Λαγάνα

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το νηστίσιμο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα, 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 15 λεπτά

Μερίδες: 6

Λαγάνα

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κύβο μαγιάς και τον διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.

Κοσκινίζουμε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ή με το μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.

Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλυρωμένη επιφάνεια και με τον  πλάθουμε τρεις πίτες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.

Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'-20'. Προσοχή μην τις παραψήσουμε γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα. 

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο της συνταγής για λαγάνα με ταχίνι και τη ζάχαρη με μέλι.