8 πράγματα που δεν ήξερες για τη σαμπάνια

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ίσως να είναι το χρυσαφί χρώμα της, η σπινθηροβόλα και γεμάτη φυσαλίδες εμφάνισή της, ίσως η γεύση της  που γαργαλά τον ουρανίσκο μας ή θόρυβος που προκαλεί σε κάθε άνοιγμά της που καθιστούν τη σαμπάνια ως το καταλληλότερο κρασί για κάθε είδους επίσημη περίσταση και το ιδανικό αλκοόλ για να υποδεχθούμε το νέο έτος. Με γαλλική καταγωγή και όνομα, η σαμπάνια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο ως προς την επιλογή της ετικέτας και την επιλογή του σερβιρίσματος όσο κι ως προς το γευστικό πάντρεμά της με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Η σαμπάνια, όμως, κρύβει και ορισμένα μυστικά τα οποία απλώς επιβεβαιώνουν τον μύθο γύρω από το όνομά της.

1. Οι φανατικοί θαυμαστές των ταινιών με πρωταγωνιστή τον απόλυτο πράκτορα James Bond γνωρίζουν ότι σε όλα τα φιλμ το ποτό που απολαμβάνει τις περισσότερες φορές ο 007 δεν είναι άλλο από τη σαμπάνια.

2. Ο μύθος αναφέρει ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του ποτηριού για τη σαμπάνια ήταν το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας. Μάλιστα λέγεται  πως το καλούπι για το σχηματισμό του είχε το μέγεθος των φυσικών προσόντων της Γαλλίδας αυτοκράτειρας.

3. Η Marilyn Monroe είχε κάνει κάποτε μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη με σαμπάνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάστηκαν 350 φιάλες για να γεμίσει η μπανιέρα.

4. Η μεγαλύτερο σε μέγεθος φιάλη σαμπάνιας φέρει το όνομα Melchizedek και η χωρητικότητά της είναι 30 λίτρα.

5. Σε κάθε κανονικού μεγέθους φιάλη σαμπάνιας υπολογίζεται ότι περιέχονται 49 εκατομμύρια φυσαλίδες.

6. Τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέθεσε αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για να συμπεριληφθεί η περιοχή της Καμπανίας όπου παράγεται η σαμπάνια στη λίστα με τα Μνημεία και τους Τόπους Πάγκοσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2015.

7. Η παραγωγή της σαμπάνιας νομιμοποιήθηκε μόλις το 1927 από το γαλλικό κράτος!

8. Λόγω του θορυβώδους ανοίγματος του μπουκαλιού της, στα πρώτα χρόνια παραγωγής και κατανάλωσής της, η σαμπάνια ονομαζόταν και “κρασί του διαβόλου”.

Δείτε προτάσεις, συνοδευτικά και ορεκτικά με σαμπάνια για το γιορτινό τραπέζι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.