Το sushi

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που υποκτύπτουν στην ιδιαίτερη γεύση του sushi, μιας λιχουδιάς που έχει αναγορευτεί σε εθνικό πιάτο της Ιαπωνίας κι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας του. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που τα πρώτα εστιατόρια για sushi, τα sushi-bar, άνοιξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν και στην Ευρώπη.

Οι απαρχές της ιστορίας του ανιχνεύονται τον 4ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το αλατισμένο ψάρι, βρασμένο με ρύζι, αποτελούσε μιας πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών και το κυριότερο μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα. Το πρώτο αυτό είδος sushi, όπου μόνο το ψάρι ήταν αυτό που καταναλωνόταν, λεγόταν nare-zushi. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια τεχνική διατήρησης του ψαριού κι ήταν αρκετά διαδεδομένη στην Κίνα.

Τον 8ο αιώνα μ.Χ., το sushi εισάγεται στον γαστρονομικό χάρτη της Ιαπωνίας. Η πρώτη του ονομασία ήταν seisei-zushi· Το ψάρι ήταν σχεδόν ωμό και το ρύζι σχετικά φρέσκο. Αργότερα, κατά την περίοδο Edo (1615-1868), την εποχή κυριαρχίας των σογκούν, το sushi αρχίζει να παίρνει σταδιακά τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, χάρη στον σεφ Yohei, και πλέον μετατρέπεται σε μια τεχνική παρασκευής του ρυζιού που διανθίζεται με ξύδι και συνοδεύται από ωμό ψάρι, θαλασσινά ή και λαχανικά. Το Τόκυο ή αλλιώς Edo, όπως ήταν η αρχαία ονομασία του, κρατούσε το μονοπώλιο στην παρασκευή του sushi, ενώ μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα, η τεχνική αρχίζει να γίνεται γνωστή σ’ολη την Ιαπωνία. Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως η ευρεία διάδοση και κατανάλωσή του δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του πιάτου, αφού για τους Γιαπωνέζους η δημιουργία sushi θεωρείται ένα είδος τέχνης, ισάξιο της καλλιγραφίας και του Ιkebana, και κατά συνέπεια εκείνος που φτιάχνει sushi δεν λογίζεται ως ένας απλός σεφ, αλλά ως καλλιτέχνης. 

Τι είναι, όμως, αυτό που έχει κάνει το sushi τόσο δημοφιλές, έτσι ώστε μια ολόκληρη βιομηχανία να έχει στηθεί πάνω του; Την παγκόσμια φήμη του, το sushi την οφείλει, κατά κύριο λόγο, στις ιατρικές μελέτες που έχουν δείξει τις ευεργετικές του ιδιότητες στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα κι ότι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνων και Ω3, ενώ είναι χαμηλό σε χοληστερίνη. Επιπλέον, είναι ιδανικό  για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού περιέχει ελάχιστες θερμίδες.

Nigirizushi , Τemarizushi, Makizushi, Temakizushi, Oshizushi, Inaris και Sashimis είναι τα διάφορα είδη sushi που υπάρχουν. Εσείς δεν έχετε παρά να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις γευστικές σας αναζητήσεις.

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Πηγή: www.sushilinks.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.