ΑρχικήΆρθραΤι κάνουμε το λάδι μετά το τηγάνισμα;

Τι κάνουμε το λάδι μετά το τηγάνισμα;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Όλοι λατρεύουμε το κοτόπουλο πανέ, τον τηγανητό μπακαλιάρο και τους λουκουμάδες. Ωστόσο, το λάδι στο οποίο τηγανίζουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές συνήθως αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο μετά το τηγάνισμα. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Στον παρακάτω οδηγό θα δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά το λάδι τηγανίσματος.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν κρυώσει καλά, δεν το σουρώσετε και δεν το αποθηκεύσετε σωστά, το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος είναι κακό για την υγεία και επομένως πρέπει να αποφεύγεται η κατάναλωσή του. 

1. Αφήστε το να κρυώσει καλά. Μετά το τηγάνισμα, κλείστε τη φωτιά και αφήστε το στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει πλήρως. Προσπαθήστε να καθαρίσετε όσο το τηγάνι είναι ακόμα πάνω στο μάτι με μεγάλη προσοχή. Η νοικοκυρά μέσα σας μπορεί να περιμένει γιατί τα εγκαύματα από το καυτό λάδι δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση.

2. Σουρώστε το. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα τοποθετήσετε ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) για να συγκρατήσει όλα τα απομεινάρια φαγητού που έχουν μείνει στο τηγάνι και το λάδι. 

3. Αποθηκεύστε το σε πλαστικό μπουκάλι ή γυάλινο βάζο. Χρησιμοποιήστε χωνί για να διευκολυνθείτε και να μη λερώσετε την κουζίνα με λάδι. Το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

4. Χρησιμοποιήστε το σωστά. Ο γενικός κανόνας προτρέπει να τηγανίζουμε στο χρησιμοποιημένο λάδι τα ίδια φαγητά που φτιάξαμε την πρώτη φορά. Αν τηγανίσετε μπαρμπούνια ή κοτόπουλο, σε καμία περίπτωση μην τηγανίσετε την επόμενη φορά λουκουμάδες, μιας και το λάδι τείνει να κρατάει τη μυρωδιά του φαγητού. Τα λαχανικά είναι η πιο ουδέτερη επιλογή που αφήνει ελάχιτη μυρωδιά στο λάδι, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μένει πίσω κανένα υπόλειμμα ή γεύση. Επίσης, όταν τηγανίζετε ζύμη ή κουρκούτι, προσπαθήστε να απομακρύνετε (με ασφάλεια πάντα) τυχόν υπολείμματα ζύμης, γιατί όσο μένουν στο καυτό λάδι, καίγονται και διαβρώνεται έτσι η γεύση του λαδιού. 

Αν ακολουθήσετε πιστά αυτόν τον οδηγό, τότε μπορείτε με ασφάλεια να τηγανίσετε στο ίδιο λάδι μία, ίσως και δύο επιπλέον φορές. Το χρησιμοποιημένο λάδι σε καμία περίπτωση δεν το πετάμε στον νεροχύτη ή τη λεκάνη, γιατί όχι μόνο καταστρέφουμε το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού αλλά και το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις χρήσεις του λαδιού ως “λίπασμα” για τον κήπο – κάτι τέτοιο δεν ισχύει και καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από το χρησιμοποιημένο λάδι είναι να το αποθηκεύσουμε σε πλαστικό μπουκάλι και να ενημερωθούμε από τον δήμο που κατοικούμε σε ποια σημεία μπορούμε να το μεταφέρουμε ώστε να συλλεχθεί και να ανακυκλωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρόφημα καφέ με σοκολάτα, σαντιγί και ξύσμα πορτοκαλιού

Ρόφημα καφέ και σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου! Ένα πλούσιο ζεστό ρόφημα που συνδυάζει καφέ, σοκολάτα και άρωμα πορτοκαλιού. Μια εύκολη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις!

Πώς να ψήσετε τέλεια μπριζόλα Tomahawk

Η ωραιότερη μπριζόλα Tomahawk με λαχταριστό, ζουμερό κρέας και καραμελωμένη κρούστα για όσους αγαπούν το καλό κρέας και το BBQ!

Ατομικά μπανόφι σε 5 λεπτά

Banofee στην πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή του, χωρίς να χρειαστεί να βράσετε ζαχαρούχο γάλα, από τον Τάσο Αντωνίου!

Περισσότερα άρθρα

16 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο

Δεκαπέντε  τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο για να μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα εύκολο, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

Φυτικό γιαούρτι: πόσο ωφελεί στη διατροφή μας;

Βάζουμε στο μικροσκόπιο τα δημοφιλέστερα είδη φυτικών γιαουρτιών και αναλύουμε τα οφέλη τους στη διατροφή μας.

Να γιατί δεν πετάμε το νερό που βράζουν τα μακαρόνια

Δεν θα πιστεύεις τον λόγο που πρέπει να κρατάς το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια. Δεν θα στραγγίξεις ποτέ ξανά τα μακαρόνια μετά από αυτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ