ΑρχικήΆρθρα8 tips για σωστό burger στο σπίτι

8 tips για σωστό burger στο σπίτι

Φωτογραφία: Twentyseven Creative Lab

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το βασίλειό μας για ένα burger αναφωνούμε κάθε φορά, δηλώνοντας χωρίς φόβο και πάθος την προτίμησή μας για αυτή τη ζουμερή κι αμαρτωλή –λόγω θερμίδων- λιχουδιά. Είμαστε φανατικοί του burger και δεν το κρύβουμε, αφού έχουμε κάνει άπειρα γευστικά τεστ και έχουμε αποφανθεί για το πού θα βρείτε τα καλύτερα και σας έχουμε δείξει και τον σωστό τρόπο του πώς τρώγεται ένα burger.

Έλα όμως που η αγάπη μας για το φαγητό μας ωθεί κάθε φορά και σε γαστρονομικές αναζητήσεις και πειράματα στην κουζίνα μας. Παίρνοντας την απόφαση να φτιάξουμε με τα χεράκια μας το αγαπημένο μας burger, περάσαμε αρκετές ώρες στην κουζίνα, πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά και τελικά καταλήξαμε για το ποια είναι τα μυστικά για ένα σπιτικό και κυρίως καλό burger, τα οποία και θα μοιραστούμε μαζί σας. Γιατί το φαγητό είναι αγάπη κι η αγάπη πρέπει να μοιράζεται. Δείτε τη συνταγή του Τάσου για τέλειο burger με τηγανητό αυγό, τσένταρ και μπέικον στο βίντεο που ακολουθεί και μπείτε στην κουζίνα!

1. Αρχικά πρέπει να διαλέξουμε το σωστό κρέας. Για να είναι ζουμερό το μπιφτέκι, πρέπει ο κιμάς να μην είναι στεγνός, αλλά να έχει και λίγο λίπος. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το λίπος πρέπει να φθάνει το 18% κι άλλοι να φθάνει ως και το 65%. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως το λίπος είναι απαραίτητο. Το αυθεντικό burger θέλει το μπιφτέκι να είναι από βοδινό κρέας, αλλά αν εσείς προτιμάτε κάτι πιο υγιεινό όπως μπιφτέκι γαλοπούλας ή κοτόπουλου, να θυμάστε πως θα είναι αρκετά στεγνό.

2. Όσο πιο φρεσκοκομμένος ο κιμάς, τόσο το καλύτερο.

3. Πλάστε τα μπιφτέκια έχοντας τα χέρια σας υγρά. Δεν χρειάζεται λάδι, παρά να τα βρέξετε με λίγο νερό. Έτσι ο κιμάς θα δουλευτεί πιο σωστά. Και κυρίως ο κιμάς πρέπει να είναι κρύος, πριν αρχίσετε το πλάσιμο, ώστε το λίπος που περιέχει να μην προλάβει να αλλοιωθεί.

4. Μην πλάθετε τον κιμά  για υπερβολικά αρκετή ώρα γιατί στο τέλος το μείγμα θα γίνει αρκετά σφιχτό.

5. Αν προσθέσετε στον κιμά λίγο μπαγιάτικο ψωμί (που το έχετε ήδη μουλιάσει) τον κρόκο ενός αυγού  ή λίγο γάλα, το μπιφτέκι θα γίνει πιο αφράτο. Το σωστό burger δεν θέλει πολλά μπαχαρικά ή σωστότερα δεν χρειάζεται εξεζητημένα μπαχαρικά. Κάποιες φορές είναι αρκετό μόνο αλάτι και πιπέρι μέσα στον κιμά καθώς τον ζυμώνετε ή αλατοπιπερώνετε το μπιφτέκι κι από τις δύο πλευρές πριν το βάλετε για ψήσιμο.

6. Το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είναι medium well ψημένο, για να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια και για να χρησιμοποιήσουμε τον αυθεντικό όρο. Αν και ο παραδοσιακός τρόπος θέλει να ψήνεται σε πλάντσα, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκριλ ή να το ψήσετε στα κάρβουνα. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, να θυμάστε πως δεν πρέπει να πιέζετε την επιφάνεια του, όσο το μπιφτέκι ψήνεται για να μπορέσει να κρατήσει τα υγρά του.

7. Burger, όμως, δεν είναι μόνο το μπιφτέκι. Είναι και το ψωμί. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ψωμί τύπου brioche, αφού το ζητούμενο και στο ψωμί είναι να είναι ελαφρύ , μαλακό και λίγο γλυκό στη γεύση.

8.  Το τυρί είναι κι αυτό απαραίτητο. Για να λιώσει τέλεια και να ενωθεί η γεύση του με των υπόλοιπων υλικών, 1 λεπτό πριν το τέλος του ψησίματος, τοποθετήστε το τυρί πάνω στο μπιφτέκι κι αφήστε το να λιώσει.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ με μέλι

Λαχταριστό κέικ με μέλι από τον Τάσο Αντωνίου! Ένα πραγματικά νόστιμο κέικ, ζουμερό, με αρωματικό σιρόπι και υπέροχη γεύση.

Σοκολατάκια υποβρύχιο

Συνταγή για σοκολατάκια με γεύση βανίλιας υποβρύχιο!

Σοκολατόψωμο με σταφίδες

Συνταγή για σοκολατόψωμο με σταφίδες!

Περισσότερα άρθρα

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Δες ποια είναι τα μυστικά για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.

Πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Η ιστορία και η συνταγή για σαλέπι, το ρόφημα βάλσαμο για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, υπό προϋποθέσεις, αφού έχουν λήξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ