Σταφίδες: γλυκιές, νόστιμες και άκρως απαραίτητες για την υγεία

Advertisement

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη 

Η σταφίδα δεν είναι παρά η αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού. Συχνά συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Καλλιεργείται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι καλύτερες είναι αυτές οι οποίες αποξηραίνονται φυσικά πάνω στο κλήμα. 

Η σταφίδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητα των σταφίδων σε σάκχαρα είναι και η βασική αιτία ταυτισής της με θερμαντική τροφή! Επίσης, είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο, αντιοξειδωτικές ουσίες, σίδηρο και βιταμίνες της ομάδας Β.  Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την λειτουργία του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού και δίνουν στον οργανισμό ενέργεια. Δύο κουταλιές της σούπας σταφίδα ισοδυναμούν  με μια μερίδα φρούτου από τις 3-4 που συνίστανται ημερησίως. Μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι, στην σαλάτα ή ακόμα και σαν υλικό αντί της κλασικής ζάχαρης στα γλυκά!

Advertisement

Βρείτε υπέροχες συνταγές για γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα με σταφίδες κάνοντας κλικ εδώ.

Στην Ελλάδα έχουμε δύο τύπους κορινθιακής σταφίδας, γνωστή και ως μαύρη σταφίδα, που έχουν χαρακτηριστεί ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προελευσης (Π.Ο.Π). Πρόκειται για τη σταφίδα που παράγεται στον νομό Αχαΐας με την επωνυμία Σταφίδα Βοστίτσα και στον νομό Ζακύνθου η οποία ονομάζεται Σταφίδα Ζακύνθου. Όπως καταλάβατε, η ιδιαιτερότητά της κορινθιακής σταφίδας είναι ότι δεν παράγεται στον νομό Κορινθίας! 

Advertisement
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.