Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Τα σπαράγγια ή Asparagus officinallis όπως είναι η επίσημη ονομασία τους βρίσκονται στα καλύτερα τους από τα τέλη Φλεβάρη έως και τα τέλη Μαΐου. Οι αρχαίοι τα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως, όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα σπαράγγια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, ελάχιστες θερμίδες και υπέροχη γεύση, γι’αυτό κι είναι ένα λαχανικό που αξίζει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργημένου σπαραγγιού: τα λευκά, τα πράσινα και τα μωβ. Τα πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα είναι τα πράσινα σπαράγγια, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι προτιμούν τα λευκά. Η ακριβή τιμή τους οφείλεται στον δύσκολο και χρονοβόρο τρόπο καλλιέργειάς τους, ωστόσο η γεύση τους ανταμοίβει και με το παραπάνω. Το Μαμα Πειναω σας δίνει συμβουλές για το πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα σπαράγγια, τον τρόπο καθαρισμού και διατήρησής τους και φυσικά συμβουλές για το πώς θα τα μαγειρέψετε.
Πώς διαλέγουμε τα σωστά σπαράγγια
Η εποχή που βρίσκουμε στην αγορά τα σπαράγγια είναι, όπως αναφέραμε, από τα τέλη Φλεβάρη ως και τον Μάιο. Τα πράσινα είναι εκείνα που βρίσκουμε συνηθέστερα στην ελληνική αγορά. Διαλέγουμε σπαράγγια με έντονο πράσινο χρώμα, που είναι γερά και όχι μαλακά, δεν λυγίζουν εύκολα και έχουν κλειστές άκρες. Πάντα προσέχουμε να μην είναι ξερή η βάση του κοτσανιού αφού αυτό σημαίνει πως τα σπαράγγια δεν είναι φρέσκα.
Πώς διατηρούμε τα σπαράγγια
Τα σπαράγγια δεν είναι ένα ανθεκτικό λαχανικό, γι’αυτό φροντίζουμε να το καταναλώσουμε το πολύ μέσα σε 3 ημέρες μετά την αγορά τους. Αν τα βάλουμε στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 5 ημέρες. Στην περίπτωση που διαλέξουμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να τα πλύνουμε, να τα στεγνώσουμε καλά, να τα τυλίξουμε με ένα καθαρό χαρτί και στο τέλος να τα αποθηκεύσουμε σε μια πλαστική σακούλα.
Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια
Πριν τα μαγειρέψουμε, τα σπαράγγια χρειάζονται καθάρισμα. Προσεχτικά κόβουμε ένα μικρό μέρος από τη βάση του σπαραγγιού για να σπάσει το σκληρό ξυλώδες μέρος και με peeler ή ένα αιχμηρό μαχαίρι το ξεφλουδίζουμε ξεκινώντας από την κορυφή και προς τα κάτω, όπως κάνουμε και για να καθαρίσουμε τα φασολάκια. Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.
Πώς μαγειρεύουμε τα σπαράγγια
- Βραστά σπαράγγια: Ο ιδανικός τρόπος είναι να βράσουμε τα σπαράγγια δεμένα σε ματσάκι με τη βάση τους προς τα κάτω, στο ειδικό ψηλό σκεύος. Αν δεν διαθέτουμε το συγκεκριμένο σκεύος, τα βράζουμε σε ρηχή κατσαρόλα, λίγα λίγα, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 6 με 8 περίπου λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα, τα βουτάμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε παρά πολύ καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους.
- Σπαράγγια στον ατμό: Το μυστικό είναι μαγειρέψουμε τα σπαράγγια ελάχιστα για να γίνουν αρκετά τραγανά.
- Σπαράγγια στον φούρνο ή στο γκριλ: Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα ζεματίζουμε πρώτα για 3 περίπου λεπτά και συνέχεια τα ψήνουμς στο γκριλ για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά τους. Αν προτιμήσουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, δεν τα ζεματίζουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Σπαράγγια στο τηγάνι : Τα σπαράγγια στο τηγάνι είναι απίθανα αν τα σοτάρουμε σε βούτυρο αντί για ελαιόλαδο, ώστε να γίνουν ιδιαίτερα ζουμερά και γευστικά.
Συνταγές με σπαράγγια
Τα σπαράγγια, όπως κι αν τα μαγειρέψουμε, μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά ψητά κρεατικά, πουλερικά και ψάρια ή να αποτελέσουν τη βάση μιας σαλάτας. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε αυγά ομελέτα με σπαράγγια, μια απλή αλλά νόστιμη συνταγή: τηγανίζουμε τα σπαράγγια και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά, αφού τα έχουμε ήδη χτυπήσει σε μπολ. Επίσης, μια χορταστική και υγιεινή συνταγή είναι μακαρονάδα με κομμάτια ψητών σπαραγγιών και μανιτάρια τα οποία έχουμε τηγανίσει και σβήσει με λευκό κρασί. Μία ακόμα πρωτότυπη πρόταση είναι ένα ριζότο με σπαράγγια σε ροδέλες.