ΑρχικήΆρθραΜπιφτέκι vs ταρτάρ

Μπιφτέκι vs ταρτάρ

“Μπιφτέκι¨. Δημοφιλές φαγητό και αρεστό από την πλειονότητα των Ελλήνων, συνοδευόμενο αναντίρρητα από μια τελετουργική διαδικασία παρασκευής που ξυπνά παιδικές μνήμες. Είθισται να προτιμάται πολύ καλά ψημένο, μαλακό και ζουμερό, χωρίς αίμα.

Τί είναι όμως πραγματικά το μπιφτέκι και από πού ξεκίνησε; 

Σύμφωνα  με τον “Escoffier”, πατέρα της γαστρονομίας, το μπιφτέκι, ταπεινά και ξεκάθαρα, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλέτο βοδινού, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομα του ¨beef steak”. Συνηθίζεται να παίρνεται από την κεφαλή του φιλέτου ή του “rumsteak”, ή ακόμα να κόβεται απ’ το κόντα φιλέτο, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του βοδινού.

Από την άλλη, αν λάβουμε υπ’ όψιν τη βιβλιογραφία και συμπεριλάβουμε και τις διατροφικές συνήθειες των άλλων λαών, παρατηρούμε ότι το μπιφτέκι, ψιλοκομμένο ως είναι, σε μορφή φιλέτου, συναντάται να τρώγεται και ωμό, έχοντας πολλούς λάτρεις και μανιώδεις υποστηρικτές.

Το ρόλο, αναμφισβήτητα, παίζει η ειλικρίνεια του ανθρώπου και η γνησιότητα του κρέατος που πουλάει. Εξασφαλίζοντας κρέας άριστης ποιότητας, εξασφαλίζουμε ουσιαστικά την αγνότητα της τροφής και τη μέγιστη δυνατή γεύση. Το ταρτάρ, λοιπόν, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κοινά καλοψημένα μπιφτέκια. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους πίνακες διατροφικής αξίας, ένα ωμό μπιφτέκι-ταρτάρ είναι ανώτερο από ένα ψημένο.Άρα, γιατί άραγε δεν το δοκιμάζουμε; Γιατί δεν το προτιμούν τα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια; Κλείστε τα μάτια και γευτείτε!

Απολαύστε το ταρτάρ με αυτή την εύκολη συνταγή.

 

Νικόλαος Πυλαρινός

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με φρούτα και γιαούρτι

Συνταγή για ανάμεικτη σαλάτα με φρούτα και σος γιαουρτιού!

Struffoli (ιταλικοί χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες)

Συνταγή για struffoli, δηλαδή ιταλικούς χριστουγεννιάτικους λουκουμάδες με σιρόπι μελιού! Τα struffoli για τους Ιταλούς είναι ό,τι για τους Έλληνες τα μελομακάρονα.

Εύκολη Τούρτα Black Forest

Η τούρτα μπλακ φορεστ είναι η πιο διάσημη γερμανική τούρτα. Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε μια παραλλαγή με βύσσινο και σαντιγί που θα ξετρελάνει τους πάντες!

Περισσότερα άρθρα

Τι να κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Ιδέες για να μαγειρέψουμε με το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι!

Ανακαλύψτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο

Βρήκαμε τα πιο λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου!

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ