Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Το καλοκαίρι η σχάρα παίρνει κυριολεκτικά φωτιά! Τα ψητά κρέατα και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και όχι άδικα, αφού η νοστιμιά από το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πραγματικά ασυναγώνιστη. Την επόμενη φορά που θα διοργανώσετε ένα μπάρμπεκιου, ρίξτε στη φωτιά και λαχανικά. Εκτός από ψητά στον φούρνο, τα λαχανικά στα κάρβουνα είναι ένας ωραιότατος και άκρως υγιεινός μεζές. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για το σωστό ψήσιμο και δείτε τις συνταγές που σας προτείνουμε για σαλάτες στα κάρβουνα.
1. Πριν βάλουμε τα λαχανικά στα κάρβουνα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο για τα προστατέψουμε από το κάψιμο στη σχάρα και να ψηθούν ομοιόμορφα. Επιπλέον, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι που και θα τους δώσει επιπλέον γεύση και θα τα βοηθήσει να αποβάλλουν την υγρασία τους, ώστε να λαχανικά να καραμελώσουν και άρα να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο. Προτιμούμε το θαλασσινό αλάτι ή τον ανθό αλατιού.
2. Για επιπλέον γεύση, χρησιμοποιούμε κάποιο καρύκευμα ή τα αλείφουμε με μαρινάδα ή ξίδι μπαλσάμικο.
3. Το σωστό κόψιμο των λαχανικών βοηθά στο ψήσιμό τους. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες για να μπορέσουν να διατηρήσουν την υγρασία τους και να ψηθούν σωστά. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να τα κόβουμε σε ροδέλες ή λωρίδες.
4. Η σχάρα θα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς υπολείμματα από κρέατα, ψάρια ή θαλασσινά που έχουμε ψήσει πριν, ώστε να μην αναμειχθούν οι μυρωδιές. Απλώνουμε τα λαχανικά στη σχάρα σε μονή στρώση και τα μακρόστενα κομμάτια κάθετα στις γρίλιες για να μην πέσουν στα κάρβουνα.
5. Η φωτιά στην οποία θα ψήσουμε πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολύ δυνατή φωτιά πικρίζει τα λαχανικά που θα ψηθούν μόνο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα παραμείνουν ωμά.
6. Γυρίζουμε τα λαχανικά με τη τσιμπίδα μία μόνο φορά, πιάνοντάς τα από το κέντρο, όπου είναι πιο χοντρά, για να μη χάσουν τα υγρά τους.
7. Κάθε λαχανικό θέλει το δικό του χρόνο ψησίματος. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες και τα μανιτάρια ψήνονται γρήγορα και είναι έτοιμα μόλις γίνουν τραγανά εξωτερικά. Αντίθετα, τα κρεμμύδια, τα καρότα, οι μελιτζάνες κι οι πιπεριές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν και να μαλακώσουν εντελώς.
8. Μόλις βγάλουμε τα λαχανικά από τη σχάρα, τα δοκιμάζουμε αμέσως για να δούμε αν χρειάζονται λίγο αλάτι το οποίο και το προσθέτουμε όσο είναι καυτά ώστε να το απορροφήσουν αμέσως.