Από την Μαίρη Βλάχου,
To φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά και η διάθεση για ζεστό αχνιστό καφέ είναι στα ύψη. Γι’ αυτό κι εμείς βρήκαμε την τέλεια συνταγή για υπέροχο καφέ φίλτρου που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι σου. Ιδανικά ταιριάζει με καλή παρέα και την αγαπημένη σου χαλαρωτική μουσική. Επίσης, συνοδεύεται υπέροχα με μπισκότα λευκής σοκολάτας, soft cookies ή μπισκότα με δημητριακά. Καλή απόλαυση!
Τι θα χρειαστείς (για 1 φλιτζάνι καφέ)
- 2 κ.γλ. κόκκους καφέ
- 3/4 φλιτζ. (130 γρ.) νερό
- καφετιέρα με έμβολο
- χρονομετρητή
Πώς θα τον φτιάξεις
1. Στο μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Όσο ζεσταίνεται το νερό, αλέθουμε τους κόκκους καφέ στον μύλο. Γενικά, για κάθε 118ml νερού χρειαζόμαστε 1 κ.σ. καφέ.
2. Ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ στην καφετιέρα.
3. Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα νερού στον καφέ ώστε να υγραθεί καλά.
4. Ρυθμίζουμε τον χρονοδιακόπτη στα 4 λεπτά και περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα. Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος για να πετύχουμε την τέλεια ποιότητα γαλλικού καφέ.
5. Κατόπιν γεμίζουμε με νερό την καφετιέρα κατά τα 3/4. Προσέχουμε να βρέξουμε καλά όλη την ποσότητα καφέ. Αφήνουμε για 3 λεπτά και με κουταλάκι ανακατεύουμε ελαφρά.
6. Πιέζουμε σιγά σιγά το έμβολο προς τα κάτω.
7. Σερβίρουμε σε φλιτζάνια και απολαμβάνουμε.