Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη,
H μουστάρδα είναι εκείνο το συστατικό που κι αν δεν είναι απαραίτητο για την επιτυχία μιας συνταγής, ωστόσο όταν συνοδεύει ένα πιάτο του προσδίδει μια ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση. Σε μια αμέτρητη ποικιλία για καθε είδους προτιμήσεις, από τις πιο απλές έως και τις πιο ιδιαίτερες, η μουστάρδα έχει πλέον αποκτήσει το δικό της μουσείο στην πόλη Dijon της Γαλλίας, μια πόλη ξακουστή για την παραγωγή της περίφημης ποικιλίας «moutarde de Dijon».
Η μουστάρδα παράγεται από τους κοκκους του σιναπιού, ενός φυτού που ευδοκιμεί σ’εύκρατα κλίματα και καλλιεργείτε όλο τον χρόνο, που όταν κοπανιστούν αναμειγνύονται με ξύδι ή νερό μας δίνουν την κίτρινη αυτή απόλαυση η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στους αρχαίους χρόνους αφόυ οι αρχαίοι Ελληνες κι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους της για την καρύκευση ψαριών και κρεάτων ενώ συνήθιζαν να τρώνε τους κόκκους κατά τη διάρκεια των γευμάτων, πιθανότατα και για τις χωνευτικές ιδιότητές τους. Η έλλειψη φαρμάκων είχε οδηγήσει μάλιστα και στο να εκτιμηθούν κι οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουστάρδας αφού για να αντιμετωπίσουν πόνους των κλειδώσεων χρησιμοποιούσαν ζεστά καταπλάσματα με μουστάρδα, ενώ οι κυνηγοί, στο τέλος της ημέρας, για να ζεσταθούν, έβαζαν τα πόδια τους μέσα σε λεκάνη με μουστάρδα. Μάλιστα ο Πυθαγόρας είχε επισημάνει την χρήση της ενάντια στο δηλητήριο του σκορπιού. Στον Μεσσαίωνα, περιποιόντουσαν τα τραύματα βάζοντας πάνω στην πληγή μουστάρδα διαλυμένη σε σκόνη καραβίδας.
Η πρώτη συνταγή χρονολογείται τον 6o αιώνα π.Χ. κι εντοπίζεται στην περιοχή της Βουργουνδίας. Η ιδιαίτερη γεύση της εγίνε τόσο αγαπητή στους λάτρεις του φαγητού που ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ, στις αρχές του 14ου αιώνα, θέσπισε την υπηρεσία του «του μεγάλου δημιουργού μουστάρδας του Πάπα». Από τον 16ο αιώνα, στη Dijon άρχισαν να παράγονται διάφορες ποικιλίες. Στο πέρασμα του χρόνου και με τη βοήθεια του εμπορίου, διάφοροι λαοί άρχισαν την παρασκευή μουστάρδας η οποία εξελίχθηκε ανάλογα με τον τόπο παραγωγής της και με την γαστρονομική κληρονομιά του κάθε λαού.
Σήμερα η επιλογή είναι τόσο μεγάλη που βρισκόμαστε σε δίλημμα. Μουστάρδα απαλή, μέτρια, δυνατή. Λευκή ή κίτρινη, με κρασί, με βινεγκρέτ, με διάφορα λικέρ. Με κάρυ, με μέλι, με αρωματικά βότανα είναι μερικοί από τους πολλούς δημιουργικούς συνδυασμούς που υποδηλώνουν τελικά πόσο απαπαίτητη γευστικά είναι η μουστάρδα.
Το ΜαμαΠειναω.gr σας δίνει τη διεύθυνση του μουσείου μουστάρδας στη Γαλλία, όπου μπορείτε να μάθετε την ιστορία της μουστάρδας και τις διάφορες τεχνικές παρασκευής καθώς και μια συνταγή για να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Βρείτε τη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ.
Musée de la Moutarde – Amora, Dijon
Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με ραντεβού.
Τ. 003380444452