Το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά της Ελληνικής κουζίνας, με μακρά ιστορία και ευρεία απήχηση σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από κομμάτια κρέατος που ψήνονται σε σουβλάκια, συνήθως σε ανοιχτή φωτιά.
Η πρώτη αναφορά στο σουβλάκι χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όπου στον αρχαίο Όλυμπο αποτέλεσε κοινό τρόπο διατροφής των θεών. Σήμερα, το σουβλάκι είναι ένα δημοφιλές φαγητό στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το κρέας που χρησιμοποιείται στο σουβλάκι είναι συνήθως χοιρινό, κοτόπουλο ή αρνί. Συνήθως κόβεται σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια σούβλιζεται σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά.
Σουβλάκι αλλιώς
Υλικά
- 600 γρ. μοσχάρι κόντρα
6 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. πάπρικα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
6 πίτες για σουβλάκι
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγα φύλλα σαλάτας ή μαρουλιού
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
Για τη σος με γιαούρτι:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
- 1. Κόβουμε το κρέας σε μακρόστενα κομμάτια. Τα βάζουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ξίδι και με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για αρκετή ώρα στο ψυγείο.
- 2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 7΄-8΄, να γίνουν διάφανα. Στραγγίζουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί και το προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7΄-8΄ σε χαμηλή φωτιά, να ψηθεί το κρέας. Αλατίζουμε.
- 3. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
- 4. Ζεσταίνουμε τις πίτες σε αντικολλητικό στεγνό τηγάνι για λίγα λεπτά ή για λίγο στο φούρνο.
- 5. Απλώνουμε λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω της μία πίτα, βάζουμε ολόκληρα φύλλα σα-
- λάτας, φέτες ντομάτας, κρέας με κρεμμύδια και τέλος σος γιαουρτιού.
- Extra tip: Μαρινάροντας το κρέας για λίγη ώρα σε ξίδι και ελαιόλαδο έχουμε ως αποτέλεσμα να σπάνε οι ίνες του κρέατος και να μαλακώνει αρκετά. Με την προσθήκη του κρεμμυδιού εξισορροπούμε τη γεύση.
Δείτε επίσης: Φοβερή συνταγή για πορτοκαλόπιτα
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Τάσο να είσαι καλά! Φοβερή συνταγή για σουβλάκι. Το κάνουμε κάθε εβδομάδα με τα μικρά στο σπίτι και γίνεται χαμός!