Συνταγές & μυστικά για τo τέλειο ice tea

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τι καλύτερο από ένα απολαυστικό παγωμένο τσάι που και μας ξεδιψά και μας τονώνει; Το Μαμα Πειναω μοιράζεται μαζί σας συμβουλές για το πώς θα φτιάξετε το καλύτερο ice tea.

1. Επιλέξτε την κατάλληλη ποικιλία τσαγιού

Το ποια ποικιλία θα χρησιμοποιήσετε, εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις σας. Μάθετε τα πάντα για τις διάφορες ποικιλίες τσαγιού στο σχετικό άρθρο και κατόπιν αποφασίστε. Για την παρασκευή παγωμένου τσαγιού είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε φύλλα τσαγιού, δηλαδή χύμα τσάι, που έχει πιο έντονο άρωμα. Αν θέλετε να το φτιάξετε με τσάι σε φακελάκι θα πρέπει να αγόρασετε κάποιο καλής ποιότητας.

2. Η σωστή θερμοκρασία για να φτιάξετε ice tea

Κι όμως, για την παρασκευή του ice tea δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό, αλλά να χρησιμοποιήσετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε τα φύλλα τσαγιού ή τα φακελάκια σε μια κανάτα με νερό και αφήστε την εκτός ψυγείου για περίπου 3 με 4 ώρες. Το τσάι είναι έτοιμο μόλις αποκτήσει έντονο και καθαρό χρώμα. 

Ωστόσο, για εξοικονόμηση χρόνοι μπορείτε να βράσετε το νερό, αρκεί να είναι αρκετά ζεστό. Το πόσο ζεστό θα είναι εξαρτάται και από την ποικιλία του τσαγιού που θα χρησιμοποιήσετε.  Το μαύρο τσάι χρειάζεται καυτό νερό, ενώ το πράσινο και το λευκό λιγότερο ζεστό. Συνήθως η θερμοκρασία του νερού αναγράφεται στη συσκευασία του τσαγιού, εφόσον πρόκειται για τσάι καλής ποιότητας.

4. Η σωστή ποσότητα τσαγιού που θα χρειαστείτε

Ιδανικά 2 κ.γλ. πράσινο ή λευκό τσάι τσάι αντιστοιχούν σε κάθε φλιτζάνι νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Αν προτιμήσετε μαύρο τσάι, ένα κ.γλ. είναι αρκετό. Αν χρησιμοποιήσετε φακελάκια τσαγιού, η αναλογία είναι 3 φακελάκια για κάθε φλιτζάνι νερό.

5. O χρόνος παρασκευής του ice tea

Αν φτιάξετε το τσάι βράζοντας το νερό, δεν πρέπει να αφήσετε τα φύλλα ή τα φακελάκια τσαγιού να μουλιάσουν για πάνω από 15 λεπτά, γιατί το τσάι θα πικρίσει. Το μυστικό για έντονο άρωμα είναι να βάλετε περισσότερη ποσότητα τσαγιού και όχι να το αφήσετε να μουλιάσει πολλή ώρα. Επίσης το καυτό τσάι πρέπει να κρυώσει πολύ καλά και αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να το βάλετε στο ψυγείο. Αν το βάλετε απευθείας στο ψυγείο, το τσάι θα θολώσει.

6. Πώς διατηρείται το ice tea

Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε το παγωμένο τσάι φρέσκο, δηλαδή την ημέρα που το ετοιμάσατε. Φυσικά, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 1-2 ημέρες προσθέτοντας 1 κ.γλ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού ή λάιμ. Βρείτε συνταγές για κλασικό παγωμένο τσάι και με αρωματικά μείγματα εδώ.

Συνταγή για ανθρακούχο παγωμένο τσάι (κοκτέιλ) με μέντα και φράουλες 

(για 12 μερίδες)

Βάζουμε στο μπλέντερ 500 γρ. φράουλες, πλυμένες και στεγνές, 2 κ.σ. ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Αποθηκεύουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε να βράσουν 2 1/4 φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε 6 φακελάκια μαύρο τσάι, αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά. Αποσύρουμε τα φακελάκια από το μείγμα.

Βάζουμε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε μια γερή, πυρίμαχη κανάτα, αδειάζουμε εκεί το καυτό τσάι και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει όλη η ζάχαρη. Προσθέτουμε 6 φλιτζάνια κρύο νερό και ανακατεύουμε ξανά. 

Ανακατεύουμε καλά το κρύο τσάι με τον επίσης κρύο πουρέ φράουλας. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 λίτρο παγωμένο φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με κουτάλα σε ποτήρια.

Φωτο:  lachicadelacasadecaramelo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.