Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, της βιομηχανίας τροφίμων, σεφ και κριτικοί γαστρονομίας ήδη σχεδιάζουν τί θα μας μαγειρέψουν το νέο έτος, ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουν και κάνουν τις προβλέψεις τους για τις τάσεις της γαστρονομίας. Τι θα μας σερβίρει το 2016, λοιπόν; Οι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους και εμείς σας παρουσιάζουμε τις λαχταριστές τάσεις της νέας χρονιάς.
1. Καυτερές γεύσεις. Μικρές κόκκινες πιπερίτσες, μπούκοβο αλλά και κάποια ιδιαίτερα υλικά όπως το σουμάκ, η χαρίσα και η sriracha θα γίνουν απαραίτητο συστατικό σε κάθε σχεδόν συνταγή και μάλιστα σε γενναία ποσότητα. Τα πικάντικα πιάτα θα γίνουν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές! Για να κάνετε την αρχή, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε γαρίδες σουβλάκι μαριναρισμένες σε καυτερή σάλτσα.
2. Η ανανέωση του comfort food. Το 2016 θα δώσει μια ανανεωμένη γεύση στο λεγόμενο comfort food, ή αλλιώς το φαγητό της μαμάς, αφού οι σεφ θα προτείνουν γνωστές και παραδοσιακές συνταγές στις οποίες με υλικά που κάνουν τη διαφορά για να δώσουν μια μοντέρνα νότα στην παραδοσιακή κουζίνα. Φυσικά τα πιάτα θα σερβίρονται στο πιάτο με μια πρωτότυπη εμφάνιση.
3. Όλα στα κάρβουνα. Λατρεύετε το μπάρμπεκιου, τα ψητά λαχανικά ακόμα και τα ψητά φρούτα; Αυτός ο χρόνος θα βάλει τα πάντα στα κάρβουνα, προτείνοντας γεύσεις απλές, χωρίς πληθωρικές σάλτσες και πολλά υλικά.
4. Φαγητό με ονομασία προέλευσης. Το να γνωρίζουμε τί τρώμε είναι πλέον απαραίτητο. Αυτή τη χρονιά θα ζητήσετε άφοβα περισσότερες πληροφορίες για το αν ένα υλικό είναι βιολογικής καλλιέργειας, ποιος είναι ο παραγωγός, πού ζει και εργάζεται και κυρίως πώς καλλιεργεί και παράγει τα προϊόντα του. Το 2016 όλες οι πρώτες ύλες έχουν ονοματεπώνυμο και οι καταναλωτές γίνονται πιο ενήμεροι από ποτέ!
5. Το fast-food γίνεται υγιεινό. Το fast-food μπορεί πολλοί να το εμίμησαν, τη νοστιμιά του ουδείς. Οι περισσότερες παγκόσμιες αλυσίδες γρήγορης εστίασης προτίθενται να προσθέσουν στο μενού τους υγιεινά πιάτα με λίγες θερμίδες και βασισμένα στα λαχανικά.
6. Προϊόντα μικρών παραγωγών. Ακόμη μια χρονιά τα προϊόντα των μικρών παραγωγών θα έχουν τιμητική θέση στο τραπέζι και στα ράφια των καταστημάτων αφού τα προϊόντα τους είναι φτιαγμένα από ποιοτικές πρώτες ύλες, με παραδοσιακές συνταγές, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
7. Γλυκά από φρούτα. Τα επιδόρπια με σοκολάτα, με καραμέλα, με σαντιγί είναι ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Φέτος, όμως, τα γλυκά που θα κλέψουν την παράσταση θα είναι βασισμένα στα φρούτα.
8. Εθνικές κουζίνες από την Ασία και την Αφρική. Ήδη η ινδική, η γιαπωνέζικη και η ταϋλανδέζικη κουζίνα είναι στα πάνω τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Το 2016 θα εξαπλωθούν στη Δύση ασιατικές κουζίνες λιγότερο γνωστές όπως η μαλαισιανή, η βιετναμέζικη και η φιλιππινέζικη. Αλλά και η κουζίνα της Αφρικής θα γνωρίσει νέες δόξες χάρη στα ιδιαίτερα μπαχαρικά και απίθανα πιπέρια της αφρικανικής γης.
9. Ο καφές γίνεται το νούμερο 1 trend. Καφές με ανθρακικό, καφές με τζιν τόνικ, κοκτέιλ με καφέ, ιδιαίτερες ποικιλίες και χαρμάνια καφέ, το λεγόμενο κίνημα third wave coffee είναι ίσως η νούμερο ένα τάση στο ποτό για το 2016. Ήδη παίρνουμε μια γεύση από τη συναρπαστική αυτή τάση στο The Underdog Project και το Taf Coffee στην Αθήνα.
10. Τα βρώσιμα φύκια θα γίνουν το νέο kale. Θυμάστε τη φρενίτιδα που είχε κυριεύσει το ίντερνετ με το kale, τη λεγόμενη λαχανίδα; Το 2016, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο hot superfood θα γίνουν τα βρώσιμα φύκια. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, οι σεφ τονίζουν ότι τα φύκια χαρίζουν το λεγόμενο umami (δηλαδή την πέμπτη γεύση όπως ονομάζεται στα γιαπωνέζικα) στις γευστικές δημιουργίες τους.