ΑρχικήΆρθραΤον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Τον Μάρτιο μαγειρεύουμε με αγκινάρες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

«Κάθε πράγμα στο καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο», λέει η παροιμία. Έτσι λοιπόν και κάθε λαχανικό έχει την εποχή του. Ο Μάρτης είναι ο κατάλληλος μήνας για την κατανάλωση ενός σχετικά παρεξηγημένου και ξεχασμένου λαχανικού, της αγκινάρας.

Η Αγκινάρα, που φέρει και τα ονόματα Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή  κυνάρα η κάκτος, ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών κι είναι ένα πολυετές λαχανικό που, κατά πάσα πιθανότητα, κατάγεται από την Αφρική. Μπορεί η όψη της να μη μας προδιαθέτει για κατανάλωση, όμως η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C κι αποτελεί μια σημαντική πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικών ινών που  βοηθούν στην  πέψη και στην υγείας των οστών.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν κι αντικαρκινική δράση. Εκτός από τις θρεπτικές της ιδιότητες, έχει και ιαματικές, αφού θεωρείται εξαίρετο αντιπυρετικό. Από την αρχαιότητα, η αγκινάρα ήταν γνωστή για την διουρητική και αποτοξινωτική της δράση.

Ως λαχανικό, καταναλώνεται με πολλούς τρόπους. Αγκινάρες αλά πολίτα είναι ο πιο διαδεδομένος και παραδοσιακός, αν και μπορούμε να τις κάνουμε στον ατμό, στο γκριλ, να τις μαγειρέψουμε ως σούπα ή με κρέας κοκκινιστό ή και αυγολέμονο ή απλά να τις προσθέσουμε ωμές στη σαλάτα. 

Δείτε δύο αξεπέραστες συνταγές με το λαχανικό του μήνα, την αγκινάρα! 

Αρνί µε αγκινάρες και γιαούρτι

Ταλιολίνι καρμπονάρα με ζαμπόν και αγκινάρες

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα

Συνταγή για γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα με μήλα, σταφίδες και καρύδια!

Σάλτσα μεξικάνα

Συνταγή για σάλτσα μεξικάνα με καυτερή πιπεριά σεράνο!

Αρνί πατούδο από τη Νάξο

Μία ιδέα για πασχαλινό αρνί είναι να το ψήσετε στον φούρνο. Το αρνί πατούδο, μια συνταγή από τη Νάξο, είναι ζουμερό και έχει μια πεντανόστιμη γέμιση από συκώτι, τυρί, μυρωδικά και ρύζι.

Περισσότερα άρθρα

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

Η ιστορία της τούρτας Μπλακ Φορεστ

Μάθετε την ιστορία για την τούρτα Μπλακ Φορεστ και φυσικά την καλύτερη συνταγή για το υπέροχο αυτό γλυκό!

Το απίστευτο μυστικό για φρέσκο ψωμί

Μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας και να παραμείνει φρέσκο για μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ