Αλκυονίδες μέρες

Από τον Παντελή Παντελίδη,

Και ξυπνάς ξαφνικά μια μέρα του Ιανουαρίου και νιώθεις ότι δεν χρειάζεται να ντυθείς βαριά για να βγεις από το σπίτι σου. Νιώθεις να σε περιβάλει μια ζεστασιά και διαπιστώνεις πόσο γλυκό είναι το απόγευμα ή το βράδυ, ενώ παράλληλα, καθώς κατευθύνεσαι στον προορισμό σου,  βλέπεις ανθρώπους να έχουν βγει βόλτα και να κάθονται έξω στα διάφορα καφέ ή εστιατόρια. Κι αναρωτιέσαι τί φταίει. Είναι το γεγονός ότι ερωτεύτηκες, ότι  νιώθεις να σκας με αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας σε κοινωνικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο; Ή μήπως απλά ήρθαν οι αλκυονίδες μέρες;  

“Αλκυονίδες ημέρες” λέγονται οι αίθριες ημέρες στα μέσα του χειμώνα οι οποίες και  τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκέμβρη  έως και τις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου και 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους οφείλεται στον αρχαίο μύθο της Αλκυόνας στον οποίο αναφέρθηκε κι ο Αριστοφάνης στις Όρνιθες καθώς μιλά “περί αλκυονίδων ημερών”. Ο μύθος εξιστορεί  λοιπόν πως κάποτε η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, θεού των ανέμων, για να εκδηλώσει την απέραντη αγάπη της στον σύζυγό της, Κήυκα τον αποκαλούσε Ζευς κι εκείνος με την σειρά του Ήρα, προκαλώντας έτσι τον θυμό του Δία που μεταμόρφωσε το ζευγάρι σε πουλιά. Ο Κήυκας πήρε τη μορφή γλάρου ή κήρυλου κι η Αλκυόνη έγινε  το πουλί  ‘Αλκυόνα’, καταδικασμένο να γεννά τα αυγά της το χειμώνα αντί την άνοιξη. Επειδή όμως άφηνε τα αυγά της στους βράχους που βρίσκονταν κοντά στην θάλασσα ή σε όχθες ποταμών και ο χειμωνιάτικος αέρας τα παρέσυρε στα κύματα παρακάλεσε τον Δία να την συγχωρέσει. Αυτός τη λυπήθηκε και διέταξε τότε τον Αίολο να σταματά για 14 ημέρες περίπου την πνοή των δυνατών ανέμων και να διατηρεί καλοκαιρία το συγκεκριμένο χρονικό αυτό διάστημα.

Το  ανοιξιάτικο αυτό μπουκέτο ημερών μέσα στην καρδιά του χειμώνα αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για να μπούμε στην κουζίνα μόνοι, με φίλους ή με το αντικείμενο του πόθου μας και να φτιάξουμε ωραίες λιχουδιές για να προσφέρουμε σε μια επίσκεψη ρεφενέ ή για να γευτούμε σε μια κυριακάτικη βόλτα στην φύση, πχ με τα ποδήλατα! Αρκεί να εμφανιστούν από το πουθενά μερικά  pancakes , κάποιες φέτες από ένα κέικ με γιαούρτι και καρότο ή μια νοστιμότατη πίτσα ρολό για να γίνει η στιγμή μαζί με τα αγαπημένα μας άτομα καλύτερη!

Εσείς τι θα ετοιμάζατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.