Ο σολομός ιχθυοτροφείου είναι ίσως η πιο τοξική τροφή στον πλανήτη

Από την Μαίρη Βλάχου,

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (γνωστή ως EPA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση σολομού ιχθυοτροφείου και συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες ατόμων (έγκυες και μικρά παιδιά) να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης σχετίζονται άμεσα με τον αυτισμό, με διαταραχές του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος.

Η τοξικότητά του, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται με τις συνθετικές τροφές, όπως εξάλλου όλα τα ψάρια που προέρχονται από περιβάλλον ιχθυοκαλλιέργειας  και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας. Κυρίως γιατί εκτρέφονται με συνδυασμό συνθετικών τροφών που μπορεί να αποτελείται από καλαμπόκι, πουλερικά (!), χοιρινό κρέας, βιταμίνες, αντιβιοτικά, και άλλες ακατάλληλες για το είδος του τροφές όπως υποκατάστατα από σόγια, μείγμα πουλερικών και συνθετικών τροφών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα προορίζονταν ως τροφή για οποιοδήποτε ψάρι. 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τέτοια ευρήματα έρχονται στην δημοσιότητα. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει δείγματα σολομού από όλο τον κόσμο και είχαν καταλήξει  ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. 

Ποια λοιπόν είναι η λύση στο πρόβλημα του τοξικού ιχθυοτροφείου, ο οποίος συν τοις άλλοις περιέχει λιγότερο από το μισό των ευεργετικών ωμέγα-3 λιπαρών; Η μοναδική επιλογή είναι ο άγριος σολομός που τρέφεται με μικρά ψάρια, πλαγκτόν και απολύτως κανένα επεξεργασμένο πρόσθετο – όπως δηλαδή θα έπρεπε να τρέφεται κάθε είδος ψαριού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.