Η κατανάλωση καφέ οδηγεί στη μακροζωία

Από την Άννα Ευθυμίου,

O καφές κάνει καλό στην υγεία, και μάλιστα όσο περισσότερο πίνουμε τόσο πιο πολύ θα ζήσουμε, όπως δείχνουν νέα επιστημονικά στοιχεία!

Σε μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ – κανονικού ή ντεκαφεϊνέ – συνδέεται με την μείωση θνησιμότητας. Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξησε τα ποσοστά επιβίωσης, μειώνοντας κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με την μη κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό καρδιολογίας Circulation.

Αν και η έρευνα αποκαλύπτει μόνο μια σχέση και όχι πραγματική αιτιολογία μακροζωίας, έρχεται να συμφωνήσει με πολλές ακόμα έρευνες που αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη του καφέ στην υγεία, όπως η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων στο συκώτι, διαβήτη και άλλα αίτια θνησιμότητας. Ακόμη, το μεγάλο δείγμα ξεπερνάει παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι οποίοι μπορεί να συγκαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης καφέ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Frank Hu, καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι “η εν λόγω έρευνα σε συνδυασμό με παλιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν υγιή τρόπο ζωής”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι υπεύθυνοι ανέλυσαν το ιστορικό υγείας 200.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβάνοντας εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας όπως γιατρούς και νοσοκόμες. Οι συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους σε ένα διάστημα 30 χρόνων, κατά το οποίο οι 30.000 από αυτούς απεβίωσαν. 

Ώρα για γαλλικό καφέ! Δείτε τη συνταγή για τέλειο καφέ φίλτρου με ένα κλικ εδώ.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ημερήσια κατανάλωση έως και 5 φλιτζανιών καφέ μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης θανάσιμου νοσήματος από 5% έως 9% σε σχέση με την αποχή από τον καφέ. Ακόμη, η κατανάλωση περισσότερων από 5 φλιτζανιών καφέ δεν έχει καμία σύνδεση με το ρίσκο θνησιμότητας, σύμφωνα με την έρευνα. 

Το νέο που φέρνει στο φως η εν λόγω έρευνα είναι ο αποκλεισμός καπνιστών από την έρευνα, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να είναι πιο ξεκάθαρα. Έτσι, ένα ακόμα εύρημα είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας για τους μέτριους και φανατικούς χρήστες. Οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν ποσοστό θνησιμότητας μειωμένο κατά 12% σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Οι μη καπνιστές που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτούς που δεν έπιναν. Συνεπώς, η έρευνα αποδεικνύει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη με την μετριοπαθή. 

Ο τέλειος καφές latte με βελούδινο αφρόγαλα βρίσκεται ένα κλικ μακριά!

Ακόμη, η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται άμεσα με την μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, νευρολογικών παθήσεων και τάσεων αυτοκτονίας.

Δεκάδες έρευνες με επίκεντρο τα οφέλη του καφέ στην υγεία έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και πολλές από αυτές έχουν καταλήξει σε διφορούμενα αποτελέσματα. Από την άλλη, η σχέση κατανάλωσης καφέ και ασθενειών όπως ο καρκίνος στο συκώτι και ο διαβήτης τύπου 2 έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες όπου τα αποτελέσματα δείχνουν τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.