ΑρχικήΆρθραH τέλεια ψητή σαλάτα

H τέλεια ψητή σαλάτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το καλοκαίρι η σχάρα παίρνει κυριολεκτικά φωτιά! Τα ψητά κρέατα και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και όχι άδικα, αφού η νοστιμιά από το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πραγματικά ασυναγώνιστη. Την επόμενη φορά που θα διοργανώσετε ένα μπάρμπεκιου, ρίξτε στη φωτιά και λαχανικά. Εκτός από ψητά στον φούρνο, τα λαχανικά στα κάρβουνα είναι ένας ωραιότατος και άκρως υγιεινός μεζές. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για το σωστό ψήσιμο και δείτε τις συνταγές που σας προτείνουμε για σαλάτες στα κάρβουνα.

1. Πριν βάλουμε τα λαχανικά στα κάρβουνα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο για τα προστατέψουμε από το κάψιμο στη σχάρα και να ψηθούν ομοιόμορφα. Επιπλέον, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι που και θα τους δώσει επιπλέον γεύση και θα τα βοηθήσει να αποβάλλουν την υγρασία τους, ώστε να λαχανικά να καραμελώσουν και άρα να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο. Προτιμούμε το θαλασσινό αλάτι ή τον ανθό αλατιού.

2. Για επιπλέον γεύση, χρησιμοποιούμε κάποιο καρύκευμα ή τα αλείφουμε με μαρινάδα ή ξίδι μπαλσάμικο.

3. Το σωστό κόψιμο των λαχανικών βοηθά στο ψήσιμό τους. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες για να μπορέσουν να διατηρήσουν την υγρασία τους και να ψηθούν σωστά. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να τα κόβουμε σε ροδέλες ή λωρίδες.

4. Η σχάρα θα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς υπολείμματα από κρέατα, ψάρια ή θαλασσινά που έχουμε ψήσει πριν, ώστε να μην αναμειχθούν οι μυρωδιές. Απλώνουμε τα λαχανικά στη σχάρα σε μονή στρώση και τα μακρόστενα κομμάτια κάθετα στις γρίλιες για να μην πέσουν στα κάρβουνα.

5. Η φωτιά στην οποία θα ψήσουμε πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολύ δυνατή φωτιά πικρίζει τα λαχανικά που θα ψηθούν μόνο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα παραμείνουν ωμά.

6. Γυρίζουμε τα λαχανικά με τη τσιμπίδα μία μόνο φορά, πιάνοντάς τα από το κέντρο, όπου είναι πιο χοντρά, για να μη χάσουν τα υγρά τους. 

7. Κάθε λαχανικό θέλει το δικό του χρόνο ψησίματος. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες και τα μανιτάρια ψήνονται γρήγορα και είναι έτοιμα μόλις γίνουν τραγανά εξωτερικά. Αντίθετα, τα κρεμμύδια, τα καρότα,  οι μελιτζάνες κι οι πιπεριές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν και να μαλακώσουν εντελώς.

8. Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τη σχάρα, τα δοκιμάζουμε αμέσως για να δούμε αν χρειάζονται λίγο αλάτι το οποίο και το προσθέτουμε όσο είναι καυτά ώστε να το απορροφήσουν αμέσως.

Δείτε 5 υπέροχες συνταγές για λαχανικά στα κάρβουνα εδώ!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαύρες φακές σούπα

Σούπα με μαύρες φακές από τον Τάσο Αντωνίου! Μια εύκολη, γρήγορη, και θρεπτική σούπα με μαύρες φακές, καρότο, πράσο και μυρωδικά που μυρίζει Ελλάδα. 

Πλιγούρι με μανιτάρια

Πλιγούρι με μανιτάρια από τον Τάσο Αντωνίου! Μια οικονομική, γευστική και ελαφριά γευστική πρόταση για πλιγούρι που θυμίζει πιλάφι σε πιο υγιεινή εκδοχή.

Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού

Υπέροχη συνταγή για τσιζκέικ σοκολατένιο. Με μόνο 3 υλικά φτιάχνεις το πιο εύκολο και υπέροχο γλυκό!

Περισσότερα άρθρα

Ακουαφάμπα: το vegan superfood & υποκάταστατο αυγών, φτιάχνεται από ρεβύθια!

Το ακουαφάμπα είναι υποκατάστατο του αυγού, δε λείπει από καμία κουζίνα των vegans, έχει τεράστια διατροφική αξία και παράγεται από τα ρεβύθια!

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό για τη σωστή αποθήκευση του φαγητού στην κατάψυξη. Έτσι θα μάθετε πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη!

16 νηστίσιμες συνταγές που θα σε ξετρελάνουν!

Εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές για όλη την οικογένεια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και κάθε νηστείας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ