ΑρχικήΆρθραΤον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Τον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

«Κάθε πράγμα στο καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο», λέει η παροιμία. Έτσι λοιπόν και κάθε λαχανικό έχει την εποχή του. Ο Μάρτης είναι ο κατάλληλος μήνας για την κατανάλωση ενός σχετικά παρεξηγημένου και ξεχασμένου λαχανικού, της αγκινάρας.

Η Αγκινάρα, που φέρει και τα ονόματα Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή  κυνάρα η κάκτος, ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών κι είναι ένα πολυετές λαχανικό που, κατά πάσα πιθανότητα, κατάγεται από την Αφρική. Μπορεί η όψη της να μη μας προδιαθέτει για κατανάλωση, όμως η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C κι αποτελεί μια σημαντική πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικών ινών που  βοηθούν στην  πέψη και στην υγείας των οστών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν κι αντικαρκινική δράση. Εκτός από τις θρεπτικές της ιδιότητες, έχει και ιαματικές, αφού θεωρείται εξαίρετο αντιπυρετικό. Από την αρχαιότητα, η αγκινάρα ήταν γνωστή για την διουρητική και αποτοξινωτική της δράση.

Ως λαχανικό, καταναλώνεται με πολλούς τρόπους. Αγκινάρες αλά πολίτα είναι ο πιο διαδεδομένος και παραδοσιακός, αν και μπορούμε να τις κάνουμε στον ατμό, στο γκριλ, να τις μαγειρέψουμε ως σούπα ή με κρέας κοκκινιστό ή και αυγολέμονο ή απλά να τις προσθέσουμε ωμές στη σαλάτα. 

Δείτε δύο αξεπέραστες συνταγές με το λαχανικό του μήνα, την αγκινάρα! 

Αρνί µε αγκινάρες και γιαούρτι

Ταλιολίνι καρμπονάρα με ζαμπόν και αγκινάρες

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα

Η πιο εύκολη συνταγή για πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα και ελαφρώς καραμελένια γεύση.

Νόστιμα burgers

Φτιάξτε τα καλύτερα σπιτικά μπέργκερ με τη συνταγή του Τάσου. Χορταστικό, ζουμερό και πεντανόστιμο μπιφτέκι με ψωμάκι και λιωμένο τυρί.

Τηγανητό ρύζι

Το τηγανητό ρύζι είναι ένα πανεύκολο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε με υλικά που έχουν περισσέψει, όπως κρέας ή κοτόπουλο.

Περισσότερα άρθρα

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Αυτό είναι το απίστευτο υλικό για τέλεια βινεγκρέτ

H βινεγκρέτ έχει ένα μυστικό υλικό που δένει αρμονικά και υπέροχα όλα τα συστατικά για τη σαλάτα!

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τα σαρακοστιανά καλούδια για το γιορτινό τραπέζι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ