Μελομακάρονα του Τάσου

Μελομακάρονα του Τάσου

Μελομακάρονα του Τάσου! Η καλύτερη και πολλές φορές δοκιμασμένη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου. Σίγουρη επιτυχία για το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

Μελομακάρονα του Τάσου
Προετοιμασία
35 λεπτά
Εκτέλεση
30 λεπτά
 

Μελομακάρονα του Τάσου! Η καλύτερη και πολλές φορές δοκιμασμένη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου. Σίγουρη επιτυχία για το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

Κατηγορία: Γλυκά
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξι κλειδί: Μελομακάρονα
Μερίδες: 40 μελομακάρονα
Θερμίδες: 170 θερμίδες
Υλικά
Για το σιρόπι:
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι
  • 1 στργγυλή φέτα από πορτοκάλι ακέρωτο με την φλούδα
  • 1 στρογγυλή φέτα από λεμόνι ακέρωτο με την φλούδα
Για τη ζύμη:
  • 240 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το στόλισμα:
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
  1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

  2. Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. 

  3. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.

  4. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.

  5. Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. 

  6. Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά ένα πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. 

  7. Οσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ανά δύο σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για τρία δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο για να σιροπιάσουν καλά και να παραμείνουν τραγανά, χωρίς να λασπώσουν. 

  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα, για τουλάχιστον 2 ώρες.

  9. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.