Πεπόνι: καλοκαιρινό φρούτο με πλούσια διατροφική αξία

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη, 

Έχουμε πια μπει για τα καλά σε ρυθμούς και θερμοκρασίες καλοκαιρινές και γιατί όχι σε διατροφικές συνήθειες που συνάδουν με την εποχή! Την τιμητική τους έχουν τα φρούτα τους καλοκαιρινούς μήνες με μεγάλη ποικιλία και τεράστια ωφέλη για την υγεία μας.

Από τα πιο δημοφιλή φρούτα είναι το πεπόνι με το έντονο άρωμα,  τη γλυκιά του γεύση και το χρυσαφί χρώμα! Λέγεται ότι κατάγεται από την Ασία και φέρει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το πεπόνι με το έντονο κίτρινο χρώμα (Cantaloupe) χρησιμοποιείται στην Κίνα για την θεραπεία της ηπατίτιδας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικών πεπονιών είναι το Θρακιώτικο και ιδιαίτερα η ποικιλία Χρυσή Κεφαλή και τα Αργείτικα.

Το πεπόνι είναι πολύ χαμηλό σε θερμιδική αξία με τα 100 γρ. να περιέχουν μόλις 34 θερμίδες. Κακώς λοιπόν κατηγορούμε τα καλοκαιρινά γλυκά φρούτα πως παχαίνουν. Η μία μερίδα-φέτα είναι στα 160 γρ. και αποτελεί το τέλειο σνακ ή επιδόρπιο. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B6 και νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει όπως βιταμίνη C και β-καροτίνη παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σημαντική για μικρούς και μεγάλους. Απαραίτητη για καλή όραση, για υγιές δέρμα και προστασία από μολύνσεις. Επίσης γνωρίζουμε πως η βιταμίνη Α μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά καρκίνων του πνεύμονα και στοματικής κοιλότητας, γεγονός πολύ σημαντικό για καπνιστές. 

Με την πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το πεπόνι μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά της υψηλής πίεσης, χοληστερόλης και κάποιων μορφών καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες που έχουν γίνει με πεπόνι Cantaloupe,  έδειξαν ότι μπορεί να έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το συστατικό εκείνο που ευθύνεται για την μέιωση πιθανοτήτων για καρδιοαγγειακά περιστατικά είναι η αδενοσίνη.

Η βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο πεπόνι συντελεί στην καλύτερη πενευματική και ψυχολογική υγεία αφού έψει να κάνει με την σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τέλος αναφερθήκαμε στο κάλιο το οποίο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και αρτηριακή πίεση και παράλληλα παρουσιάζει διουρητική δράση.

Επίσης περιέχει σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία βρίσκονται στις σωστές συγκεντρώσεις όταν το πεπόνι είναι ώριμο. Χαρακτηριστικό της ωριμότητας του είναι το άρωμά του. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο βαρύ το πεπόνι, τόσο πιο αρωματικό άρα και πιο θρεπτικό.

Υπάρχουν λοπόν αρκετοί λόγοι για να διαλέξουμε, εντάξουμε και να απολαύσουμε το πεπόνι στην καθημερινή καλοκαιρινή διατροφή μας. Προτιμούμε το φρέσκο φρούτο αλλά μπορεί να είναι σε χυμό, smoothie ή και γρανίτα.

Φωτο: epassevite.blogspot.pt

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.