Συνταγή για γάλα αμυγδάλου

Από τη Λίζα Μάτσα,

Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι μια νέα ανακάλυψη, ούτε μια νέα μόδα. Πρόκειται για την απόλυτη πατέντα του Μεσαίωνα που επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο, πιο ισχυρή από ποτέ. Όσο για τη διατροφική του αξία, μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου αποδίδει 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει ακόρεστα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, ούτε χοληστερίνη. Το γάλα αμυγδάλου είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και στη λακτόζη.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα οι μάγειρες θεωρούσαν το γάλα αμυγδάλου κορυφαίο στη λίστα με τα υλικά τους ενώ δεν έλειπε από κανένα νοικοκυριό της εποχής. Σε πρώτη φάση το γάλα αμυγδάλου, που προέκυπτε από το άλεσμα αμύγδαλου ή καρυδιού, χρησιμοποιούνταν σαν “σάλτσα”. Η μεγάλη επιτυχία του οφειλόταν στο ότι το ζωικό γάλα δε μπορούσε να παραμείνει φρέσκο για πολύ καιρό και για αυτό οι μάγειρες δεν το χρησιμοποιούσαν συχνά στις συνταγές τους.

Το γάλα αμυγδάλου που ήταν ξεκάθαρα η απόλυτη πατέντα του Μεσαίωνα, κάποια στιγμή περιθωριοποιήθηκε, ενώ σήμερα ξεπερνά σε πωλήσεις ακόμα και το γάλα σόγιας. Η τιμή του θεωρείται τσιμπημένη για αυτό και σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή για να παρασκευάσετε το δικό σας στο σπίτι μέσα σε 15 λεπτά. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.