O σκούρος καφές προστατεύει το DNA, σύμφωνα με έρευνα

Advertisement

Εάν σκέφτεστε να κόψετε τον καφέ για την υγεία σας, αυτό είναι ένα καλό επιχείργμα για μην το κάνετε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής, δείχνει ότι η κατανάλωση σκούρου καφέ (δηλαδή έντονα καβουρδισμένου) προστατεύει το DNA σας από τη θραύση. Ναι, αυτό σημαίνει ότι είμαι αθάνατος τώρα.

Για να διεξαχθούν αυτά τα αποτελέσματα, το πείραμα ήταν να ανταλλάξουν οι συμμετέχοντες τον καφέ με νερό για έναν ολόκληρο μήνα. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να πίνουν 500 ml φρεσκοαλεσμένου έντονα καβουρδισμένου καφέ την ημέρα, ενώ μια άλλη ομάδα συνέχισε να καταναλώνει νερό. Κατά την τελευταία ημέρα κάθε περιόδου, εξετάστηκε το αίμα τους για να εκτιμηθεί το επίπεδο της βλάβης του DNA (η θραύση της αλυσίδας). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα στην οποία είχε επιτραπεί να πίνει καφέ είχε λιγότερες θραύσεις DNA από την ομάδα που κατανάλωνε μόνο νερό.

Δείτε ακόμα: πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ φίλτρου

Advertisement

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να θεωρούν ότι η τακτική κατανάλωση ενός έντονα καβουρδισμένου καφέ έχει μια «ευεργετική προστατευτική επίδραση στην ανθρώπινη ακεραιότητα του DNA τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες». Σύμπερασμα; Ο καφές είναι καλύτερος από το νερό, σύμφωνα με την επιστήμη. (Μην σταματήσετε βέβαια να πίνετε νερό.)

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους συγγραφείς της μελέτης εργάζονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο εδώ και χρόνια, και ο σκούρος καφές έχει αποδειχθεί πολλάκιρς ότι προστατεύει το DNA. Για παράδειγμα, υπήρξε μια μελέτη το 2016 που τεκμηριώνει τα οφέλη για την υγεία και μια άλλη μελέτη το 2015, που δημοσιεύθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία φλιτζάνια από έντονα καβουρδισμένο χαρμάνι καφέ καθημερινά είχαν 27% λιγότερη θραύση DNA στα λευκά αιμοσφαίρια τους από όσους έπιναν νερό μετά από ένα μήνα.

Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του 2011 για τη Μοριακή Διατροφή και την Έρευνα για τα Τρόφιμα, διαπίστωσε ότι η αφαίρεση των 750 ml μειώνει κατά ένα τρίτο τη φυσική καταστροφή του DNA, διαδικασία που κράτησε αρκετές ώρες αργότερα.

Εν ολίγοις: την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι ο καφές δεν κάνει καλό στην υγεία, στείλτε τους αυτό το άρθρο.

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.