Aπό τον Τάσο Αντωνίου,
Αν ένας λαός διεκδικεί τα πρωτεία στον καφέ, τότε η Ελλάδα θα ήταν σίγουρα ο πρωταθλητής. Οι Έλληνες λατρεύουμε τον καφέ μας όλη την ημέρα, και μάλιστα, δείχνουμε μια προτίμηση στον κρύο καφέ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο υδράργυρος ανεβαίνει, τι καλύτερο από έναν δροσερό, κρύο καφέ που μας ξεδιψά και μας δροσίζει;
Ρωτήσαμε τους ειδικούς Coffee Masters των Starbucks (μιλήσαμε ξανά για τους δεξιοτέχνες του καφέ εδώ) πώς μπορούμε να “κλέψουμε” λίγη από την τέχνη τους και να φτιάξουμε στο σπίτι κρύο καφέ με την γαλλική πρέσα με έμβολο. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσω ότι με την γαλλική πρέσα φτιάχνεται ο καφές τον οποίο πολλοί αποκαλούν λανθασμένα “γαλλικό”. Επειδή είναι γαλλική η πρέσα, δεν σημαίνει ότι είναι γαλλικός και ο καφές 🙂 Επανέρχομαι λοιπόν στα μυστικά για τον τέλειο κρύο καφέ φίλτρου στο σπίτι. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές ή εξοπλισμό, τα οποία είναι εγγύηση για τον τέλειο καλοκαιρινό καφέ.
Ιδανική ποικιλία καφέ: για τον τέλειο καφέ φίλτρου με γαλλική πρέσα, θα χρειαστούμε έναν καφέ με υψηλή οξύτητα, μέτρια ψημένο ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο τα μοναδικά αρώματά του. Ιδανική περίπτωση είναι ο Starbucks Kenya, με αφρικάνικη προέλευση, αρώματα εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και μεσαίο σώμα που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τα αρώματά του όσο κρυώνει το ρόφημα.
Ιδανικό άλεσμα καφέ: ο καφές φίλτρου στη γαλλική πρέσα απαιτεί χοντρό άλεσμα των κόκκων, σαν θαλασσινό αλάτι. Ζητήστε από τους baristas των Starbucks να σας τον αλέσουν ανάλογα με τη μέθοδο εκχύλισης (π.χ. ηλεκτρική καφετιέρα, Chemex, γαλλική πρέσα κλπ)
Ιδανική δοσολογία: ο κρύος καφές έχει διαφορετική ένταση από αυτή του ζεστού. Οι Coffee Masters των Starbucks προτείνουν 20 γρ. καφέ (περίπου 4 κουταλιές της σούπας) για 180 ml νερού και ποσότητα πάγου ίση με του νερού.
Παρασκευή του καφέ: αρχικά, ζεσταίνουμε το νερό σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε τον καφέ στην καφετιέρα και τον βρέχουμε κυκλικά με το καυτό νερό. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την κανάτα με το έμβολο, αφήνοντάς το για 4 λεπτά πριν το πιέσουμε. Κατόπιν, πιέζουμε με σταθερές κινήσεις το έμβολο προς τα κάτω.
Το σωστό πάγωμα: γεμίζουμε με πάγο τα ποτήρια και σερβίρουμε τον καφέ. Ιδανικά, τον απολαμβάνουμε όσο λιώνει ο πάγος, καθώς τότε επιτυγχάνεται η τέλεια ισορροπία γεύσης, έντασης και αρωμάτων. Όσο περισσότερο πλησιάζει ο καφές στη θερμοκρασία δωματίου, τόσο χάνει τα λεπτά γευστικά του χαρακτηριστικά. Ένα καταπληκτικό tip που μοιράστηκαν μαζί μας οι Coffee Masters είναι τα παγάκια καφέ, για την απόλυτη απόλαυση του κρύου ροφήματός μας. Στην ουσία, παρασκευάζουμε ζεστό καφέ, τον παγώνουμε σε παγοθήκες και σερβίρουμε το ρόφημά μας με παγάκια καφέ για πλούσια γεύση.
Κρύος καφές και διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης
Σε αυτό το σημείο, οι Coffee Masters των Starbucks επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για την εκχύλιση του καφέ, εκτός από την παραδοσιακή καφετιέρα φίλτρου που έχουμε όλοι στην κουζίνα ή τη γαλλική πρέσα που σιγά σιγά διαδίδεται και στους οικιακούς χρήστες. Οι πιο γνωστές μέθοδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Chemex (ενισχύει το σώμα του καφέ και κανένα γευστικό χαρακτηριστικό δεν υπερτερεί) και τη μέθοδο Pour Over (χρειάζεται απλώς έναν κώνο και χάρτινο φίλτρο). Η αγαπημένη μέθοδος των Coffee Masters των Starbucks είναι η γαλλική πρέσα, καθώς έτσι ο καφές διατηρεί ακέραια όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, καθώς δεν έρχεται σε επαφή με χάρτινο φίλτρο.
Κρύος καφές φίλτρου vs cold brew
Αντί επιλόγου, θα κάνω μια σύντομη αναφορά στον διάσημο πλέον cold brew, τον κρύο καφέ που έχουν λατρέψει οι coffee lovers όλου του πλανήτη. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική μέθοδο από τον κρύο καφέ φίλτρου που συζητήσαμε παραπάνω: αρχικά, διαφέρει εξ’ολοκλήρου ο τρόπος παρασκευής, και ανάλογα με τον τρόπο που θα ακολουθήσει κανείς, το γευστικό αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό. Για τους αρχάριους στον καφέ, ο κρύος καφές φίλτρου είναι μια πολύ καλή προπόνηση πριν τον cold brew, τον οποίο θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια στο επόμενο αφιέρωμα. Μέχρι τότε, απολαύστε αναπαυτικά τον κρύο καφέ φίλτρου σας!