Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως μια από τις φαρμακευτικές τροφές, το καρότο, με καταγωγή από την περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν, είναι ένα λαχανικό πασπαρτού, αφού ταιριάζει σε πολλές συνταγές, ενώ μπορεί να φαγωθεί και ωμό. Στη Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται από τον 13ο αιώνα κι αμέσως έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει μικρές συμβουλές για την αγορά και διατήρηση των καρότων και σας προτείνει τις πιο νόστιμες συνταγές.
Μάθετε πώς μπορείτε να φυτέψετε καρότα στη βεράντα σας κάνοντας κλικ εδώ!
Αγορά και διατήρηση
Aγοράζουμε καρότα τραγανά, ζουμερά και ταυτόχρονα σκληρά για να είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και δεν έχουν χάσουν τα υγρά τους. Αν δυσκολευόμαστε να τα καθαρίσουμε και έχουν ελαστική υφή, σημαίνει ότι έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους. Τα καρότα διατηρούνται σε σκιερό, υγρό και δροσερό εξωτερικό χώρο, ενώ αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για αρκετές μέρες τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε μια χάρτινη σακούλα ή μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο κλείνοντάς το καλά. Αφαιρούμε τα φύλλα τους για να διατηρήσουν περισσότερο καιρό τα θρεπτικά τους συστατικά και να παραμείνουν τραγανά, αφού έχει παρατηρηθεί πώς τα φύλλα απορροφούν συνέχεια νερό με συνέπεια να μαραίνονται πιο γρήγορα τα καρότα.
Διαβάστε ακόμα: Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρότου για τον οργανισμό
Μαγειρεύουμε με καρότα
Τα καρότα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ακόμα και ωμά, μιας και έχουν μια ιδιαίτερη ζεστή και γλυκιά γεύση αφήνοντας δροσερή επίγευση. Μπορούμε να τα τρίψουμε, να τα κόψουμε σε φέτες και να τα προσθέσουμε σε διάφορες σαλάτες ή να τα κόψουμε σε μπαστουνάκια ώστε να συνοδεύσουμε κάποιο ντιπ.
Δείτε πώς καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα το καρότο κάνοντας κλικ εδώ!
Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για να απολαύσουμε τα καρότα είναι να τα γλασάρουμε, δηλαδή να τα σοτάρουμε για αρκετή ώρα μαζί με λίγο βούτυρο και καστανή ζάχαρη, να τα συνδυάσουμε με λεπτοκομμένες φέτες κρεμμυδιού ή να τα ψήσουμε στο γκριλ. Τα γλασαρισμένα και τα ψητά καρότα είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα ακόμα και για ψητά ψάρια.
Τα μαγειρεμένα καρότα γίνονται σούπα, πουρές, μπαίνουν στην κατσαρόλα στα μαγειρευτά μας ή στα φαγητά του φούρνου, σε σάλτσες για μακαρονάδες ή σε λαδερά όπως στους γίγαντες και στον αρακά. Μια ιδιαίτερη και πολύ εύκολη ιδέα είναι να φτιάξετε μαρμελάδα καρότο! Δείτε την πανεύκολη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα καρότο με ένα κλικ εδώ.
Δείτε περισσότερες πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές με καρότα κάνοντας κλικ εδώ!