Τα τουρσιά του χειμώνα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Για να φτιάξουμε τουρσί μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα λαχανικά όπως αγγουράκια, λάχανο, μελιτζανάκι κλπ ή ακόμα και τουρσί με φρούτα όπως αυτή η υπέροχη συνταγή για κεράσια τουρσί. Το Μαμα Πειναω σας δείχνει τα μυστικά για να φτιάξετε τα καλύτερα τουρσιά.

  • Αρχικά χρειαζόμαστε γυάλινα βάζα σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τι τουρσί θα φτιάξουμε, με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς και με λαστιχένιο κολάρο. Πάντα αποστειρώνουμε και στεγνώνουμε καλά τα βάζα πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αν το  βάζο έχει σιδερένιο καπάκι ή πλαστικό, θα πρέπει να καλύψουμε το στόμιο του βάζουμε μια χοντρή λαδόκολλα και μετά να κλείσουμε το καπάκι γιατί δεν θα αντέξει τη δύναμη του ξιδιού.
  • Το βασικό υλικό για  το τουρσί είναι το ξίδι. Επιλέγουμε ένα ξίδι καλής ποιότητας, από λευκό ή κόκκινο κρασί, ή ακόμα και μηλόξιδο.
  • Το δεύτερο βασικό υλικό είναι η άλμη, δηλαδή το αλατόνερο. Προσέχουμε σε τι αναλογία το προσθέτουμε, ανάλογα πάντα με τη συνταγή που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Η ζάχαρη είναι απαραίτητη και για να δέσει το τουρσί και για να μετριαστεί η δυνατή γεύση του ξιδιού. 
  •  Πολύ σημαντική είναι η επιλογή καλής ποιότητας υλικών για να φτιάξουμε το τουρσί μας. Διαλέγουμε πάντα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά.
  • Είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε σχετικά μικρές ποσότητες για πιο εύκολη κατανάλωση, αφού τα τουρσιά μπορούμε να τα διατηρήσουμε για 7 με 8 μήνες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και η υφή τους.
  • Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε ή όχι, ανάλογα πάντα με τις οδηγίες της συνταγής. Ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε στο τουρσί μυρωδικά όπως κάπαρη ή ακόμα και σκόρδο.
  • Το τουρσί πρέπει να μείνει για πάνω από 2 εβδομάδες στο βάζο πριν καταναλωθεί για να ωριμάσει και να δέσει. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το ανοίξουμε νωρίτερα, θα γευτούμε μόνο ξίδι.
  • Τα τουρσιά και πριν και μετά το άνοιγμα διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε όμως να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο από την αρχή.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για ανάμεικτα λαχανικά τουρσί!

 

Συνταγή για ανάμεικτα λαχανικά τουρσί

Υλικά (για 2 βάζα των 500 ml)

  • 1 κιλό διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας όπως : καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, πράσινο λάχανο κομμένο,  σέλινο κομμένο σε χονρά κομμάτια, πιπεριές σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • Ξίδι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, προσέχοντας το αλάτι να πάει παντού. Τα ισομοιράζουμε σε δύο γυάλινα βαζάκια, αφήνοντας κενό από το στόμιο περίπου 8 εκ. Γεμίζουμε τα βαζάκια μέχρι τη μέση με ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με ξίδι. Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα  αναποδογυρίζουμε για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Διατηρούμε τα βάζα στο ψυγείο ή σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου και περιμένουμε τουλάχιστον 3 βδομάδες πριν τα καταναλώσουμε.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για μανιτάρια τουρσί!

 

Συνταγή για μανιτάρια τουρσί 

Υλικά (για 2 βάζα των 500 ml)

  • 1 κιλό μανιτάρια ολόκληρα και διαφόρων ειδών
  • 500 ml ξίδι
  • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1.5 κ.γλ. αλάτι
  • 12  κόκκους πιπέρι της αρεσκείας μας ή διαφόρων ειδών
  • 3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα στεγνό πανί. Τα κόβουμε στη μέση ή σε μικρά κομμάτια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον δεντρολίβανο και αφήνουμε τα μανιτάρια να κρυώσουν. Ισομοιράζουμε τα μανιτάρια σε 2 βάζα και τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο. Κλείνουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε για να ανακατευτούν τα υλικά. Διατηρούμε τα βάζα στο ψυγείο ή σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου και περιμένουμε τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν τα καταναλώσουμε.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για λάχανο τουρσί!

 

Συνταγή για λάχανο τουρσί

Υλικά (για 2 βάζα των 500 ml)

  • 1 άσπρο λάχανο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • ½ φλιτζ. ξίδι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από το λάχανο τα εξωτερικά φυλλά και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ζεματάμε το λάχανο και το καρότο και στη  συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό. Αφαιρούμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα ισομοιράζουμε στα βάζα. Σουρώνουμε το νερό στο οποίο έβρασαν ρίχνοντάς το σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα βάζα με το λάχανο και το καρότο. Κλείνουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε για να ανακατευτούν τα υλικά. Διατηρούμε τα βάζα στο ψυγείο ή σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου και περιμένουμε τουλάχιστον 3 βδομάδες πριν τα καταναλώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.