ΑρχικήΆρθραΡόδι: ο καρπός της καλοτυχίας στη κουζίνα μας

Ρόδι: ο καρπός της καλοτυχίας στη κουζίνα μας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Σύμβολο καλής τύχης, ευζωίας και γονιμότητας, το ρόδι θεωρείται μια από τις τροφές που φέρνουν γούρι. Έχοντας ως επίσημη ονομασία τον όρο Punica granatum, η ροδιά είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά και σε γραπτές πηγές σημειώνεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσοποταμία το 4.000 π.Χ. και πως, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Ιστάρ, θεά της γονιμότητας, προσέφερε το ρόδι στους ανθρώπους.

Η αρχαιοελληνική μυθολογία καθιστά το ρόδι ως σύμβολο αναγέννησης και γονιμότητας. Είναι σε όλους γνωστός ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, όπου σύμφωνα με αυτόν ο θεός του Κάτω Κόσμου προσέφερε την Περσεφόνη επτά σπόρους ροδιού, ώστε να μην μπορέσει να επιστρέψει επ’ αόριστον στη γη και στη θεά Δήμητρα και να διαμένει έξι μήνες κοντά του. Το ρόδι, λοιπόν, συνδέθηκε με τον ερχομό της Άνοιξης κι ήταν απαραίτητο στοιχείο στα τελετουργικά των Ελευσινίων Μυστηρίων, μια μυστηριακή τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. 

Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι σε όλους τους πολιτισμούς καις το πέρασμα των χρόνων το ρόδι έχει την ίδια συμβολική σημασία. Στην αρχαία Ελλάδα, μαγείρευαν τα πολυσπόρια, δηλαδή  έβραζαν στάρι μαζί με σπόρους ροδιού και ζάχαρη  κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών που σχετίζονταν με τη γονιμότητα, ενώ κατά τα Θεσμοφόρια οι Αθηναίες  έτρωγαν ρόδια για να είναι γόνιμες. Στη Ρώμη, η νύφη φορούσε στα μαλλιά ένα στεφάνι στολισμένο με σπόρους ροδιού για να έχει έναν ευτυχισμένο και γόνιμο γάμο και στη Κίνα προσέφεραν ως γαμήλιο δώρο ένα ρόδι κεραμεικό.  Στην Αίγυπτο, τοποθετούσαν ρόδια μέσα στις σαρκοφάγους για να συνοδεύουν τους νεκρούς στο αιώνιο ταξίδι τους, ενώ  στην Περσία οι στρατιώτες κρατούσαν δόρατα χαραγμένα με απεικονίσεις χρυσών  ροδιών, πιστεύοντας ότι έτσι εξασφάλιζαν την ασφαλή επιστροφή τους από τον πόλεμο. Στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, το ρόδι ήταν ένα από τα γαμήλια δώρα, ενώ στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι αλχημιστές ανέφεραν ότι το όνομά του συνδέεται με τη λέξη ρόδος που σημαίνει δύναμη, τα σπόρια του συμβολίζουν τη γη  και το σχήμα του τον ήλιο.

Εκτός, όμως, από μια τυχερή τροφή, το ρόδι πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού έχει εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας  τα οποία έχουν εντοπιστεί από την αρχαιότητα και μάλιστα ο Ιπποκράτης είχε χαρακτηρίσει το ρόδι θαυματουργό.  

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τους 9 λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε το ρόδι στη διατροφή μας!

 

Αυτοί, λοιπόν, είναι 9 πολύ καλοί λόγοι για να εντάξουμε το θαυματουργό ρόδι στη διατροφή μας!

 1. Συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα και στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων
 2. Προστατεύει το γενετικό μας υλικό
 3. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
 4. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
 5. Δρα κατά των λοιμώξεων
 6.  Θωρακίζει τον οργανισμό  από τις διάφορες αλλεργίες
 7. Σύμμαχος μας στη μάχη εναντίον του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του καρκίνου του δέρματος
 8. Βελτιώνει την καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος
 9. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, ευνοώντας έτσι την απώλεια βάρους

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα πώς καθαρίζουμε και διατηρούμε το ρόδι αλλά και πώς μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό χυμό ροδιού!

 

Πώς διαλέγουμε τα καλύτερα ρόδια, πώς τα καθαρίζουμε και πώς τα διατηρούμε; Το Μαμα Πειναω έχει όλες τις απαντήσεις!

Αγορά

Διαλέγουμε ρόδια ώριμα, με βαθύ κόκκινο χρώμα που η φλούδα τους είναι σκληρή και λαμπερή, χωρίς χτυπήματα, ρωγμές ή σκισίματα. Επιπλέον,  εξετάζουμε και το βάρος τους, αφού τα ώριμα ρόδια είναι σχετικά βαριά.

Καθάρισμα

Το πιο δύσκολο και πολλές φορές αυτό που μας αποτρέπει να αγοράζουμε ρόδια είναι το καθάρισμά τους. Ένας εύκολος τρόπος είναι να χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το ρόδι και μετά να το ανοίξουμε ώστε να κοπεί σε δυο κομμάτια. Στη συνέχεια με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι, βγάζουμε τα σπόρια προσεχτικά και τα αφήνουμε να πέσουν σε ένα βαθύ μπολ. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να γεμίσουμε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό, να κόψουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το ρόδι σε δυο κομμάτια και να τα βάλουμε στο μπολ για να μαλακώσουν. Όταν τα κομμάτια έχουν μαλακώσει, σπάμε προσεκτικά τη φλούδα του ροδιού, ώστε να αφαιρεθούν τα σπόρια τα οποία τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Διατήρηση

Το ρόδι είναι ένα εύθραστο και ντελικάτο φρούτο. Μετά την αγορά, μπορούμε να τα διατηρήσουμε ολόκληρα εκτός ψυγείου για 3 με 5 ημέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αφού τα καθαρίσουμε, μπορούμε να φυλάξουμε τα σπόρια σε γυάλινο βάζο ή σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, μέσα στο ψυγείο για περίπου 4 ημέρες.

Μπορούμε, βέβαια, να έχουμε ρόδι σχεδόν όλο τον χρόνο, αν φυλάξουμε τα σπόρια στην κατάψυξη. Τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας και μετά τα βάζουμε στις ειδικές σακούλες  για τρόφιμα ή σε πλαστικά σακουλάκια προσέχοντας να τα κλείσουμε πολύ καλά πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη.

Πώς παίρνουμε τον χυμό ροδιού

Λόγω των ιδιοτήτων του ροδιού, ο φυσικός χυμός από ρόδι είναι από τους καλύτερους χυμούς φρούτων και μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει τουλάχιστον 20% περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη από άλλους χυμούς ή ροφήματα. Για να φτιάξουμε σπιτικό χυμό ροδιού, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε το ρόδι στη μέση και να το στύψουμε προσεχτικά στον στίφτη. Αφού τα σπόρια σπάσουν και βγει ο χυμός, τον σουρώνουμε και τον αποθηκεύουμε στο τέλος σε ένα μπουκάλι, κατά προτίμηση, γυάλινο. Πριν τον καταναλώσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ή και ανθρακούχο νερό για να αποκτήσει πιο γλυκιά και ήπια γεύση.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα συνταγές με ρόδι αλλά και το πιο απολαυστικό λικέρ ρόδι!

 

Το Μαμα Πειναω σας έχει όλες τις νόστιμες ιδέες για να εντάξετε το ρόδι στις συνταγές σας, για να φτιάξετε ένα χειμωνιάτικο μοχίτο με ρόδι και σας προτείνει και μια απολαυστική συνταγή για λικέρ ρόδι.

Λικέρ ρόδι (για περίπου 1 1/2 λίτρο)

Υλικά

 • 6 φλιτζ. σπόρια ροδιών
 • 6 φλιτζ. ζάχαρη
 • 1 ποτήρι νερό
 • 1 ξυλάκι κανέλα
 • 2 καρφάκια γαρίφαλο
 • 6 φλιτζ. ρακί, τσίπουρο ή βότκα
 • Χυμό από 2 ρόδια

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα σπόρια ροδιού, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. 

Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μέσα στο μείγμα και το αλκοόλ και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 4 ώρες. Έπειτα, σουρώνουμε το μείγμα, το μεταφέρουμε σε γυάλινο βάζο, προσθέτουμε και τον χυμό ροδιού και ανακατεύουμε καλά. Το λικέρ είναι έτοιμο και μπορούμε να το σερβίρουμε αμέσως.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μπριζολάκια με σάλτσα ρομέσκο

Συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια με πάστα πιπεριάς (ρομέσκο).

Βελουτέ πράσου

Συνταγή για βελουτέ πράσου!

Πιτσάκια cupcakes

Μία πρωτότυπη συνταγή που σας επιτρέπει να πειραματίστε με τα αγαπημένα σας υλικά ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στο ψυγείο.

Περισσότερα άρθρα

13 ανοιξιάτικες συνταγές με φράουλες

Γλυκά και αλμυρά πιάτα για να απολαύσετε τις φρέσκιες ανοιξιάτικες φράουλες στο έπακρο!

Κουρκούτι για μπακαλιάρο: μάθε τα μυστικά

Από κουρκούτι για μπακαλιάρο τηγανητό πώς πάμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ