Από την Μίνα Καλογερά,
Η τσάντα Atlas Shopper με την εικόνα του κλασικού τενεκέ λαδιού κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο ίνερνετ και και μας είχε κάνει εντύπωση το πόσο trendy μπορεί να γίνει ένα παραδοσιακό προϊόν όταν το συνδυάσεις με μία καλή ιδέα. Ψάχνοντας, βρήκαμε ότι είναι δημιουργία των STUDIOLAV – που έχουν και ωραίο όνομα. Πίσω από τo STUDIOLAV βρίσκονται ο Λουκάς Αγγέλου και η Βάσω Ασφή. Γνωρίστηκαν στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου το 2010 και λίγους μήνες μετά αποφάσισαν να συνεργαστούν. «H αφηγηματικότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δουλειάς μας που συχνά επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και αντικειμένου» λένε. «Εκτός από το σχεδιασμό προϊόντων ασχολούμαστε και με το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τρισδιάστατων κατασκευών. Δουλεύουμε κατά βάση στην Αθήνα και το Λονδίνο και ταξιδεύουμε μεταξύ των δυο πόλεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε project.»
Τι είναι οι τσάντες Atlas Shopper και πώς σας ήρθε η ιδέα;
Η Atlas Shopper δημιουργήθηκε με αφορμή την πρόσκληση του design καταστήματος DING, για τη χρήση του παραδοσιακού τενεκέ ως πρώτη ύλη για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου αντικειμένου. Ο μεταλλικός τενεκές είναι ένα εικονικό αντικείμενο της ελληνικής καθημερινής ζωής. Η ιδέα προέκυψε σκεπτόμενοι τη κύρια χρήση του, που είναι η αποθήκευση και η μεταφορά ελαιόλαδου και φέτας. Η Atlas Shopper μετατρέπει την καλτ αυτή συσκευασία σε ένα αξεσουάρ μόδας με συγκεκριμένες σημειολογικές αναφορές.
Τι άλλα πρότζεκτ έχετε κάνει ως STUDIOLAV;
Οι σφραγίδες Designer Baking που αποτυπώνουν μοτίβα όπως Τweed – Ψαροκόκκαλο και Pied de Poule σε μπισκότα, ψωμί, πίτες και άλλες ζύμες. Επίσης ένα από τα πρώτα μας project είναι οι συλλογές από πιάτα και κούπες πορσελάνης Archeology, Diet και Weave. Εδώ επικεντρωθήκαμε για άλλη μια φόρα στα μοτίβα και πως μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη μας σε σχέση με την υλικότητα του αντικείμενου. Ένα από τα πιο τελευταία αντικείμενα που σχεδιάσαμε και παρουσιάσαμε στο Design Festival του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι η συλλογή OMBRO, ένα σετ μεταλλικών τραπεζιών δημιουργούν ένα οπτικό παιχνίδι κίνησης. Τέλος έχουμε σχεδιάσει το μολύβι “Design is Dead” θέλοντας να σχολιάσουμε την αντικατάσταση του μολυβιού από τα ηλεκτρονικά προγράμματα και συσκευές. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς μας μπορείτε να επισκεφτείτε το website μας www.studiolav.com.
Από πού εμπνέεστε;
Αντλούμε έμπνευση τόσο από την παράδοση oσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα ενώ έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή των μοτίβων.
Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχει γραφτεί για τη δουλειά σας;
Ίσως ήταν η παρουσίαση του μολυβιού «Design is Dead» στο Master of Design Innovation του Πανεπιστημίου Victoria της Νέας Ζηλανδίας από την Dr. Margaret Petty. Το χρησιμοποίησε ως αφορμή και παράδειγμα για να θέσει ερωτήματα στους φοιτητές της, σχετικά με «τη φύση του σχεδιασμού σήμερα, το μέλλον του και το ρόλο της τεχνολογίας και των παραδοσιακών σχεδιαστικών δεξιοτήτων όπως το ελεύθερο σχέδιο και το σκίτσο».
Ποια είναι τα όνειρα σας και τι περιμένετε από δω και στο εξής;
Θα θέλαμε το portfolio της δουλειάς μας να μεγαλώσει με προσωπικά projects αλλά επίσης και με περισσότερες επαγγελματικές συνεργασίες καθώς επίσης κάποια στιγμή να μπορέσουμε να δουλεύουμε μαζί στην ίδια πόλη, παρόλο που μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Προς το παρόν περιμένουμε το καλοκαίρι με ανυπομονησία.
Πηγή: www.grekamag.gr