ΑρχικήΆρθραΚίτρινη απόλαυση... Μουστάρδα

Κίτρινη απόλαυση… Μουστάρδα

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη,

H μουστάρδα είναι εκείνο το συστατικό που κι αν δεν είναι απαραίτητο για την επιτυχία μιας συνταγής, ωστόσο όταν συνοδεύει ένα πιάτο του προσδίδει μια ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση. Σε μια αμέτρητη ποικιλία για καθε είδους προτιμήσεις, από τις πιο απλές έως και τις πιο ιδιαίτερες, η μουστάρδα έχει πλέον αποκτήσει το δικό της μουσείο στην πόλη Dijon της Γαλλίας, μια πόλη ξακουστή για την παραγωγή της περίφημης ποικιλίας «moutarde de Dijon».

Η μουστάρδα παράγεται από τους κοκκους του σιναπιού, ενός φυτού που ευδοκιμεί σ’εύκρατα κλίματα και καλλιεργείτε όλο τον χρόνο, που όταν κοπανιστούν αναμειγνύονται με ξύδι ή νερό μας δίνουν την κίτρινη αυτή απόλαυση η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στους αρχαίους χρόνους αφόυ οι αρχαίοι Ελληνες κι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους της για την καρύκευση ψαριών και κρεάτων ενώ συνήθιζαν να τρώνε τους κόκκους κατά τη διάρκεια των γευμάτων, πιθανότατα και για τις χωνευτικές ιδιότητές τους. Η έλλειψη φαρμάκων είχε οδηγήσει μάλιστα και στο να εκτιμηθούν κι οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουστάρδας αφού για να αντιμετωπίσουν πόνους των κλειδώσεων χρησιμοποιούσαν ζεστά καταπλάσματα με μουστάρδα, ενώ οι κυνηγοί, στο τέλος της ημέρας, για να ζεσταθούν, έβαζαν τα πόδια τους μέσα σε λεκάνη με μουστάρδα. Μάλιστα ο Πυθαγόρας είχε επισημάνει την χρήση της ενάντια στο δηλητήριο του σκορπιού. Στον Μεσσαίωνα, περιποιόντουσαν τα τραύματα βάζοντας πάνω στην πληγή μουστάρδα διαλυμένη σε σκόνη καραβίδας.

Η πρώτη συνταγή χρονολογείται τον 6o αιώνα π.Χ. κι εντοπίζεται στην περιοχή της Βουργουνδίας. Η ιδιαίτερη γεύση της εγίνε τόσο αγαπητή στους λάτρεις του φαγητού που ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ, στις αρχές του 14ου αιώνα, θέσπισε την υπηρεσία του «του μεγάλου δημιουργού μουστάρδας του Πάπα». Από τον 16ο αιώνα, στη Dijon άρχισαν να παράγονται διάφορες ποικιλίες. Στο πέρασμα του χρόνου και με τη βοήθεια του εμπορίου, διάφοροι λαοί άρχισαν την παρασκευή μουστάρδας η οποία εξελίχθηκε ανάλογα με τον τόπο παραγωγής της και με την γαστρονομική κληρονομιά του κάθε λαού.

Σήμερα η επιλογή είναι τόσο μεγάλη που βρισκόμαστε σε δίλημμα. Μουστάρδα απαλή, μέτρια, δυνατή. Λευκή ή κίτρινη, με κρασί, με βινεγκρέτ, με διάφορα λικέρ. Με κάρυ, με μέλι, με αρωματικά βότανα είναι μερικοί από τους πολλούς δημιουργικούς συνδυασμούς που υποδηλώνουν τελικά πόσο απαπαίτητη γευστικά είναι η μουστάρδα.

Το ΜαμαΠειναω.gr σας δίνει τη διεύθυνση του μουσείου μουστάρδας στη Γαλλία, όπου μπορείτε να μάθετε την ιστορία της μουστάρδας και τις διάφορες τεχνικές παρασκευής καθώς και μια συνταγή για να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Βρείτε τη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ.

Musée de la Moutarde – Amora, Dijon

Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με ραντεβού.

Τ. 003380444452

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ομελέτα φούρνου (Frittata)

Ομελέτα φούρνου με πατάτες από τον Τάσο Αντωνίου! Μια πλούσια και γευστική ομελέτα με πατάτες, κολοκυθάκι και τυρί φέτα που αποτελεί ένα εξαιρετικό γεύμα.

Σφολιατάκια με προσούτο

Συνταγή για σφολιατάκια με προσούτο και μοτσαρέλα!

Σαλάτα με πεπόνι και γραβιέρα

Σαλάτα με πεπόνι, προσούτο και γραβιέρα!

Περισσότερα άρθρα

Πώς μαγειρεύεται η κινόα

Μάθετε για την κινόα, τη νέα άφιξη στα superfoods και δείτε μία εύκολη συνταγή για σαλάτα με κινόα!

10 κλασικές μαμαδίστικες συνταγές για τη Γιορτή της Μητέρας

Δέκα μοναδικές συνταγές για αγαπημένα φαγητά και γλυκά ιδανικά για τη Γιορτή της Μητέρας, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου!

Το μενού της εβδομάδας (17/6 – 21/6)

Μενού εβδομάδας, έφτασε η ώρα σου! Ετοιμάσαμε για εσένα τις καλύτερες συνταγές για κάθε ημέρα, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου! Αυτό το μενού της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ