ΑρχικήΆρθραΤον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Τον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

«Κάθε πράγμα στο καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο», λέει η παροιμία. Έτσι λοιπόν και κάθε λαχανικό έχει την εποχή του. Ο Μάρτης είναι ο κατάλληλος μήνας για την κατανάλωση ενός σχετικά παρεξηγημένου και ξεχασμένου λαχανικού, της αγκινάρας.

Η Αγκινάρα, που φέρει και τα ονόματα Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή  κυνάρα η κάκτος, ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών κι είναι ένα πολυετές λαχανικό που, κατά πάσα πιθανότητα, κατάγεται από την Αφρική. Μπορεί η όψη της να μη μας προδιαθέτει για κατανάλωση, όμως η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C κι αποτελεί μια σημαντική πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικών ινών που  βοηθούν στην  πέψη και στην υγείας των οστών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν κι αντικαρκινική δράση. Εκτός από τις θρεπτικές της ιδιότητες, έχει και ιαματικές, αφού θεωρείται εξαίρετο αντιπυρετικό. Από την αρχαιότητα, η αγκινάρα ήταν γνωστή για την διουρητική και αποτοξινωτική της δράση.

Ως λαχανικό, καταναλώνεται με πολλούς τρόπους. Αγκινάρες αλά πολίτα είναι ο πιο διαδεδομένος και παραδοσιακός, αν και μπορούμε να τις κάνουμε στον ατμό, στο γκριλ, να τις μαγειρέψουμε ως σούπα ή με κρέας κοκκινιστό ή και αυγολέμονο ή απλά να τις προσθέσουμε ωμές στη σαλάτα. 

Δείτε δύο αξεπέραστες συνταγές με το λαχανικό του μήνα, την αγκινάρα! 

Αρνί µε αγκινάρες και γιαούρτι

Ταλιολίνι καρμπονάρα με ζαμπόν και αγκινάρες

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χτένια

Χτένια με πουρέ καλαμποκιού και κρέμα τρούφας.

Ντοματόσουπα βελουτέ

Συνταγή για ντοματόσουπα βελουτέ με γιαούρτι.

Πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας, βελούδινος και μεταξένιος! Συνοδεύστε κρεατικά, ψαρικά, πουλερικά και αρωματίστε τον με μοσχοκάρυδο.

Περισσότερα άρθρα

Έξυπνα tips για πετυχημένες συνταγές

Ακόμη και η μαγειρική δεν θέλει κόπο, άλλα τρόπο! Μερικά tips για πεντανόστιμα φαγητά, εύκολα και γρήγορα!

Το μυστικό για τέλεια ομελέτα

Ψάχνετε το μυστικό για τέλεια ομελέτα; Αυτό το κόλπο σας δίνει τις πιο αφράτες και λαχταριστές σπιτικές ομελέτες!

Μπορώ να μαγειρέψω κατεψυγμένο κοτόπουλο χωρίς ξεπάγωμα;

Κι όμως, μπορούμε να μαγειρέψουμε κοτόπουλο χωρίς απόψυξη αλλά μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ