ΑρχικήΆρθραΤο ψυγείο του Αϊνστάιν

Το ψυγείο του Αϊνστάιν

 

Κι όμως, ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που ασχολήθηκαν με την κατανόηση της φύσης, του σύμπαντος και των κινδύνων της ατομικής βόμβας, ασχολήθηκε πολλές ώρες από την καθημερινότητά του για να επινοήσει ένα… ψυγείο. Ο λόγος για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και η ιστορία έχει ως εξής:

Το 1926 στο Βερολίνο, οι νοικοκυρές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την συντήρηση των φαγητών. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν ψυγεία πάγου. Κουτιά, δηλαδή, στα οποία τοποθετούνταν ένα μεγάλο κομμάτι πάγου που πουλούσαν υπαίθριοι παγοπώλεις στο δρόμο. Η αλλαγή έγινε προς τα ηλεκτρικά ψυγεία, με την διαφορά πως ήταν τόσο τερατώδη και επικίνδυνα που σε πολλές περιπτώσεις, οι διαρροές αερίων προκαλούσαν θανάτους. Το διοξείδιο του θείου και το μεθυλοχλωρίδιο που χρησιμοποιούσαν για να επιτύχουν την επιθυμητή ψύξη, είναι θανατηφόρα. Αν τα συστατικά αυτά ήταν καλά σφραγισμένα μέσα στο σύστημα ψύξης, δεν υπήρχε πρόβλημα. Επειδή, όμως, η κατασκευή του συστήματος αποτελούνταν από πολλά μέρη, οι ενώσεις κάποιες φορές διαστέλλονταν και υπήρχε διαρροή.

Έτσι, μαζί με τον φίλο του, επίσης φυσικό και επίσης ιδιοφυία Léo Szilàrd, κάθισαν να σχεδιάσουν ένα λιγότερο θανατηφόρο και περισσότερο αξιόπιστο σύστημα ψύξης. Χρησιμοποιώντας ενιαίες κατασκευές και όχι κατασκευές από ξεχωριστά μέρη, αλλά και επινοώντας ένα σύστημα που μία πηγή θερμότητας θα έκανε με φυσικό τρόπο την πίεση των αερίων που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης, οι Αϊνστάιν και Szilàrd υποστήριζαν πως η διάρκεια ζωής του συστήματος ψύξης, θα ήταν ίδια με το εξωτερικό του ψυγείου, δηλαδή, θα διαρκούσε 100 χρόνια!

Από το 1926 έως και το για δύο χρόνια περίπου, οι δύο επιστήμονες είχαν καταθέσει περίπου 45 πατέντες για το νέο τους ψυγείο σε 6 χώρες. Η συγκυρία, όμως, του οικονομικού κραχ που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 και της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε, δεν βοήθησε ώστε κάποιος κατασκευαστής να δοκιμάσει να  φτιάξει αυτό το ψυγείο. Αντίθετα, οι δύο επιστήμονες πούλησαν τις πατέντες τους στην AB Electro Lux και συνέχισαν το επιστημονικό τους έργο, στη Γερμανία και μετέπειτα ως πολιτικοί πρόσφυγες, στις ΗΠΑ.

Οι πατέντες, όμως, παραμένουν σε αχρηστία μέχρι τώρα, που ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το 2008 προσπαθούν να δημιουργήσουν το ψυγείο που θα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό ή αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες μας για ψύξη με πιο «πράσινο» τρόπο. Ίσως, λέμε ίσως, αν τα καταφέρουν οι ερευνητές, να έχει δικαιωθεί μερικώς το όνειρο του Άλμπερτ Αϊνστάιν για δροσερά ποτά και καλά συντηρημένο φαγητό.

 

Eλπινίκη Λυμπέρη

 

Πηγή: www.digitallife.gr

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ (mocktail) με ρόδι

Ένα πολύ εύκολο και αρωματικό κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ με ρόδι.

Γαλοπούλα με γλάσο

Συνταγή για καπνιστή γαλοπούλα με γλάσο!

Σοφαγάδα ή σοφεγάδο

Απολαυστική σοφαγάδα ή τουρλού από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτό το φαγητό αποτελεί τη νησιώτικη εκδοχή του μπριάμ και είναι ιδανικό για να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικό έχετε στην κουζίνα σας.

Περισσότερα άρθρα

Ανακαλύψτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο

Βρήκαμε τα πιο λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου!

Τα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Μάθετε τα μυστικά για τις καλύτερες σπιτικές τάρτες.

5 έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε τα πυρίμαχα σκεύη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψήσετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος. Το γυαλί κατανέμει ισόποσα τη θερμότητα στο φούρνο, και έτσι ψήνεται ομοιόμορφα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ