Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που υποκτύπτουν στην ιδιαίτερη γεύση του sushi, μιας λιχουδιάς που έχει αναγορευτεί σε εθνικό πιάτο της Ιαπωνίας κι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας του. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που τα πρώτα εστιατόρια για sushi, τα sushi-bar, άνοιξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν και στην Ευρώπη.

Οι απαρχές της ιστορίας του ανιχνεύονται τον 4ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το αλατισμένο ψάρι, βρασμένο με ρύζι, αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών και το κυριότερο μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα. Το πρώτο αυτό είδος sushi, όπου μόνο το ψάρι ήταν αυτό που καταναλωνόταν, λεγόταν nare-zushi. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια τεχνική διατήρησης του ψαριού κι ήταν αρκετά διαδεδομένη στην Κίνα.

Τον 8ο αιώνα μ.Χ., το sushi εισάγεται στον γαστρονομικό χάρτη της Ιαπωνίας. Η πρώτη του ονομασία ήταν seisei-zushi· Το ψάρι ήταν σχεδόν ωμό και το ρύζι σχετικά φρέσκο. Αργότερα, κατά την περίοδο Edo (1615-1868), την εποχή κυριαρχίας των σογκούν, το sushi αρχίζει να παίρνει σταδιακά τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, χάρη στον σεφ Yohei, και πλέον μετατρέπεται σε μια τεχνική παρασκευής του ρυζιού που διανθίζεται με ξύδι και συνοδεύται από ωμό ψάρι, θαλασσινά ή και λαχανικά. Το Τόκυο ή αλλιώς Edo, όπως ήταν η αρχαία ονομασία του, κρατούσε το μονοπώλιο στην παρασκευή του sushi, ενώ μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα, η τεχνική αρχίζει να γίνεται γνωστή σ’ολη την Ιαπωνία. Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως η ευρεία διάδοση και κατανάλωσή του δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του πιάτου, αφού για τους Γιαπωνέζους η δημιουργία sushi θεωρείται ένα είδος τέχνης, ισάξιο της καλλιγραφίας και του Ιkebana, και κατά συνέπεια εκείνος που φτιάχνει sushi δεν λογίζεται ως ένας απλός σεφ, αλλά ως καλλιτέχνης. 

Τι είναι, όμως, αυτό που έχει κάνει το sushi τόσο δημοφιλές, έτσι ώστε μια ολόκληρη βιομηχανία να έχει στηθεί πάνω του; Την παγκόσμια φήμη του, το sushi την οφείλει, κατά κύριο λόγο, στις ιατρικές μελέτες που έχουν δείξει τις ευεργετικές του ιδιότητες στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα κι ότι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνων και Ω3, ενώ είναι χαμηλό σε χοληστερίνη. Επιπλέον, είναι ιδανικό  για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού περιέχει ελάχιστες θερμίδες.

Nigirizushi , Τemarizushi, Makizushi, Temakizushi, Oshizushi, Inaris και Sashimis είναι τα διάφορα είδη sushi που υπάρχουν. Εσείς δεν έχετε παρά να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις γευστικές σας αναζητήσεις.

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Πηγή: www.sushilinks.com

 

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γεμιστά

Τα γεμιστά του Τάσου! Δείτε την υπέροχη συνταγή για γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά.

Γιαουρτλού με κιμά

Η πιο εύκολη παραλλαγή για το αγαπημένο μας γιαουρτλού με κιμά. Προσθέστε στη συνταγή μπαχαρικά της αρεσκείας σας και απογειώστε την!

Blue Lagoon

Συνταγή για εξωτικό Blue Lagoon!

Περισσότερα άρθρα

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων.

Συνταγές για φοιτητές σε δέκα λεπτά

Συνταγές για φοιτητές, εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες, από τον Τάσο Αντωνίου. Γιατί η φοιτητική ζωή θέλει καλοπέραση και όχι ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα.

Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στην κανέλα Κεϋλάνης και την κινέζικη κανέλα, γνωστή και ως κασσία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ