Από τον Τάσο Αντωνίου
Η Teapsule είναι δημιούργημα δύο νέων ανθρώπων, του Νικήτα Κεφαλογιάννη και της Ίλιας Ιωαννίδη, οι οποίοι, μετά από έρευνα και εργασία τριών χρόνων, έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν που γεννήθηκε μέσα από την παράδοση της ελληνικής γης και την καινοτομία του μοντέρνου κόσμου.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν ο Νικήτας πάλευε με τις καθημερινές του αϋπνίες. Ένα βράδυ, ο πατέρας της Ίλιας, ο Κωστής, του πρότεινε να πιει μια κούπα χαμομήλι. Ενώ ήταν διστακτικός ο Νικήτας αρχικά και όχι μεγάλος φαν της ιδέας, αποφάσισε να ακούσει τη συμβουλή του Κωστή. Τελικά όντως τον βοήθησε το χαμομήλι να χαλαρώσει και να κοιμηθεί και έτσι αποφάσισε να εντάξει αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά του. Υπήρχε μόνο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια του Νικήτα… η χρονοβόρα προετοιμασία των βοτάνων. Κάθε μέρα τα μεσάνυχτα κατέβαινε στην κουζίνα με την Ίλια να βράσουν το νερό, να αφήσουν τα βότανα μέσα στο νερό για 7-9 λεπτά, να βγάλουν το φακελάκι, και να περιμένουν να φτάσει το τσάι μια επιθυμητή θερμοκρασία.
Ένα πρωί, πίνοντας καφέ από κάψουλα Nespresso, σκέφτηκαν πόσο βολικό θα ήταν αν υπήρχαν αντίστοιχες κάψουλες με βότανα. Θα μειωνόταν ο χρόνος από 10 λεπτά σε 30 δευτερόλεπτα! Η μόνη τους απορία αφορούσε τη γεύση αφού εξάλλου το πάθος του Νικήτα και της Ίλιας είναι το φαγητό. Πώς θα προλάβουν τα βότανα να έχουν σωστή και εύγεστη εκχύλιση σε τόσο λίγο χρόνο; Όταν δοκίμασαν το αποτέλεσμα για πρώτη φορά, έμειναν έκπληκτοι. Τελικά οι κάψουλες βοτάνων δεν είναι μόνο πιο πρακτικές από τα φακελάκια και τα χύμα βότανα αλλά και πιο νόστιμες! Μετά από έρευνα και ομιλίες με τεχνικούς τροφίμων, ανακάλυψαν ότι οι προδιαγραφές της Nespresso, δηλαδή η υψηλή πίεση των 19 bar και το νερό στους 80°C, έχουν ως αποτέλεσμα την ιδανική εκχύλιση και ανώτερη γεύση των βοτάνων! Επιπλέον, η συντήρησή τους σε προστατευμένο, αεροστεγές περιβάλλον μέσα στην κάψουλα διατηρεί τα αιθέρια έλαια και όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης.
Ταυτόχρονα με τις σπουδές τους στην Αγγλία, ο Νικήτας και η Ίλια ξεκίνησαν τα ταξίδια στην Ελλάδα, αναζητώντας βιολογικά βότανα υψηλής ποιότητας. Κατέληξαν στον Ψηλορείτη της Κρήτης, παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCΟ, για τα αγνά και ντελικάτα βότανα του μοναδικού αυτού τόπου. Θέλοντας να διακρίνεται η μοναδικότητα του κάθε βοτάνου, επέλεξαν 6 γεύσεις: 4 μονές – χαμομήλι, λουίζα, λαδανιά, δυόσμο και 2 διπλές – αρμπαρόριζα με μελισσόχορτο και βασιλικό με λουίζα. Μετέπειτα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε οι κάψουλες να είναι τόσο αγνές όσο και τα βότανα που περιέχουν. Επέλεξαν 100% βιοδιασπώμενες κάψουλες κατάλληλες για οικιακή κομποστοποίηση οι οποίες αποσυντίθενται σε 26 εβδομάδες (ακριβώς όσο χρειάζεται η φλούδα ενός πορτοκαλιού) και μεταμορφώνονται σε φυσικό λίπασμα για το χώμα.
Μια πρώτη γνωριμία με την Teapsule έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, στο εστιατόριο Milos του καταξιωμένου σεφ Κώστα Σπηλιάδη. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα βότανα της εταιρείας, μέσα από ένα μοναδικό μενού, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτήν την περίσταση. Σε κάθε πιάτο και ποτό έγινε ένα «πάντρεμα» των βοτάνων με την ονειρεμένη θαλασσινή κουζίνα του Milos και τα εκπληκτικά ποτά του Δημήτρη Κιάκου (γνωστού και ως Gin Father), ιδιοφυή μπάρμαν και ιδιοκτήτη του Tο Lokali.
Οι κάψουλες της Τeapsule είναι διαθέσιμες για αγορά online μέσω του e-shop (www.teapsule.com) στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα.