Από την Άννα Ευθυμίου
Άλλοι τη μασάνε για δροσερή αναπνοή. Άλλοι για να μειώσουν το κάπνισμα. Άλλοι για να μην ενδώσουν στη σοκολάτα που λιγουρεύονται. Κάποιοι τη μασάνε μηχανικά, ενώ πολλοί είναι φανατικοί της τσίχλας. Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις σίγουρα τα πιο γαργαλιστικά μικρά μυστικά της τσίχλας δεν τα ξέρεις. Μάθε για τις άγνωστες πτυχές της και θα την δεις με άλλο μάτι!
1. Οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν τη μαστίχα, τον πρόγονο της τσίχλας, που παραγόταν από μαστιχόδεντρο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Μάγιας μασούσαν πηγμένη ρητίνη από το δέντρο sapodilla, ενώ οι Ινδιάνοι της Αμερικής έφτιαχναν τσίχλες παίρνοντας τη ρητίνη από τον κορμό του έλατου, το γνωστό λάτεξ, που μέχρι σήμερα αποτελεί το κύριο συστατικό, υπεύθυνο για την ελαστική υφή της.
2. Ο δημιουργός της τσίχλας είναι ο Thomas Adams, ο οποίος το 1871 κατασκεύασε ένα μηχάνημα που την παρήγαγε. Το 1888, η τσίχλα του Adams “Tutti Frutti” ήταν η πρώτη διαθέσιμη σε αυτόματο μηχάνημα πώλησης σε σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης.
3. Η τσιχλόφουσκα εφευρέθηκε το 1928 από τον Walter Diemer, ο οποίος δούλευε ως λογιστής στην Fleer Chewing Gum Company στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α! Όσο δούλευε στην εταιρία πειραματιζόταν με τα σκευάσματα, και μέσα από αυτούς τους πειραματισμούς προέκυψε τυχαία η σημερινή τσιχλόφουσκα. Ωστόσο, για αυτή του την εφεύρεση, ο Diemer ποτέ δεν πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιώματα.
4. Ο Diemer μάλιστα ευθύνεται για το ροζ χρώμα που έχουν οι τσιχλόφουσκες μέχρι σήμερα. Όταν κατασκεύασε την πρώτη τσιχλόφουσκα, η μόνη χρωστική ουσία που βρήκε ήταν σε ροζ χρώμα!
5. Ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής της τσίχλας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ήταν ο William Wrigley Jr. ο οποίος πούλησε μαζικά τις διάσημες μέχρι σήμερα Wrigley με γεύση δυόσμο και φρούτα.
6. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η τσίχλα μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Για πιο αποδοτικό διάβασμα, λοιπόν, μασήστε μία τσίχλα!
7. Με το μάσημα της τσίχλας καίμε περίπου 11 θερμίδες την ώρα.
8. Κατά την διάρκεια μιας πτήσης η τσίχλα δεν επιτρέπει να βουλώσουν τα αυτιά μας. Με το μάσημά της παράγεται 250% περισσότερο σάλιο, και έτσι καταπίνουμε περισσότερο. Αυτό συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της εγκεφαλικής πίεσης!
9. Στη Σιγκαπούρη για μεγάλο διάστημα είχε απαγορευτεί η πώληση τσίχλας, γιατί ήταν πολύ δύσκολο για τους οδοκαθαριστές να καθαρίσουν από τους δρόμους τις πεταμένες τσίχλες, ενώ σήμερα επιτρέπονται μόνο εκείνες με φαρμακευτικές ιδιότητες!
10. Η τσίχλα συναντάται και στην τέχνη. Εδώ και 10 χρόνια, ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Savini δημιουργεί γλυπτά χρησιμοποιώντας χιλιάδες τσίχλες!
11. Και οι διάσημοι όμως έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην τσίχλα! Για καλύτερες επιδόσεις στους αγώνες, ο διάσημος μπασκετμπολίστας Michael Jordan μασούσε τσίχλα, όπως και οι τραγουδιστές John Lennon, Jimi Hendrix και Marvin Gaye αφού η τσίχλα βοηθά στο να μην ξεραίνεται ο λαιμός.