ΑρχικήΆρθραΕσύ ξέρεις τι είναι η sriracha;

Εσύ ξέρεις τι είναι η sriracha;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Αν και στις περισσότερες ελληνικές και ευρωπαϊκές κουζίνες χρησιμοποιούνται πικάντικες σάλτσες από πιπεριές τσίλι δυτικών brands, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις μεγάλες χαρές που φέρνει η σριράτσα (sriracha) στον ουρανίσκο. Ο λόγος για την έξτρα καυτερή σάλτσα από την Ταϋλάνδη, η οποία φτιάχνεται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα πικάντικη, αφήνοντας και μια υποψία γλυκιάς επίγευσης, γι’ αυτό και όσοι τη δοκιμάζουν δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού γαστρονομίας Bon Appetit, η σριράτσα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην ομώνυμη πόλη Sri Racha της Ταϋλάνδης το 1930 από κάποια νοικοκυρά ονόματι Thanom Chakkapak. Στην Αμερική έγινε διάσημη αρκετά χρόνια αργότερα, όταν τη δεκαετία του ’80 ο Βιετναμέζος μετανάστης David Tran ξεκίνησε να την παράγει αρχικά σε μικρές ποσότητες, πουλώντας την δειλά στο πίσω μέρος του βαν του. Η πικάντικη σάλτσα του Tran γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που τον οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας Huy Fong Foods, η οποία σήμερα πουλάει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μπουκάλια, αποφέροντάς του κέρδη της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος φιλοξενείται συχνά στις σελίδες του Harvard Business Review ως πρότυπο επιχειρηματία, ενώ τα διαφημιστικά έξοδα της εταιρείας είναι σχεδόν μηδαμινά. Η καταναλωτική φρενίτιδα που προκαλεί η σριράτσα δεν περιορίζεται στην κουζίνα, αφού έχει εμπνεύσει δημιουργίες όπως μπλουζάκια, παπούτσια μέχρι και καλσόν.

Πώς τρώγεται, λοιπόν, η περίφημη σριράτσα; Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό ντιπ για τις αγαπημένες σας συνταγές. Στην Ταϋλάνδη είναι το νούμερο ένα συνοδευτικό για θαλασσινά, ενώ στο Βιετνάμ γαρνίρουν με αυτήν spring rolls, νουντλς και τις παραδοσιακές σούπες pho. Μία άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι να αναμείξετε σριράτσα με μαγιονέζα, sour cream ή κρεμώδεις σάλτσες με βάση το τυρί. Η σριράτσα, επίσης, θα απογειώσει σούπες όπως την κλασική ντοματόσουπα ή την κρύα σούπα γκασπάτσο. Τα μαγειρευτά φαγητά αγαπούν πολύ τη σριράτσα, ενώ τα κρεατικά γίνονται ονειρεμένα αν προσθέσετε την πικάντικη αυτή σάλτσα στη μαρινάδα. Τέλος, οι λάτρεις του κοκτέιλ θα ανακαλύψουν νέα επίπεδα απόλαυσης προσθέτοντας σριράτσα αντί ταμπάσκο στην κλασική συνταγή για Bloody Mary.  

Υ.Γ. Αυτοί που ξέρουν, αγοράζουν το μπουκάλι με το πράσινο καπάκι και την χήνα στην ετικέτα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παγωτό φιστίκι

Συνταγή για παγωτό φιστίκι με ζεστή σοκολάτα!

Πίτα με γαλοπούλα και πιπεριές

Συνταγή για πίτα με γαλοπούλα και πιπεριές!

Σπανακόρυζο με ντομάτα

Σπανακόρυζο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια κλασική συνταγή για σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό, σαν της μαμάς.


Περισσότερα άρθρα

Οι 5 καλύτεροι κρύοι καφέδες που πρέπει να δοκιμάσεις!

Οι καλύτεροι κρύοι καφέδες και πώς μπορείς να τους απολαύσεις στο σπίτι με αυτές τις μοναδικές συνταγές για κρύο καφέ!

7 μοναδικά σχέδια για τσουρέκια

Υπέροχα σχήματα και σχέδια για να φτιάξεις πρωτότυπα πασχαλινά τσουρέκια!

Λαχανάκια Βρυξελλών: ο λόγος που πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανάμεσα στα λαχανικά του χειμώνα και αποτελούν μια εξαιρετικά νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ