Γεμιστή γαλοπούλα

Γεμιστή γαλοπούλα

Χρόνος προετοιμασίας: 2 hours

Χρόνος εκτέλεσης: 4 hours

Μερίδες: 12

Υλικά

1 (περίπου 4 κιλά) γαλοπούλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

 

Για το ζωμό

λαιμός και φτερούγες γαλοπούλας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κλωνάρι σέλερι
1 κλωνάρι μαϊντανός
1 φύλλο πράσο
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο

 

Για τη σάλτσα ψητού

όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

 

Για τη γέμιση

1/4 φλ. ελαιόλαδο τα εντόσθια (συκώτι, καρδιά κ.λπ.)
300 γραμμ. χοιρινός κιμάς, μία φορά περασμένος
300 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς, μία φορά περασμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
15 κάστανα βρασμένα, κομμένα στα δύο
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 φλ. τσαγιού κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ ταψί. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τον χυμό πορτοκαλιού και αλείφουμε με πινέλο εξωτερικά τη γαλοπούλα. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, το οποίο θα ανανεώνουμε τακτικά όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Ψήνουμε τη γαλοπούλα τόσες ώρες όσα και τα κιλά της. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την αλείφουμε τακτικά με το μείγμα βούτυρο-χυμό. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε καυτό ελαιόλαδο. Κατόπιν ρίχνουμε καυτό το ζωμό κότας και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά, να μαλακώσει το ρύζι. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, λίγη κανέλα και το κονιάκ. Αφήνουμε τη γέμιση στην φωτιά να σταθεί για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε την γαλοπούλα από τον φούρνο όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη γέμιση.

 

https://www.mamapeinao.gr/gemisti-galopoula/
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.