ΑρχικήΆρθραΟ σολομός ιχθυοτροφείου είναι ίσως η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Ο σολομός ιχθυοτροφείου είναι ίσως η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Από την Μαίρη Βλάχου,

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (γνωστή ως EPA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση σολομού ιχθυοτροφείου και συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων (έγκυες και μικρά παιδιά) να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης σχετίζονται άμεσα με τον αυτισμό, με διαταραχές του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος.

Η τοξικότητά του, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται με τις συνθετικές τροφές, όπως εξάλλου όλα τα ψάρια που προέρχονται από περιβάλλον ιχθυοκαλλιέργειας  και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας. Κυρίως γιατί εκτρέφονται με συνδυασμό συνθετικών τροφών που μπορεί να αποτελείται από καλαμπόκι, πουλερικά (!), χοιρινό κρέας, βιταμίνες, αντιβιοτικά, και άλλες ακατάλληλες για το είδος του τροφές όπως υποκατάστατα από σόγια, μείγμα πουλερικών και συνθετικών τροφών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα προορίζονταν ως τροφή για οποιοδήποτε ψάρι. 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τέτοια ευρήματα έρχονται στην δημοσιότητα. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει δείγματα σολομού από όλο τον κόσμο και είχαν καταλήξει  ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. 

Ποια λοιπόν είναι η λύση στο πρόβλημα του τοξικού ιχθυοτροφείου, ο οποίος συν τοις άλλοις περιέχει λιγότερο από το μισό των ευεργετικών ωμέγα-3 λιπαρών; Η μοναδική επιλογή είναι ο άγριος σολομός που τρέφεται με μικρά ψάρια, πλαγκτόν και απολύτως κανένα επεξεργασμένο πρόσθετο – όπως δηλαδή θα έπρεπε να τρέφεται κάθε είδος ψαριού.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Βίδες με πέστο μαϊντανού

Συνταγή για μακαρόνια βίδες με πέστο μαϊντανού. Αρωματική σάλτσα πέστο από μαϊντανό, χωρίς τυρί, που δίνει αίσθηση φρεσκάδας στη μακαρονάδα μας.

Παγωτό γιαούρτι

Συνταγή για ελαφρύ παγωτό γιαούρτι με βανίλια!

Πατάτες φούρνου λεμονάτες

Συνταγή για μελωμένες πατάτες φούρνου με λάδι, ρίγανη, δεντρολίβανο και μουστάρδα που λιώνουν στο στόμα.

Περισσότερα άρθρα

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο φαλάφελ;

Φτιάξτε αυθεντικά φαλάφελ από την Ανατολή στο σπίτι σας με αυτά τα μικρά μυστικά και tips.

Τα food trends του 2019 σύμφωνα με το Pinterest

Αυτά είναι τα food trends που θα μαγειρέψουμε και θα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ