Από την Άννα Ευθυμίου,
Πού θα πας όταν θέλεις να δειπνίσεις σε απόσταση αναπνοής με έναν λόρδο, έναν δούκα, ή έστω έναν απλό δισεκατομμυριούχο; Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, αν έχεις μερικές χιλιάδες ευρώ στην τσέπη και θέλεις να το ξεφορτωθείς, ποια εστιατόρια θα σε φροντίσουν με τον καλύτερο τρόπο; Ιδού τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια στον κόσμο.
10. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Ελβετία
Σε ένα μαγευτικό κάστρο του 12ου αιώνα στην Ελβετία, το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο και ο σεφ Andreas Caminada δημιουργούν εκλεπτυσμένα πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα, στην τιμή των 200 ευρώ κατ’ άτομο.
9. Michel Bras Toya, Toya, Ιαπωνία
Γευστικές δημιουργίες με έντονη έμπνευση από την γαλλική κουζίνα και φρέσκες πρώτες ύλες από την περιοχή Hokkaido. Το πιο ακριβό μενού του εστιατορίου αξίζει περίπου 210 ευρώ.
8. Alain Ducasse at The Dorchester, Λονδίνο
Ο διάσημος Γάλλος σεφ ξέρει να “στήνει” ακριβά εστιατόρια και το κάνει πολύ καλά. Το μενού του εν λόγω εστιατορίου, το οποίο έχει δημιουργήσει ο executive chef Jocelyn Herland, αποτελείται από επτά εποχιακά πιάτα, που περιλαμβάνουν βελουτέ καραβίδας και φιλέτο ιππόγλωσσου, Ιρλανδικό αχινό και καλαμάρι σωτέ.Το εποχιακό μενού κοστίζει περίπου 215 ευρώ, ενώ το τρέχον μενού γευσιγνωσίας περίπου 143 ευρώ χωρίς κρασί ή ποτό.
7. Hôtel de Ville, Crissier, Ελβετία
Επιστροφή στην Ελβετία και ένα εστιατόριο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin και μεγάλη παράδοση σε συνεργασίες με γνωστούς τοπικούς σεφ. Η δοκιμή των προτάσεων του σεφ κοστίζει περίπου 235 ευρώ κατ’ άτομο, υπάρχουν ωστόσο και άλλες, πιο οικονομικές επιλογές για τους θαμώνες.
6. Ithaa, Μαλδίβες
Από τα πλέον εντυπωσιακά εστιατόρια της λίστας, το Ithaa βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προσφέρει μαγευτική θέα 180 μοιρών στο βυθό. Εκτός αυτών, το μενού των 6 πιάτων συνοδεία σαμπάνιας αγγίζει τα 240 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ προστίθεται 10% tip για το service. Το οικονομικό μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 145 ευρώ κατ’ άτομο.
5. Aragawa, Τόκυο
Για high-end δείπνο στο Τόκυο, το Aragawa είναι το πιο διάσημο εστιατόριο για την απόλυτη εμπειρία κρεατοφαγίας. Τα κρεατικά που επιλέγονται από το εστιατόριο είναι ειδικά επιλεγμένα από φάρμες όπου εκτρέφονται για 28 μήνες με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Το μενού εδώ μπορεί να κοστίσει μέχρι και 275 ευρώ κατ’ άτομο για να γευτεί κανείς το πλέον μοναδικό μοσχαράκι γάλακτος.
4. Maison Pic, Valence, Γαλλία
Γεύματα εξαιρετικά υψηλών αξιώσεων προσφέρει το Maison Pic, το οποίο ανήκει στη γνωστή γαλλική οικογένεια σεφ Pic εδώ και 3 γενιές. Το περιζήτητο μενού του εστιατορίου ονομάζεται Collection Pic και κοστίζει 340 ευρώ κατ’ άτομο. Η βραβευμένη με 3 αστέρια Michelin σεφ Anne-Sophie Pic προσθέτει σε κλασικά πιάτα που σερβίρονται από το 1930 τη δική της μοναδική πινελιά και υπόσχεται την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.
3. Masa, Nέα Υόρκη
Επίσης βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, το περίφημο ιαπωνικό εστιατόριο προσφέρει μόνο ένα μενού γευσιγνωσίας το οποίο κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 335 ευρώ χωρίς κρασί ή ποτό. Αν αλλάξετε γνώμη και θέλετε να ακυρώσετε την κράτηση, σκεφτείτε το καλά γιατί η ακύρωση κοστίζει 150 ευρώ κατ’ άτομο. Δύσκολοι καιροί για αναποφάσιστους.
2. Restaurant Le Meurice, Παρίσι
Για δεύτερη φορά στη λίστα, ο σεφ Alain Ducasse βάζει το χεράκι του στο εμβληματικό παρισινό εστιατόριο και υπόσχεται πολλά περισσότερα από απλώς ένα γεύμα. Απολαύστε το δείπνο σας σε ένα πραγματικά αυτοκρατορικό περιβάλλον, μιας και ο χώρος είναι εμπνευσμένος από το Salon de la Paix στο παλάτι των Βερσαλλιών, όσο ο λογαριασμός θα γράφει 380 ευρώ κατ’ άτομο.
1. Kitcho, Kyoto, Ιαπωνία
Ένα γεύμα που συνδυάζει τόσο την υπέροχη γεύση όσο και την Ιαπωνική κουλτούρα υπόσχεται ο βραβευμένος σεφ Kunio Tokuoka. Κάθε πιάτο είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, ενώ θα σας κοστίσει 450 ευρώ. Ο σεφ φυσικά υποστηρίζει ότι αξίζει μέχρι και το τελευταίο cent.