ΑρχικήΆρθραΤο φαγητό βγήκε από τον Παράδεισο!

Το φαγητό βγήκε από τον Παράδεισο!

Όταν ήμασταν μικροί μας έμαθαν πως ο Θεός χρειάστηκε εφτά ημέρες για τη δημιουργία του κόσμου. Και το φαγητό; Πότε ακριβώς το επινόησε; Είναι τελικά το φαγητό ύψιστο αγαθό; Μέσα από ορισμένες θρησκευτικές αναφορές, αλλά κι από έργα τέχνης, το ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ! αποδεικνύει πως το φαγητό είναι θεϊκή επινόηση.

Όλα άρχισαν από ένα μήλο… ένα λαχταριστό κόκκινο μήλο, που αποτελεί την πρώτη αναφορά τροφής στην Παλαιά Διαθήκη και που αθόρυβα δηλώνει πως το φαγητό είναι τελικά γνώση.  Ο Θεός έδωσε ρητή εντολή στους Πρωτόπλαστους να μην δοκιμάσουν τα μήλα του δέντρου της σοφίας. Όμως η Εύα δεν μπόρεσε αντισταθεί στην ελκυστική όψη του και παρασύροντας και τον Αδάμ, τελικά δάγκωσαν το μήλο κι εκδιώχθηκαν από τον κήπο της Εδέμ. 

«Μάννα εξ ουρανού» είδε ο λαός του Ισραήλ να του προσφέρεται μετά την έξοδό του από την Αίγυπτο. Διαβαίνοντας την έρημο του Σινά κι οδηγούμενοι από τον Μωυσή, οι Ισραηλίτες διαμαρτύρονταν για την έλλειψη τροφής που τους οδηγούσε σταδιακά σε εγκατάλειψη των δυνάμεων τους. Ακούγοντας τους ο Θεός τους υπόσχεται, μέσω του Μωυσή, ότι το βράδυ θα γευτούν κρέας και το πρωί ψωμί. Έτσι λοιπόν κάθε μέρα και για σαράντα χρόνια μέχρι να οδηγηθεί στη γη της Κανά ο λαός του Ισραήλ τρεφόταν με αγαθά σταλμένα από τον ουρανό. 

Και η αποστολή θεόσταλτου φαγητού συνεχίστηκε. Κοντά στη λίμνη της Γαλιλαίας, ο Ιησούς, περιτριγυρισμένος από πλήθος πιστών, δίδασκε τον θείο λόγο και θεράπευσε τους ανήμπορους. Κι όταν έπεσε το βράδυ, ο Ιησούς σπλαχνίστηκε το πεινασμένο πλήθος, ευλόγησε και πολλαπλασίασε πέντε άρτους και δύο ψάρια, έτσι ώστε να σιτιστούν πέντε χιλιάδες άτομα.

Αν αναρωτιέστε ποιος μαγειρεύει στον Παράδεισο, η απάντηση είναι οι άγγελοι. Αγγελιοφόροι κι υπηρέτες του Θεού, μπαίνουν στην κουζίνα τους, την επονομαζόμενη «Κουζίνα των αγγέλων», αποκύημα της φαντασίας του Ισπανού ζωγράφου Bartolomé Esteban Murillo, και δημιουργούν, με ομαδικό πνεύμα και σε γιορτινή ατμόσφαιρα, θεϊκά πιάτα. Κι αν ο Ισπανός καλλιτέχνες τους φαντάζετε να μαγειρεύουν στα σύννεφα, δυο αιώνες σχεδόν πριν, ο Ιταλός μοναχός και ζωγράφος Fra Angelico ήθελε οι άγγελοι να κατεβαίνουν στη γη και να σερβίρουν το γεύμα στον Άγιο Δομήνικο και σε μοναχούς, όπως μαρτυρά το έργο του Η στέψη της Παναγίας. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα υποκύψετε σε κάποια γευστική ατασθαλία, θυμηθείτε πως το φαγητό είναι θείο δώρο κι όχι γευστική αμαρτία!

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού

Συνταγή για μερακλίδικο και χορταστικό κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού.

Στραπατσάδα

Στραπατσάδα ή αυγά καγιανά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια γευστική καλοκαιρινή και παραδοσιακή συνταγή για αυγά με ντομάτα και φέτα! Φτιάξτε την σήμερα κιόλας.

Παγωτό πεπόνι

Συνταγή για παγωτό πεπόνι με μέλι και γιαούρτι!

Περισσότερα άρθρα

5 τρόποι να τρως λιγότερη ζάχαρη

Κι όμως, η ζωή χωρίς γλυκό δεν είναι απαραίτητα γκρίζα!

Τι κάνουμε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Πώς θα αξιοποιήσουμε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν; 9 έξυπνες συνταγές & ιδέες για να μην πετάξουμε τίποτα!

5 τρόποι για να μη μαυρίζει το αβοκάντο

Το αβοκάντο στο ψυγείο μαυρίζει πολύ γρήγορα; Δες εύκολους και έξυπνους τρόπους για τη συντήρησή του και μάθε μυστικά για να μη μαυρίζει το αβοκάντο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ