Μελομακάρονα του Τάσου

Μελομακάρονα του Τάσου

Χρόνος προετοιμασίας: 35 minutes

Χρόνος εκτέλεσης: 30 minutes

Μερίδες: 40 μελομακάρονα

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
250 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
1 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι
1 νεροπότηρο νερό
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, με τη φλούδα
1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
1 ξυλάκι κανέλας
3 κουτ. σούπας μέλι
Για το στόλισμα
3 φλιτζάνια χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε ένα ταψάκι, στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει
2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και 1/2 κ.γλ. κανέλα και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτουμε 3 κ.σ. μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα:

Σε λεκάνι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, 1/2 κ.γλ. κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Όσο σφίγγει το μείγμα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια στο μέγεθος καρυδιού και τα πλάθουμε στο χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα αντί να τα πλάσουμε με τα χέρια.

Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα αραδιάζω τα μελομακάρονα αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 2 - 3 εκ. Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζουμε ανά δύο σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για τρία δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο για να σιροπιάσουν καλά και να παραμείνουν τραγανά, χωρίς να λασπώσουν. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα και περιχύνουμε με 2 κ.σ. μέλι.

https://www.mamapeinao.gr/melomakarona-tou-tasou/
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.