Το μυστικό των σεφ για άψογα και πεντανόστιμα μανιτάρια

Τέλεια μανιτάρια

Tα μανιτάρια είναι ένα από τα τρόφιμα που όταν μαγειρευτούν σωστά, είναι απολύτως λαχταριστά. Το παραμικρό λάθος στην ετοιμασία τους, όμως, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υγρά, σκληρά και άσχημα στην όψη μανιτάρια. Από την άλλη, πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί σωστά, γιατί τα μανιτάρια δεν τρώγονται ωμά.

Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να μαγειρέψετε μανιτάρια. Πολλοί θεωρούν ότι το ψήσιμο είναι ο καλύτερος. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αναδείξει την αλμυρή, βαθιά και σύνθετη γεύση τους. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να καταστρέψει την υφή τους. Χάρη στη ελαστική σύστασή τους, τα μανιτάρια συνήθως βγάζουν πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Είναι σχεδόν αδύνατο τα μανιτάρια να ροδίσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά στον φούρνο, κι αυτό γιατί η υγρασία αυτή δυσκολεύει να φτάσουν σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Ως αποτέλεσμα, αντί να γίνουν τραγανά, βράζουν και μαλακώνουν, χωρίς να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.

Φτιάξτε μανιτάρια γεμιστά εύκολα και πολύ γρήγορα

Ποια είναι λοιπόν η απλή λύση για να μην μουλιάσουν ξανά τα μανιτάρια; Μετά από 10-20 λεπτά στο φούρνο, βγάλτε το σκεύος, πετάξτε το υγρό και επαναφέρετε το σκεύος στομ φούρνο. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τα μανιτάρια να καραμελώσουν, να γίνουν τραγανά, αλλά και θα μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος κατά περίπου δέκα λεπτά.

Σας συνιστούμε να αναμείξετε μανιτάρια κομμένα σε τέταρτα με αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά και να τα απλώσετε ομοιόμορφα στο ταψί, αφήνοντας τους λίγο χώρο, ώστε να μην καλύπτουν το ένα το άλλο. Ψήστε για 15 λεπτά στους 180oC. Απορρίψτε τα υγρά που θα βγάλουν στο φούρνο και, στη συνέχεια, επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν εξωτερικά και γίνουν τρυφερά στο εσωτερικό τους.

Τελευταία συμβουλή: αντί να πετάξετε τα ζουμάκια του μανιταριού, συντηρήστε τα και φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών, βράζοντάς τα με άλλα λαχανικά. Με αυτόν τον ζωμό θα φτιάξετε τέλειο τραχανότο, γιουβέτσι και σούπες.

1 Σχόλιο
  1. τα μανιτάρια μου αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω πολλούς τρόπους ψησίματος. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σας και θα σας ενημερώσω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.