ΑρχικήΆρθρα10+1 άγνωστες πτυχές της τσίχλας!

10+1 άγνωστες πτυχές της τσίχλας!

Από την Άννα Ευθυμίου

Άλλοι τη μασάνε για δροσερή αναπνοή. Άλλοι για να μειώσουν το κάπνισμα. Άλλοι για να μην ενδώσουν στη σοκολάτα που λιγουρεύονται. Κάποιοι τη μασάνε μηχανικά, ενώ πολλοί είναι φανατικοί της τσίχλας. Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις σίγουρα τα πιο γαργαλιστικά μικρά μυστικά της τσίχλας δεν τα ξέρεις. Μάθε για τις άγνωστες πτυχές της και θα την δεις με άλλο μάτι!  

1.  Οι αρχαίοι Έλληνες μασούσαν τη μαστίχα, τον πρόγονο της τσίχλας, που παραγόταν από μαστιχόδεντρο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Μάγιας μασούσαν πηγμένη ρητίνη από το δέντρο sapodilla, ενώ οι Ινδιάνοι της Αμερικής έφτιαχναν τσίχλες παίρνοντας τη ρητίνη από τον κορμό του έλατου, το γνωστό λάτεξ, που μέχρι σήμερα αποτελεί το κύριο συστατικό, υπεύθυνο για την ελαστική υφή της. 

2.  Ο δημιουργός της τσίχλας είναι ο Thomas Adams,  ο οποίος το 1871 κατασκεύασε ένα μηχάνημα που την  παρήγαγε. Το 1888, η τσίχλα του Adams “Tutti Frutti” ήταν η πρώτη  διαθέσιμη σε αυτόματο μηχάνημα πώλησης σε σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης.

3.  Η τσιχλόφουσκα εφευρέθηκε το 1928 από τον Walter Diemer, ο οποίος δούλευε ως λογιστής στην Fleer Chewing Gum Company στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α! Όσο δούλευε στην εταιρία πειραματιζόταν με τα σκευάσματα, και μέσα από αυτούς τους πειραματισμούς προέκυψε τυχαία η σημερινή τσιχλόφουσκα. Ωστόσο, για αυτή του την εφεύρεση, ο Diemer ποτέ δεν πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιώματα.

4. Ο Diemer μάλιστα ευθύνεται για το ροζ χρώμα που έχουν οι τσιχλόφουσκες μέχρι σήμερα. Όταν κατασκεύασε την πρώτη τσιχλόφουσκα, η μόνη χρωστική ουσία που βρήκε ήταν σε ροζ χρώμα!

5. Ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής της τσίχλας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ήταν ο William Wrigley Jr. ο οποίος πούλησε μαζικά τις διάσημες μέχρι σήμερα Wrigley με γεύση δυόσμο και φρούτα.

6. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η τσίχλα μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Για πιο αποδοτικό διάβασμα, λοιπόν, μασήστε μία τσίχλα!

7. Με το μάσημα της τσίχλας καίμε περίπου 11 θερμίδες την ώρα.

8. Κατά την διάρκεια μιας πτήσης η τσίχλα δεν επιτρέπει να βουλώσουν τα αυτιά μας. Με το μάσημά της  παράγεται 250% περισσότερο σάλιο, και έτσι καταπίνουμε περισσότερο. Αυτό συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της εγκεφαλικής πίεσης!

9. Στη Σιγκαπούρη για μεγάλο διάστημα είχε απαγορευτεί η πώληση τσίχλας, γιατί ήταν πολύ δύσκολο για τους οδοκαθαριστές να καθαρίσουν από τους δρόμους τις πεταμένες τσίχλες, ενώ σήμερα επιτρέπονται μόνο εκείνες με φαρμακευτικές ιδιότητες!

10. Η τσίχλα συναντάται και στην τέχνη. Εδώ και 10 χρόνια, ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Savini δημιουργεί γλυπτά χρησιμοποιώντας χιλιάδες τσίχλες!

11. Και οι διάσημοι όμως έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην τσίχλα! Για καλύτερες επιδόσεις στους αγώνες, ο διάσημος μπασκετμπολίστας Michael Jordan μασούσε τσίχλα, όπως και οι τραγουδιστές  John Lennon, Jimi Hendrix και Marvin Gaye αφού η τσίχλα βοηθά στο να μην ξεραίνεται ο λαιμός.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Η πιο εύκολη κοτόσουπα

Κοτόσουπα θεϊκή από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική, ζεστή και πεντανόστιμη κοτόσουπα που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.

Μαραθοτυρόπιτα με ούζο

Συνταγή για μερακλίδικη μαραθοτυρόπιτα!

Μακαρονάδα με σολομό και τσίπουρο

Λαχταριστή συνταγή για ζυμαρικά με καπνιστό σολομό, τσίπουρο, κρέμα γάλακτος και άρωμα λεμονιού.

Περισσότερα άρθρα

3 τρόποι να μαγειρέψεις με τα κοτσάνια των μυρωδικών

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών και να τα εντάξουμε στη κουζίνα και τις συνταγές μαγειρικής.

Τα φρέσκα της νηστείας

Πλήρης οδηγός για το πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τις νηστισιμες συνταγές μας.

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ