ΑρχικήΆρθραΙδιαίτερες συνταγές με καρότα

Ιδιαίτερες συνταγές με καρότα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως μια από τις φαρμακευτικές τροφές, το καρότο, με καταγωγή από την περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν, είναι ένα λαχανικό πασπαρτού, αφού ταιριάζει σε πολλές συνταγές, ενώ μπορεί να φαγωθεί και ωμό. Στη Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται από τον 13ο αιώνα κι αμέσως έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει μικρές συμβουλές για την αγορά και διατήρηση των καρότων και σας προτείνει τις πιο νόστιμες συνταγές.

Μάθετε πώς μπορείτε να φυτέψετε καρότα στη βεράντα σας κάνοντας κλικ εδώ! 

Αγορά και διατήρηση

Aγοράζουμε καρότα τραγανά, ζουμερά και ταυτόχρονα σκληρά για να είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και δεν έχουν χάσουν τα υγρά τους. Αν δυσκολευόμαστε να τα καθαρίσουμε και έχουν ελαστική υφή, σημαίνει ότι έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους. Τα καρότα διατηρούνται σε σκιερό, υγρό και δροσερό εξωτερικό χώρο, ενώ αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για αρκετές μέρες τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε μια χάρτινη σακούλα ή μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο κλείνοντάς το καλά. Αφαιρούμε τα φύλλα τους για να διατηρήσουν περισσότερο καιρό τα θρεπτικά τους συστατικά και να παραμείνουν τραγανά, αφού έχει παρατηρηθεί πώς τα φύλλα απορροφούν συνέχεια νερό με συνέπεια να μαραίνονται πιο γρήγορα τα καρότα.

Διαβάστε ακόμα: Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρότου για τον οργανισμό  

Μαγειρεύουμε με καρότα

Τα καρότα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ακόμα και ωμά, μιας και έχουν μια ιδιαίτερη ζεστή και γλυκιά γεύση αφήνοντας δροσερή επίγευση. Μπορούμε να τα τρίψουμε, να τα κόψουμε σε φέτες και να τα προσθέσουμε σε διάφορες σαλάτες ή να τα κόψουμε σε μπαστουνάκια ώστε να συνοδεύσουμε κάποιο ντιπ. 

Δείτε πώς καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα το καρότο κάνοντας κλικ εδώ!  

Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να απολαύσουμε τα καρότα είναι να τα γλασάρουμε, δηλαδή να τα σοτάρουμε για αρκετή ώρα μαζί με λίγο βούτυρο και καστανή ζάχαρη, να τα συνδυάσουμε με λεπτοκομμένες φέτες κρεμμυδιού ή να τα ψήσουμε στο γκριλ. Τα γλασαρισμένα και τα ψητά καρότα είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα ακόμα και για ψητά ψάρια. 

Τα μαγειρεμένα καρότα γίνονται σούπα, πουρές, μπαίνουν στην κατσαρόλα στα μαγειρευτά μας ή στα φαγητά του φούρνου, σε σάλτσες για μακαρονάδες ή σε λαδερά όπως στους γίγαντες και στον αρακά. Μια ιδιαίτερη και πολύ εύκολη ιδέα είναι να φτιάξετε μαρμελάδα καρότο! Δείτε την πανεύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα καρότο με ένα κλικ εδώ. 

Δείτε περισσότερες πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές με καρότα κάνοντας κλικ εδώ!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φακοκροκέτες

Γευστικές κροκέτες με φακές από τον Τάσο Αντωνίου! Αυτές οι φακοκροκέτες είναι εύκολες, νηστίσιμες, μοσχοβολούν μυρωδικά και είναι ιδανικές για μικρούς και μεγάλους.

Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα

Ζαμπονοτυρόπιτα αφράτη με πλούσια γέμιση κρέμας. Μια μοναδική ζαμπονοτυρόπιτα που θα μείνει σε όλους αξέχαστη για την υπέροχη γεύση της!

Μπρουσκέτα με σκορδάτες γαρίδες

Μπρουσκέτα με σκορδάτες γαρίδες και τυρί κρέμα.

Περισσότερα άρθρα

7 συνταγές για κοτόπουλο που θα λατρέψεις!

Συνταγές για κοτόπουλο, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες. Αυτές τις γευστικές προτάσεις θα τις λατρέψετε για το εβδομαδιαίο κοτόπουλο ή το φαγητό του σαββατοκύριακου!

4 λόγοι να μαγειρεύετε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική

Για ποιο λόγο είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική;

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Νηστεία και παιδιά: πρέπει ένα μικρό παιδί να νηστεύει; Γράφει η παιδοδιαιτολόγος Ελένη Κουή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ