ΑρχικήΆρθραΣυνταγές & ιδέες για τα φρέσκα λαχανικά της άνοιξης

Συνταγές & ιδέες για τα φρέσκα λαχανικά της άνοιξης

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η άνοιξη είναι η πιο μυρωδάτη εποχή του χρόνου. Και δεν είναι μόνο γεμάτη αρώματα αλλά και πλούσιες γεύσεις αφού τα φρέσκα λαχανικά της εποχής είναι γεμάτα νοστιμιά, ενώ αν τα συνδυάσουμε με κρεατικά, ψαρικά και προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, η γεύση τους είναι αξεπέραστη. Φασολάκια, αρακάς, κουκιά, σπαράγγια, άγρια πικρά χόρτα κάνουν την εμφάνισή τους ανοιξιάτικους μήνες και οι κατσαρόλες μας γεμίζουν νοστιμιές. Το Μαμα Πεινάω σας προτείνει νόστιμες συνταγές και ιδέες για μαγειρέματα με τα φρέσκα λαχανικά της άνοιξης.

Το μυστικό για τραγανά λαχανικά είναι το ζεμάτισμα. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά διατηρούν τη φρεσκάδα, την τραγανή υφή και το έντονο και ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Επίσης, με το ζεμάτισμα τα λαχανικά δεν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους και μπορούμε να γευτούμε στο έπακρο τη γεύση τους, φτιάχνοντας στη συνέχεια γρήγορα πιάτα, αλλά λαχταριστές συνταγές που δεν χρειάζονται πολύωρο μαγείρεμα.  

Δείτε τις συνταγές του Μαμα Πειναω με λαχανικά κάνοντας κλικ εδώ.

Πώς γίνεται το ζεμάτισμα των λαχανικών

Ρίχνουμε τα λαχανικά σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για ελάχιστα λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Στο τέλος, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με καθαρή υφασμάτινη πετσέτα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο χρόνος που τα αφήνουμε να ζεματιστούν αφού διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό. Τα φρέσκα κουκιά χρειάζονται 3 λεπτά για να ζεματιστούν, τα σπαράγγια 1 λεπτό, ο αρακάς 3 λεπτά, τα φασολάκια 5 λεπτά και τα άγρια χόρτα 1 λεπτό. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε μετά το ζεμάτισμα να τα κλείσουμε σε πλαστικά σακουλάκια αποθήκευσης τροφίμων (αφού πρώτα έχουν κρυώσει καλά) και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Πώς καθαρίζουμε και μαγειρεύουμε τα σπαράγγια; 

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και εσπρέσο 

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και εσπρέσο! Θεϊκό γλυκό με άρωμα καφέ και μπισκότα πτι-μπερ αντί για παντεσπάνι και υπέροχη κρέμα σαντιγί. Φτιάξτε αυτό το...

Κατσικίσιο ρολό με πέστο

Συνταγή για ρολό από κατσικίσιο μπούτι στη λαδόκολλα με πέστο από θυμάρι.

Τούρτα γενεθλίων

Τούρτα γενεθλίων με γεύση σοκολάτα. Μια ονειρεμένη συνταγή για τούρτα με ανάλαφρη γεύση και βελούδινη υφή που θα την φτιάχνετε σε κάθε γιορτή!

Περισσότερα άρθρα

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Απίθανοι, τραγανοί, βουτυράτοι κουραμπιέδες στο πι και φι!

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ