Το μυστικό των σεφ για άψογα και πεντανόστιμα μανιτάρια

Τέλεια μανιτάρια

Tα μανιτάρια είναι ένα από τα τρόφιμα που όταν μαγειρευτούν και προετοιμαστούν σωστά, είναι απολύτως λαχταριστά. Το παραμικρό λάθος στην ετοιμασία τους, όμως, μπορεί να έχει αποτέλεσμα υγρά, σκληρά και άσχημα στην όψη μανιτάρια. Από την άλλη, πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί σωστά, γιατί δεν τα μανιτάρια δεν τρώγονται ωμά.

Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να μαγειρέψετε μανιτάρια. Πολλοί θεωρούν ότι το ψήσιμο είναι ίσως ο καλύτερος. Η υψηλή θερμότητα μπορεί να αναδείξει την αλμυρή, κρεμώδη, βαθιά και σύνθετη γεύση τους. Αλλά ακόμη και το ψήσιμο μπορεί να καταστρέψει την υφή τους. Χάρη στη ελαστική σύστασή τους, τα μανιτάρια μπορούν εύκολα να βγάλουν πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Είναι σχεδόν αδύνατο για τα μανιτάρια να ροδίσουν μέχρι να εξατμιστεί αυτό το νερό, επειδή η υγρασία δυσκολεύει να φτάσουν σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Ως αποτέλεσμα, αντί να γίνουν τραγανά στον φούρνο, τα μανιτάρια βράζουν στα υγρά τους και μαλακώνουν χωρίς να κάνουν τραγανή κρούστα.

Αυτή είναι η απλή λύση για να μην μουλιάσουν ξανά τα μανιτάρια: μετά από 10-20 λεπτά στο φούρνο, βγάλτε το σκεύος, απορρίψτε το υγρό και επαναφέρετε το σκεύος με τα μανιτάρια στο φούρνο. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τα μανιτάρια να καραμελώσουν, να γίνουν τραγανά, αλλά και να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος κατά περίπου δέκα λεπτά.

Σας συνιστούμε να αναμείξετε μανιτάρια κομμένα σε τέταρτα, αλάτι, πιπέρι. μυρωδικά και να τα μεταφέρετε στο ταψί σε μια στρώση, ώστε να μην καλύπτουν το ένα το άλλο. Ψήστε για 15 λεπτά στους 180oC. Απορρίψτε τα υγρά που θα βγάλουν στο φούρνο και, στη συνέχεια, επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν εξωτερικά και είναι τρυφερά στο εσωτερικό τους.

Τελευταία συμβουλή: αντί να απορρίπτετε το μανιτάρι υγρό στο νεροχύτη, συντηρήστε το και φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών, βράζοντάς το με άλλα λαχανικά. Με αυτόν τον ζωμό θα φτιάξετε τέλειο τραχανότο, γιουβέτσι και σούπες.

1 Σχόλιο
  1. τα μανιτάρια μου αρέσουν πολύ αλλά δεν ξέρω πολλούς τρόπους ψησίματος. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σας και θα σας ενημερώσω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.