ΑρχικήΆρθραΕσύ ξέρεις τι είναι η sriracha;

Εσύ ξέρεις τι είναι η sriracha;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Αν και στις περισσότερες ελληνικές και ευρωπαϊκές κουζίνες χρησιμοποιούνται πικάντικες σάλτσες από πιπεριές τσίλι δυτικών brands, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις μεγάλες χαρές που φέρνει η σριράτσα (sriracha) στον ουρανίσκο. Ο λόγος για την έξτρα καυτερή σάλτσα από την Ταϋλάνδη, η οποία φτιάχνεται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα πικάντικη, αφήνοντας και μια υποψία γλυκιάς επίγευσης, γι’ αυτό και όσοι τη δοκιμάζουν δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού γαστρονομίας Bon Appetit, η σριράτσα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη πόλη Sri Racha της Ταϋλάνδης το 1930 από κάποια νοικοκυρά ονόματι Thanom Chakkapak. Στην Αμερική έγινε διάσημη αρκετά χρόνια αργότερα, όταν τη δεκαετία του ’80 ο Βιετναμέζος μετανάστης David Tran ξεκίνησε να την παράγει αρχικά σε μικρές ποσότητες, πουλώντας την δειλά στο πίσω μέρος του βαν του. Η πικάντικη σάλτσα του Tran γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που τον οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας Huy Fong Foods, η οποία σήμερα πουλάει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μπουκάλια, αποφέροντάς του κέρδη της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος φιλοξενείται συχνά στις σελίδες του Harvard Business Review ως πρότυπο επιχειρηματία, ενώ τα διαφημιστικά έξοδα της εταιρείας είναι σχεδόν μηδαμινά. Η καταναλωτική φρενίτιδα που προκαλεί η σριράτσα δεν περιορίζεται στην κουζίνα, αφού έχει εμπνεύσει δημιουργίες όπως μπλουζάκια, παπούτσια μέχρι και καλσόν.

Πώς τρώγεται, λοιπόν, η περίφημη σριράτσα; Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό ντιπ για τις αγαπημένες σας συνταγές. Στην Ταϋλάνδη είναι το νούμερο ένα συνοδευτικό για θαλασσινά, ενώ στο Βιετνάμ γαρνίρουν με αυτήν spring rolls, νουντλς και τις παραδοσιακές σούπες pho. Μία άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι να αναμείξετε σριράτσα με μαγιονέζα, sour cream ή κρεμώδεις σάλτσες με βάση το τυρί. Η σριράτσα, επίσης, θα απογειώσει σούπες όπως την κλασική ντοματόσουπα ή την κρύα σούπα γκασπάτσο. Τα μαγειρευτά φαγητά αγαπούν πολύ τη σριράτσα, ενώ τα κρεατικά γίνονται ονειρεμένα αν προσθέσετε την πικάντικη αυτή σάλτσα στη μαρινάδα. Τέλος, οι λάτρεις του κοκτέιλ θα ανακαλύψουν νέα επίπεδα απόλαυσης προσθέτοντας σριράτσα αντί ταμπάσκο στην κλασική συνταγή για Bloody Mary.  

Υ.Γ. Αυτοί που ξέρουν, αγοράζουν το μπουκάλι με το πράσινο καπάκι και την χήνα στην ετικέτα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό ψυγείου φρυγανιά από τη Ζάκυνθο

Ένα τοπικό γλυκό φρυγανιά με κρέμα από την όμορφη Ζάκυνθο που θα φτιάξετε στο πι και φι. Συνοδεύστε με αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και θα με θυμηθείτε.

Μακαρονάδα με σουτζούκι

Μακαρονάδα με σουτζούκι. Μια πεντανόστιμη συνταγή με πέννες, σάλτσα ντομάτας και σουτζούκι, εύκολη, γρήγορη και κρύβει μέσα της απίστευτη νοστιμιά!

Λαζάνια με τυρί και κοτόπουλο

Λαζάνια με τυρί και κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Λαχταριστή συνταγή με λιωμένα τυριά και το κοτόπουλο που έχει περισσέψει από χθες. Δοκιμάστε τα πεντανόστιμα λαζάνια του Τάσου!

Περισσότερα άρθρα

Διαγωνισμός με δώρο ένα σετ πρωινού!

Ένας μεγάλος τυχερός κερδίζει αυτό το υπέροχο σετ πρωινού από τον Τάσο Αντωνίου!

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

6 τρόποι να αξιοποιήσετε τη μαγιονέζα που έχει περισσέψει

Δείτε συμβουλές και ιδέες να αξιοποιήσετε τη μαγιονέζα που έχει περισσέψει με τον πιο νόστιμο τρόπο!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ