Η Ιταλία απαγόρευσε από τη μεγαλύτερη έκθεση οίνου την παρουσίαση κρασιών από την Κριμαία

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Είθισται να λέμε και να αποδεικνύουμε ότι ο ‘’οίνος ευφραίνει καρδίαν’’, υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύονται ισχυρότερες από το οποιοδήποτε γλυκόπιοτο κι ευωδιαστό κρασί. Πριν από λίγες μέρες η ιταλική αστυνομία απαγόρευσε την έκθεση κρασιών από την περιοχή της Κριμαίας στο Vinitaly Show, τη μεγαλύτερη έκθεση οίνου παγκοσμίως.

Το αίτημα απόσυρσης των συγκεκριμένων κρασιών κατατέθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους που έκαναν χρήση νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετική με διάφορα αγαθά που προέρχοναι από την Κριμαία και οι ιταλικές αρχές έπραξαν τα δέοντα. Από το 2014 και μετά από σοβαρές πολιτικές αναταραχές,  η περιοχή της Κριμαίας έχει αποσχιστεί από την Ουκρανία και έχει προσαρτηθεί  στη Ρωσία ως ομοσπονδιακό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον τίτλο «Δημοκρατία της Κριμαίας». Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση αυτή κι έχει καταδικάσει  τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να επηρεάσει τις εκλογές στη χερσόνησο της Κριμαίας.  

Η μη αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητης δημοκρατίας από την Ευρώπη έδωσε το δικαίωμα στην Ουκρανία να ασκήσει βέτο για τη μη παρουσίαση των κρασιών της συγκεκριμένης περιοχής στο Vinitaly Show.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε υπέρ των Ουκρανών, τα κρασιά από την Κριμαία απαγορεύθηκαν και οι διοργανωτές της έκθεσης διχάστηκαν. Η ρωσική εφημερίδα Sputnik International  αναφέρει ότι ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι της περιοχής του Veneto δυσαρεστήθηκαν με την απόφαση κι εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταδικάζουν την κίνηση αυτή και δηλώνουν μάλιστα ότι ντρέπονται για τις αποφάσεις των ιταλικών αρχών. Μάλιστα δυο τοπικοί αξιωματούχοι, οι  Stefano Valdegamberi και Luciano Sandonà δημοσίευσαν στην επίσημη ιστοσελίδα της περιοχής μια ανακοίνωση που καταδικάζουν την απαγόρευση έκθεση των κρασιών της Κριμαίας, καταλήγοντας στο ερώτημα αν αυτή είναι η Ιταλία της ελευθερίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων κι επισημαίνοντας ότι τέτοιες πράξεις βλάπτουν την οικονομία της περιοχής.  Ωστόστο, το συμβούλιο της περιοχής του Veneto επίσημα δεν έχει υποστηρίξει την κίνησή τους.

Το Vinitaly Show διεξάγεται κάθε χρόνο στη Βερόνα και φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 12 Απριλίου. Αυτή τη χρονιά οι επισκέπτες έφθασαν τους 128.000, ενώ συμμετείχαν 142 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.