Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η καλοκύθα, από τα χαρακτηριστικότερα φθινοπωρινά λαχανικά, βρίσκεται αυτή την περίοδο στα καλύτερά της και μας βάζει στον πειρασμό να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε απίστευτα νόστιμες συνταγές αξιοποιώντας τη βελούδινη σάρκα της και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση της.
Μεγάλο λαχανικό, σε διάφορα παράξενα σχήματα, με καταγωγή από την Αφρική ή κατά άλλους από την Αμερική, η κολοκύθα, που το επίσημο όνομά της είναι Curcubita moscata ή Curcubita maxima, μας έκανε να ονειρευτούμε και να ελπίζουμε όταν ήμασταν παιδιά, αφού μετατραπήκε για την Σταχτομπούτα σε χρυσοποίκιλτη άμαξα. Η κολοκύθα βρίσκεται στους πάγκους των εμπόρων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Δεκεμβρίου κι εμείς σας δείχνουμε τι πρέπει να αποφεύγετε πριν την αγοράσετε, πώς την διατηρείτε και φυσικά τις καλύτερες συνταγές για να την απολαύσετε.
Είδη κολοκύθας
Στην ελληνική αγορά αυτή που βρίσκουμε συνηθέστερα είναι η μεγάλη και στρογγυλή κολοκύθα με πορτοκαλί χρώμα και σάρκα με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί μέχρι ελαφρύ κόκκινο, καθώς και η μακρόστενη που το σχήμα της μοιάζει με αχλάδι και το χρώμα της σάρκας της ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο μέχρι πορτοκαλί.
Πώς την επιλέγουμε
Αυτό που σίγουρα θα μας δυσκολέψει είναι το γεγονός πως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ώριμη και γλυκιά. Ακολουθώντας έναν γενικό κανόνα, διαλέγουμε κολοκύθες με σκληρή και καθαρή φλούδα, χωρίς σημάδια ή χτυπήματα και που διατηρούν το κοτσάνι τους.
Πώς την καθαρίζουμε
Το καθάρισμα της κολοκύθας για τους περισσότερους φαντάζει αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο, όμως με τον κατάλληλο τρόπο θα γίνει παιχνιδάκι. Κόβουμε την κολοκύθα από πάνω προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι. Παίρνουμε ένα κουτάλι και ξύνουμε το κέντρο της αφαιρώντας τις σκληρές ίνες και τα σπόρια.
Αν είναι σχετικά μικρή και στρογγυλή, μπορούμε να την κόψουμε και στη μέση. Σε αυτή την περίπτωση, την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες με ένα κουτάλι. Μετά από αυτό το στάδιο, η διαδικασία γίνεται παιχνίδι. Με το μαχαίρι την κόβουμε σε φέτες και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα από κάθε φέτα για να μας μείνει μόνο η σάρκα της. Τέλος, την κόβουμε σε κομμάτια ή και σε μικρότερες φέτες, ανάλογα με τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε.
Πώς την διατηρούμε
Η κολοκύθα, χωρίς να την κόψουμε και να την καθαρίσουμε, μπορεί να διατηρηθεί όλο τον χειμώνα αν την αποθηκεύσουμε σε ένα στεγνό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Η κομμένη κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί τυλιγμένη σε μεμβράνη για λίγες μέρες στο ψυγείο. Μπορούμε, ακόμα, να τη διατηρήσουμε και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες αν την κόψουμε κομμάτια, τη ζεματίσουμε για δύο λεπτά και τη βάλουμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων. Χωρίς ζεμάτισμα, μπορούμε να την τρίψουμε, να την βάλουμε σε σακουλάκι και να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για δύο μήνες περίπου.
Συνταγές με κολοκύθα
Το Μαμά Πεινάω λατρεύει τη γεύση της κολοκύθας και το πόσο ταιριάζει σε αλμυρές και γλυκές συνταγές και σας προτείνει τις δικές του αγαπημένες.
- Συνταγή για ριζότο με κολοκύθα, έτοιμο σε 10 λεπτά
- Συνταγή για πλούσια και θρεπτική κολοκυθόσουπα
- Συνταγή για αλμυρά μάφινς με κολοκύθα και λιαστή ντομάτα
- Συνταγή για κοτόπουλο με πουρέ κολοκύθας, μια συνταγή εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης
- Συνταγή για χοιρινή πανσέτα με λουκάνικο και κολοκύθα
- Συνταγή για γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα
- Συνταγή για γλυκιά ανοιχτή πίτα με κολοκύθα, κανέλα και τζίντζερ
- Συνταγή για ρόφημα Pumpkin Spice Latte