Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου
Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται από τον Ομηρο στην Οδύσσεια. Μέσα από τους επικούς στίχους μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς και έχει και αυτή τα παραδοσιακά της πιάτα-φαγητά.
Πολύπαθη, ταλαιπωρημένη συνταγή, αλλά πάντα μεγαλειώδης η φημισμένη παστιτσάδα. Κι αυτό, διότι ούτε οι ίδιοι οι Κερκυραίοι συμφωνούν μεταξύ τους για τα υλικά και την εκτέλεσή της. Οι διαφορές τους βρίσκονται στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν αλλά και στο κρέας, αφού άλλες νοικοκυρές βάζουν μπούτι από μοσχάρι και άλλες κόκορα ή κότα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες χρησιμοποιούν τα μακριά χοντρά μακαρόνια που δένουν άψογα με αυτό το φαί.
Το σοφρίτο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας που δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει επισκεφτεί το νησί και να μην το έχει δοκιμάσει! Δυστυχώς θέλει αρκετή ώρα για να μαγειρευτεί και κάποιοι προτιμούν την χύτρα για την παρασκευή του. Κύρια υλικά του το μοσχάρι, το ξύδι και το μπόλικο σκόρδο. Κατατάσσεται στα πιάτα που εντυπωσιάζουν.
Άλλο ένα παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έχει και αυτό τις παραλλαγές του είναι το μπουρδέτο. Είναι μια ψαρόσουπα αρκετά πηχτή και πεντανόστιμη. Η καταγωγή του αλλά και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία, brodetto στα Ιταλικά σημαίνει ζωμός. Για να έχουμε ένα νόστιμο μπουρδέτο πρέπει να προσέξουμε πολύ την ποικιλία των ψαριών που θα βάλουμε. Την πιο ωραία σούπα κάνουν οι σκορπίνες, o ροφός, και τα διάφορα μικρά πετρόψαρα που αναφέρονται ως βραστά. Όσοι επιθυμούν καυτερές γεύσεις μπορούν να προσθέσουν κόκκινο πιπέρι.
Αυτό που χαρακτηρίζει την Κερκυραϊκή κουζίνα με βάση τα τρία παραπάνω παραδοσιακά της πιάτα είναι η έντονη γεύση τους και οι διάφορες παραλλαγές τους.