ΑρχικήΆρθρα8 πράγματα που δεν ήξερες για τη σαμπάνια

8 πράγματα που δεν ήξερες για τη σαμπάνια

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ίσως να είναι το χρυσαφί χρώμα της, η σπινθηροβόλα και γεμάτη φυσαλίδες εμφάνισή της, ίσως η γεύση της  που γαργαλά τον ουρανίσκο μας ή θόρυβος που προκαλεί σε κάθε άνοιγμά της που καθιστούν τη σαμπάνια ως το καταλληλότερο κρασί για κάθε είδους επίσημη περίσταση και το ιδανικό αλκοόλ για να υποδεχθούμε το νέο έτος. Με γαλλική καταγωγή και όνομα, η σαμπάνια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο ως προς την επιλογή της ετικέτας και την επιλογή του σερβιρίσματος όσο κι ως προς το γευστικό πάντρεμά της με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Η σαμπάνια, όμως, κρύβει και ορισμένα μυστικά τα οποία απλώς επιβεβαιώνουν τον μύθο γύρω από το όνομά της.

1. Οι φανατικοί θαυμαστές των ταινιών με πρωταγωνιστή τον απόλυτο πράκτορα James Bond γνωρίζουν ότι σε όλα τα φιλμ το ποτό που απολαμβάνει τις περισσότερες φορές ο 007 δεν είναι άλλο από τη σαμπάνια.

2. Ο μύθος αναφέρει ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του ποτηριού για τη σαμπάνια ήταν το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας. Μάλιστα λέγεται  πως το καλούπι για το σχηματισμό του είχε το μέγεθος των φυσικών προσόντων της Γαλλίδας αυτοκράτειρας.

3. Η Marilyn Monroe είχε κάνει κάποτε μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη με σαμπάνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάστηκαν 350 φιάλες για να γεμίσει η μπανιέρα.

4. Η μεγαλύτερο σε μέγεθος φιάλη σαμπάνιας φέρει το όνομα Melchizedek και η χωρητικότητά της είναι 30 λίτρα.

5. Σε κάθε κανονικού μεγέθους φιάλη σαμπάνιας υπολογίζεται ότι περιέχονται 49 εκατομμύρια φυσαλίδες.

6. Τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέθεσε αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για να συμπεριληφθεί η περιοχή της Καμπανίας όπου παράγεται η σαμπάνια στη λίστα με τα Μνημεία και τους Τόπους Πάγκοσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2015.

7. Η παραγωγή της σαμπάνιας νομιμοποιήθηκε μόλις το 1927 από το γαλλικό κράτος!

8. Λόγω του θορυβώδους ανοίγματος του μπουκαλιού της, στα πρώτα χρόνια παραγωγής και κατανάλωσής της, η σαμπάνια ονομαζόταν και “κρασί του διαβόλου”.

Δείτε προτάσεις, συνοδευτικά και ορεκτικά με σαμπάνια για το γιορτινό τραπέζι εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με κινόα και κολοκύθα

Μια υγιεινή και πολύ θρεπτική σαλάτα με κινόα. Ο Τάσος Αντωνίου δημιουργεί μια ζεστή συνταγή με κολοκύθα & κινόα και μας ενθουσιάζει!

Λουκουμάδες με σοκολάτα

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για λαχταριστούς λουκουμάδες με υπέροχη γκανάς από σοκολάτα μαύρη και λευκή!

Γιαούρτι με ψημένα σύκα

Συνταγή για γιαούρτι με ψημένα σύκα και καρύδια!

Περισσότερα άρθρα

6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Μάθετε ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι με τη συντήρηση και τη χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Τα 6 μυστικά επιτυχίας για τέλεια ρεβίθια

Μυστικά για πεντανόστιμα ρεβίθια με οποιοδήποτε τρόπο κι αν τα μαγειρέψετε!

8 υπέροχες συνταγές για να μαγειρέψετε τα μανιτάρια

Υπέροχες συνταγές με μανιτάρια, χορταστικές και ελαφριές! Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πλούσια σε θρεπτική αξία τρόφιμα που μπορείτε να μαγειρέψετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ