ΑρχικήΆρθραΑλκυονίδες μέρες

Από τον Παντελή Παντελίδη,

Και ξυπνάς ξαφνικά μια μέρα του Ιανουαρίου και νιώθεις ότι δεν χρειάζεται να ντυθείς βαριά για να βγεις από το σπίτι σου. Νιώθεις να σε περιβάλει μια ζεστασιά και διαπιστώνεις πόσο γλυκό είναι το απόγευμα ή το βράδυ, ενώ παράλληλα, καθώς κατευθύνεσαι στον προορισμό σου,  βλέπεις ανθρώπους να έχουν βγει βόλτα και να κάθονται έξω στα διάφορα καφέ ή εστιατόρια. Κι αναρωτιέσαι τί φταίει. Είναι το γεγονός ότι ερωτεύτηκες, ότι  νιώθεις να σκας με αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας σε κοινωνικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο; Ή μήπως απλά ήρθαν οι αλκυονίδες μέρες;  

“Αλκυονίδες ημέρες” λέγονται οι αίθριες ημέρες στα μέσα του χειμώνα οι οποίες και  τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκέμβρη  έως και τις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου και 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους οφείλεται στον αρχαίο μύθο της Αλκυόνας στον οποίο αναφέρθηκε κι ο Αριστοφάνης στις Όρνιθες καθώς μιλά “περί αλκυονίδων ημερών”. Ο μύθος εξιστορεί  λοιπόν πως κάποτε η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, θεού των ανέμων, για να εκδηλώσει την απέραντη αγάπη της στον σύζυγό της, Κήυκα τον αποκαλούσε Ζευς κι εκείνος με την σειρά του Ήρα, προκαλώντας έτσι τον θυμό του Δία που μεταμόρφωσε το ζευγάρι σε πουλιά. Ο Κήυκας πήρε τη μορφή γλάρου ή κήρυλου κι η Αλκυόνη έγινε  το πουλί  ‘Αλκυόνα’, καταδικασμένο να γεννά τα αυγά της το χειμώνα αντί την άνοιξη. Επειδή όμως άφηνε τα αυγά της στους βράχους που βρίσκονταν κοντά στην θάλασσα ή σε όχθες ποταμών και ο χειμωνιάτικος αέρας τα παρέσυρε στα κύματα παρακάλεσε τον Δία να την συγχωρέσει. Αυτός τη λυπήθηκε και διέταξε τότε τον Αίολο να σταματά για 14 ημέρες περίπου την πνοή των δυνατών ανέμων και να διατηρεί καλοκαιρία το συγκεκριμένο χρονικό αυτό διάστημα.

Το  ανοιξιάτικο αυτό μπουκέτο ημερών μέσα στην καρδιά του χειμώνα αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για να μπούμε στην κουζίνα μόνοι, με φίλους ή με το αντικείμενο του πόθου μας και να φτιάξουμε ωραίες λιχουδιές για να προσφέρουμε σε μια επίσκεψη ρεφενέ ή για να γευτούμε σε μια κυριακάτικη βόλτα στην φύση, πχ με τα ποδήλατα! Αρκεί να εμφανιστούν από το πουθενά μερικά  pancakes , κάποιες φέτες από ένα κέικ με γιαούρτι και καρότο ή μια νοστιμότατη πίτσα ρολό για να γίνει η στιγμή μαζί με τα αγαπημένα μας άτομα καλύτερη!

Εσείς τι θα ετοιμάζατε;

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ με μήλο και κανέλα

Συνταγή για κοκτέιλ με ουίσκι, μηλίτη, μήλο και κανέλα!

Σοκολατάκια υποβρύχιο

Συνταγή για σοκολατάκια με γεύση βανίλιας υποβρύχιο!

Σουφλέ πατάτας

Σουφλέ πατάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα εύκολο σουφλέ με πατάτες και τυριά, γευστικό, αρωματικό και πλούσιο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα άρθρα

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του πελτέ ντομάτας

Βρήκαμε τους δυο τρόπους για να συντηρήσετε τον πελτέ ντομάτας για μήνες!

Το φτηνό υλικό που απογειώνει κάθε φαγητό

Το αποξηραμένο κρεμμύδι είναι το φτηνό υλικό που ταιριάζει σε πιάτα όπως κρέας και κοτόπουλο μέχρι σούπες και σαλάτες. Μάθετε γιατί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ