Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού

Σπιτικά κεμπάπ
Σπιτικά κεμπάπ
Εκτύπωση

Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού

Συνταγή για μερακλίδικο και χορταστικό κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού.
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού
Προετοιμασία 20 λεπτά
Εκτέλεση 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος 35 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 432θερμίδες

Υλικά

Για τα κεμπάπ

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα ή ελιά
  • 300 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα ή «χεράκι»
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη (ή πολτοποιημένη)
  • 1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν προαιρετικά
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • αλάτι
  • 100 ml νερό ή ακόμα καλύτερα, ανθρακούχο νερό, για πιο αφράτο μείγμα
  • 40 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα της σχάρας

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος τριμμένος
  • κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

Για το σερβίρισμα

  • πίτες για σουβλάκι προαιρετικά

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Για τα κεμπάπ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη φρυγανιά, την πιπεριά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το καγιέν, το κύμινο, το ούζο και αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Οσο ζυμώνουμε, προσθέτουμε σταδιακά το νερό (απλό ή ανθρακούχο) και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξουμε ένα αρκετά συμπαγές μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με την σχάρα του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν τα κεμπάπ επάνω της και κομματιαστούν στο γύρισμα. Κόβουμε το μείγμα σε 6 μεγάλα (ή 12 μικρότερα) ίσα κομμάτια και με τις παλάμες μας τα πλάθουμε μακρόστενα, σαν χωριάτικα λουκάνικα. Τα περνάμε προσεκτικά σε ισάριθμες μεταλλικές σούβλες. Λαδώνουμε ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζουμε πάνω τα κεμπάπ. Ψήνουμε για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλουμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200ºC, για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Σερβίρουμε τα κεμπάπ με τη σάλτσα γιαουρτιού, πίτες για σουβλάκι, ελαφρώς ψημένες και ντομάτες.

Tips

Για αυθεντική ανατολίτικη γεύση βάζουμε στο μείγμα και αρνίσιο κιμά, αλλιώς βάζουμε μόνο μοσχαρίσιο. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε από τον κρεοπώλη να περάσει το κρέας δύο φορές από τη μηχανή του κιμά, καθώς τα κεμπάπ –σε αντίθεση με τα μπιφτέκια- έχουν πιο συμπαγή και σφικτή υφή.

Δείτε επίσης: Το πιο νόστιμο και αφράτο κεικ!

Αν σας άρεσε το κλασικό κεικ, θα λατρέψετε το δίχρωμο ζέμπρα κέικ!

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή