Το νέο καφεκοπτείο Λουμίδη

Το Μέγαρο Πολίτη όπου στεγάζεται πλέον το νέο Καφεκοπτείο Λουμίδη χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ένα τριώροφο, λιθόκτιστο, νεοκλασικό κτίριο με συμμετρικές όψεις και αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, όπως ραβδωτές παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα στη στάθμη του δεύτερου ορόφου, συμμετρικά επαναλαμβανόμενες αετωματικές επιστέψεις των ανοιγμάτων, ακροκέραμα και περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια στα μπαλκόνια.

Το εν λόγω κτίριο είχε χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ ως έργο τέχνης όσον αφορά τις όψεις, ενώ το 1982 με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Πειραιά.  

Το Καφεκοπτείο Λουμίδη είναι εμπνευσμένο από τις από τις τάσεις που επικρατούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου κυριαρχούσε το ξύλο οξιάς, το λευκό μάρμαρο και ο μπρούτζος. Με την είσοδό του μέσα, ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα χώρο από μυρωδιές και γεύσεις μιας άλλης εποχής. Το κέντρο καφέ είναι η καρδιά του καταστήματος με τα επιτοίχια μπρούτζινα σιλό, τις κορωνίδες των κατηγοριών καφέ με χρυσά γράμματα καθώς και τις ονομασίες των χαρμανιών για τους ελληνικούς καφέδες προέλευσης, τους καφέδες φίλτρου και τους εσπρέσο.

Όλα τα έπιπλα είναι ξύλινα χειροποίητα από οξιά μασίφ σε απόχρωση καρυδιάς, με σκαλιστά διακοσμητικά στοιχεία στις μετώπες, στις ντουλάπες και τους πάγκους που απεικονίζουν καφεόδεντρο και κόκκους καφέ. Μερικά από αυτά ξεχωρίζουν από την σκουρόχρωμη οξιά, όπως το «εκκεντρικό» γαλάζιο έπιπλο για τις καραμέλες, όπου βρίσκονται μικρές και μεγάλες γυάλες με πολύχρωμα καλούδια και το «μοναδικό» ξυλοκιβώτιο έπιπλο τσαγιού που παραπέμπει στα κιβώτια μεταφοράς από την μακρινή ανατολή.

Το μαγικό ταξίδι συνεχίζεται ανάμεσα στα τακτοποιημένα γεμάτα ράφια, τα πασπαλισμένα με μπόλικη ζάχαρη άχνη λουκούμια, τις τεράστιες γυάλες με τα γλυκά του κουταλιού, τα γλυκόπιοτα λικέρ, τα τραγανά μπισκότα, τα αρωματικά τέϊα και τις λαχταριστές σοκολάτες. Συντροφιά στο ταξίδι οι νοσταλγικές μελωδίες της Βέμπου, του Αττίκ, της Βάνου και άλλων.

Η οροφή  με τα παλιά τούβλα, τα τσουβάλια του καφέ -που είναι ορατά από το ισόγειο και την κουπαστή του παταριού- οι παλιές αφίσες, ο μύλος και η πλάστιγγα μας μεταφέρουν στο εργαστήρι των αδελφών Λουμίδη που έναν αιώνα πριν μας μύησαν στα μυστικά του καφέ. Το πάτωμα αποτελείται από δύο σχέδια -το κλασικό μωσαϊκό περιμετρικά του καταστήματος με επίκεντρο την μαύρη μπορντούρα που πλαισιώνει τις μεγάλες λευκές μαρμάρινες πλάκες σε συνδυασμό με μικρούς μαύρους ρόμβους και αρμούς σε χρυσαφί χρώμα.

Στοιχεία του 1920 βρίσκουμε επίσης στις κρεμαστές απλίκες, την σιδερένια σκάλα με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά μπρούτζινα αντιολισθητικά. Το παλιό ασανσέρ με την πόρτα φυσαρμόνικα ανεβαίνει μέχρι το πατάρι όπου γίνεται η ανατροφοδότηση των σιλό με τους πολύτιμους κόκκους καφέ και η αποθήκευση των προμηθειών του καφεκοπτείου. Αν θέλετε λοιπόν ένα αυθεντικό ταξίδι στην ιστορία, τότε αρκεί μια βόλτα από το νέο Καφεκοπτείο Λουμίδη. 

 

Πηγή: www.brandfather.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.