα γαμήλια δώρα, ενώ στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι αλχημιστές ανέφεραν ότι το όνομά του συνδέεται με τη λέξη ρόδος που σημαίνει δύναμη, τα σπόρια του συμβολίζουν τη γη  και το σχήμα του τον ήλιο.

Εκτός, όμως, από μια τυχερή τροφή, το ρόδι πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού έχει εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας  τα οποία έχουν εντοπιστεί από την αρχαιότητα και μάλιστα ο Ιπποκράτης είχε χαρακτηρίσει το ρόδι θαυματουργό.  

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τους 9 λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε το ρόδι στη διατροφή μας!