ΑρχικήΆρθραΔημιουργήθηκε εμβόλιο που ίσως "θεραπεύει" τη δυσανεξία στη γλουτένη

Δημιουργήθηκε εμβόλιο που ίσως “θεραπεύει” τη δυσανεξία στη γλουτένη

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ενδέχεται σύντομα να είναι σε θέση να καταναλώνουν με ασφάλεια γλουτένη, χάρη σε ένα νέο εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Beyond Celiac.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Nexvax2, στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει τη φλεγμονή που συνήθως προκύπτει όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη. Πρώτη φορά δοκιμάστηκε το 2011, για την αρχική φάση, και βρέθηκε ότι είναι ασφαλές.

Η εταιρεία που παράγει το Nexvax2, έλαβε χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν την έρευνα για το εμβόλιο. Ο δεύτερος γύρος δοκιμών θα ξεκινήσει στη Μελβούρνη, πριν βγει σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Η εταιρεία ελπίζει να εγγραφούν 150 ασθενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στη δοκιμή.

“Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει το 90 τοις εκατό των ασθενών με κοιλιοκάκη με τη γενετική μορφή της νόσου HLA-DQ2”, δήλωσε ο δρ. Jason Tye-Din, επικεφαλής της έρευνας για κοιλιοκάκη και γαστρεντερολόγος στο Royal Melbourne Hospital, στην εφημερίδα Sydney Morning Herald. «Μια επιτυχημένη θεραπεία που μπορεί να αποκαταστήσει την φυσιολογική ανοχή στη γλουτένη θα έφερνε επανάσταση στη διαχείριση της κοιλιοκάκης».

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την κοιλιοκάκη – η μόνη επιλογή είναι να κόψει κανείς πλήρως τη γλουτένη. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η επιλογή τροφών χωρίς γλουτένη έγινε δημοφιλής σε όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, η πρωτεΐνη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το λεπτό έντερο και προκαλεί διάρροια, κοιλιακό πόνο και έμετο.

Το Nexvax2 δεν θα επιτρέψει αμέσως σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη να καταναλώνουν και πάλι γλουτένη. Το εμβόλιο θα δημιουργήσει με αργούς ρυθμούς ανοσία στις πρωτεΐνες της γλουτένης και θα σταματήσει τις αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό.

Φαίνεται ο ρυθμός της έρευνας για θεραπείες της κοιλιοκάκη έχει επιταχυνθεί, αν και εξακολουθεί να υπάρχει αναμονή τουλάχιστον πέντε χρόνων πριν να διατεθεί ένα φάρμακο σε ασθενείς.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φασολάκια γιαχνί

Αγαπημένο λαδερό φαγητό του καλοκαιριού και όχι μόνο. Προσθέστε άφθονα μυρωδικά και να είστε σίγουροι ότι η συνταγή αυτή θα γίνει η αγαπημένη σας.

Σφολιάτα με αυγό & παστουρμά

Η πιο πρωτότυπη και μερακλίδικη τάρτα χρειάζεται μόνο 3 υλικά για να την φτιάξουμε.

Σπιτική μαγιονέζα

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα!

Περισσότερα άρθρα

4 tips για να μαγειρέψετε μελιτζάνες στην τελειότητα

Μελιτζάνες, όλα τα μυστικά και οι συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για να τις μαγειρέψετε στην τελειότητα!

Ο σωστός τρόπος να καταψύξετε σπανάκι

Πώς καταψύχουμε σωστά το σπανάκι; Δείτε τα μυστικά για να μπορείτε να απολαμβάνετε θρεπτικό σπανάκι όλη τη χρονιά!

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ