ΑρχικήΆρθραΚέρκυρα - Ώρα για παστιτσάδα

Κέρκυρα – Ώρα για παστιτσάδα

Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου

Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται από τον Ομηρο στην Οδύσσεια. Μέσα από τους επικούς στίχους μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς και έχει και αυτή τα παραδοσιακά της πιάτα-φαγητά.

Πολύπαθη, ταλαιπωρημένη συνταγή, αλλά πάντα μεγαλειώδης η φημισμένη παστιτσάδα. Κι αυτό, διότι ούτε οι ίδιοι οι Κερκυραίοι συμφωνούν μεταξύ τους για τα υλικά και την εκτέλεσή της. Οι διαφορές τους βρίσκονται στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν αλλά και στο κρέας, αφού άλλες νοικοκυρές βάζουν μπούτι από μοσχάρι και άλλες κόκορα ή κότα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες χρησιμοποιούν τα μακριά χοντρά μακαρόνια που δένουν άψογα με αυτό το φαί.

Το σοφρίτο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας που δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει επισκεφτεί το νησί και να μην το έχει δοκιμάσει! Δυστυχώς θέλει αρκετή ώρα για να μαγειρευτεί και κάποιοι προτιμούν την χύτρα για την παρασκευή του. Κύρια υλικά του το μοσχάρι, το ξύδι και το μπόλικο σκόρδο. Κατατάσσεται στα πιάτα που εντυπωσιάζουν.

Άλλο ένα παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έχει και αυτό τις παραλλαγές του είναι το μπουρδέτο. Είναι μια ψαρόσουπα αρκετά πηχτή και πεντανόστιμη. Η καταγωγή του αλλά και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία, brodetto στα Ιταλικά σημαίνει ζωμός. Για να έχουμε ένα νόστιμο μπουρδέτο πρέπει να προσέξουμε πολύ την ποικιλία των ψαριών που θα βάλουμε. Την πιο ωραία σούπα κάνουν οι σκορπίνες, o ροφός, και τα διάφορα μικρά πετρόψαρα που αναφέρονται ως βραστά. Όσοι επιθυμούν καυτερές γεύσεις μπορούν να προσθέσουν κόκκινο πιπέρι.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Κερκυραϊκή κουζίνα με βάση τα τρία παραπάνω παραδοσιακά της πιάτα είναι η έντονη γεύση τους και οι διάφορες παραλλαγές τους.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαγειρίτσα κοτόπουλο

Μαγειρίτσα κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια πεντανόστιμη μαγειρίτσα με κοτόπουλο, ιδανική για όσους δεν τρώνε τα εντόσθια!

Τονοσαλάτα

Τονοσαλάτα εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Μια υπέροχη τονοσαλάτα ιδανική για σάντουιτς, χορταστική και θρεπτική!

Χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο με εσπεριδοειδή, λουίζα και ρόδι!

Περισσότερα άρθρα

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του πελτέ ντομάτας

Βρήκαμε τους δυο τρόπους για να συντηρήσετε τον πελτέ ντομάτας για μήνες!

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

Χιόνι στην Αθήνα, καιρός για σούπες!

Συμβουλές για το χιόνι, πώς να φάτε και τί να πιείτε για να ζεσταθείτε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ