Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Προς το τέλος κάθε χρονιάς, σεφ, κριτικοί εστιατορίων και γαστρονομίας, επαγγελματίες του χώρου της εστίασης κάνουν τη γευστική ανασκόπηση του έτους που φεύγει και φυσικά σχεδιάζουν το τι θα μας σερβίρουν τη χρονιά που έρχεται. Το 2014 έφερε στο τραπέζι μας, μεταξύ άλλων, την υγιεινή διατροφή, μας έμαθε να χρησιμοποιούμε το αλάτι σε αλμυρές, αλλά και γλυκές συνταγές και μας έκανε να λαχταράμε burgers και ντόνατς πιο πολύ από ποτέ. Το 2015 τι καλό θα μαγειρέψει για εμάς; Οι ειδικοί αποφάνθηκαν κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις νόστιμες τάσεις της νέας χρονιάς.
1. Πρώτες ύλες από τον τόπο μας
Εδώ και καιρό παρατηρείται στην αγορά ότι το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στρέφεται πλέον στα παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα. Οι τοπικές πρώτες ύλες γίνονται το ζητούμενο αφού ο καταναλωτής ρωτά πλέον τη διαδικασία και τον τρόπο καλλιέργειας ενός προϊόντος μιας και θέλει να γνωρίζει ακριβώς τι φτάνει στο τραπέζι του. Ειδικοί σημειώνουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η καλλιέργεια στο σπίτι.
2. Φρούτα και λαχανικά χωρίς χημικές ουσίες
Κι όμως, στο εξής, στα φρούτα και λαχανικά δεν θα μετρά η εμφάνιση, αλλά η γεύση και η ποιότητα. Τα λεγόμενα “άσχημα” λαχανικά και φρούτα μπορεί να έχουν ψεγάδια στην όψη τους, αλλά η βιολογική τους καλλιέργεια και φυσικά η καλύτερη γεύση τους τα κάνουν ασυναγώνιστα.
3. Μπίρα με αρώματα
Οι hop-free μπίρες θα βρίσκονται στο προσκήνιο. Αντλώντας έμπνευση από μεσαιωνικές πρακτικές, οι ζυθοποιοί πειραματίζονται και παράγουν μπίρες αρωματισμένες με βότανα και μυρωδικά που τους προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση.
4. Ψώνια από το διαδίκτυο
Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους, ακόμα και σε ό,τι αφορά τα φρέσκα προϊόντα και τα τρόφιμα, από το διαδίκτυο.
5. Αυθεντική ασιατική κουζίνα
Η ασιατική κουζίνα είναι ενδιαφέρουσα γευστικά και εξαιρετικά δημοφιλής. Για το 2015, οι σεφ θα προτείνουν όχι τα κοινότυπα πιάτα, που ίσως και να έχουν προσαρμοστεί στις γευστικές συνήθειες της κάθε χώρας, αλλά πιάτα αυθεντικά κι όχι και τόσο γνωστά, αφού η ασιατική κουζίνα είναι πολλά περισσότερα από νουντλς, κοτόπουλο με τζίντζερ και σούσι.
6. Όλα καπνιστά
Εκτός από καπνιστά κρέατα και αλλαντικά, οι ειδήμονες της γαστρονομίας προβλέπουν πως το 2015 θα γευτούμε την καπνιστή εκδοχή του βουτύρου, των λαχανικών και των κοκτέιλ.
7. Τσάι matcha
To superfood της νέας χρονιάς θα είναι το τσάι matcha, δηλαδή σκόνη πράσινου τσαγιού, που στην ιαπωνική παραδοσιακή τελετή τσαγιού έχει περίοπτη θέση από τον 12ο αιώνα. Το matcha περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το απλό πράσινο τσάι και πολύ λιγότερη καφεΐνη, ενώ περιέχει και το αμινοξύ L-theanine που θεωρείται άκρως ευεργετικό για την υγεία, αλλά και την ψυχολογία μας. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες κι η ευεξία που προσδίδει σε σώμα και πνεύμα καθιστούν το τσάι matcha το απόλυτο ρόφημα του 2015.
8. Food apps
Είπαμε ότι χωρίς την τεχνολογία δεν κάνουμε βήμα πια. Γι’αυτό και το μέλλον της διατροφής μας βρίσκεται στις εφαρμογές διαθέσιμες στα κινητά τηλέφωνα οι οποίες θα μας πληροφορούν τις διατροφικές ιδιότητες του κάθε προϊόντος τη στιγμή της αγοράς του με ένα απλό σκανάρισμα. Εσείς μπορείτε με ένα απλό σκανάρισμα να κατεβάσετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ στο κινητό σας χάρη στη δωρεάν εφαρμογή για smartphones του βιβλίου του Τάσου μας, “Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω” (εκδόσεις Πατάκη)! Κατεβάστε την εδώ.